Maratoni Merkel–Orbán-megbeszélés lesz hétfőn?

Kormányközeli források szerint nem zárható ki, hogy Merkel német kancellár hétfőn budapesti villámlátogatása során háromórás, maratoni eszmecserét folytat Orbán Viktorral.
Összesen öt órát tölt hétfőn Budapesten Angela Merkel, ennek ellenére magyar részről úgy számolnak – kormányközeli források szerint legalábbis nem elképzelhetetlen –, hogy a német kancellár két és fél - három órás megbeszélést folytat Orbán Viktorral. Volt, aki azt állította, hogy a villámvizit során a kancellár száznyolcvan perces négyszemközti megbeszélést folytat a magyar miniszterelnökkel, más külügyi források azonban azt mondták, ha lesz is ilyen hosszú találkozó, annak plenáris része is lesz, azaz a magyar-német delegációk részvételével zajlik az eszmecsere.

A német kancellár február 2-án érkezik Budapestre, és az előzetes programpontok között szerepel , hogy beszédet mond az Andrássy Egyetemen, találkozik Mazsihisz-vezetőkkel, német befektetőkkel, és minden bizonnyal Áder János köztársasági elnökkel is.

Angela Merkel budapesti látogatása során minden bizonnyal azt szeretné érzékeltetni, hogy Németország és az Európai Néppárt számára „Magyarország a megoldás, és nem a probléma része, azaz, vélt vagy valós oroszbarátságunk nem szabad, hogy ellentmondjon az Európai Unió, illetve a Berlin által vallott elveknek. Angela Merkel nyilván ebben az értelmezéskeretben fogalmazza meg üzeneteit Magyarországgal, illetve az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban" – fogalmazott külügyi forrásunk, megjegyezve, mosolyra fakasztják azok a feltételezések, hogy Merkel Orbán Viktorral szeretne „üzenni" a február 17-én szintén Budapestre látogató Vlagyimir Putyinnak. „A német kancellár és az orosz elnök állítólag szinte naponta beszélnek egymással, miért a magyar miniszterelnökkel üzenne Merkel?" – vetette fel forrásunk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.