Márciusban vádat emelnek Simon Gábor ellen?

Heteken belül vádat emelnek a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Simon Gábor ügyében. Az MSZP egykori elnökhelyettese okirat-hamisítás, adócsalás és más bűncselekmények miatt állhat bíróság elé – értesült a Magyar Idők.
A volt szocialista politikussal szemben éppen két esztendeje indult büntetőeljárás, s az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) jár el. A december 15-én kezdődött és jelenleg is folyamatban lévő vádelőkészítési szakasz legfeljebb március 15-ig tarthat. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Magyar Időknek elmondta: az ügyfeldolgozás határidejét a KNYF előterjesztése alapján eddig az időpontig hosszabbították meg.

Simonról 2014. február elején derült ki, hogy több száz milliós vagyont tart egy bécsi bankszámlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban, és az összeg után jövedelemadót sem fizetett. Az MSZP-s országgyűlési képviselő a kihallgatások során nem tett érdemi vallomást, de az eljárás során több mint 128 millió forint adóhátralékot fizetett ki.

A nyomozás során a politikus nem nyilatkozott a nevén szereplő, osztrák és svájci bankokban fellelt pénz eredetéről, amit a KNYF-nek sem sikerült feltárnia, így könnyen megtörténhet, hogy nem vagy csak rövid időre kerül rács mögé, a bankszámlákon lévő vagyon fennmaradó részével pedig minden további nélkül rendelkezhet majd.

A lap információi szerint Simon 2008 januárjától a következő év áprilisáig több mint 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt meghaladó amerikai fizetőeszközt helyezett el a Grazban működő Spängler bankban nyitott számláján, amelyekről ott saját vagyonaként nyilatkozott.

Az MSZP-s politikus 2012 tavaszán a svájci bankban vezetett számlájáról legalább 340 ezer eurót utalt át a grazi pénzintézetbe, és a nyomozás azt is kiderítette hogy Simon egy másik osztrák bankban létesített számláin is tekintélyes összeget tartott. A KNYF a jogsegélykérelem keretében beszerzett adatok alapján feltárta, hogy ebben az intézményben a szocialista politikus 2009 tavaszától 2012 januárjáig megközelítőleg 270 ezer eurót, illetve több mint kilencezer dollárt helyezett el

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.