galéria megtekintése

Az elbukott szabadságharc után folytatódhat a norvég pénzosztás

Nincs több eljárás a Norvég Alap civiljeivel szemben, Norvégia pedig újra folyósítja a támogatásokat – így végződött az Orbán-kormány szabadságharca a kormányzattól független pénzosztó szervezetek ellen. A Miniszterelnökséget ve­zető Lázár János továbbra is adós azzal a bocsánatkéréssel, amelyet a civilek „ártatlanságának” kiderülése esetére ígért be.


A civilek elleni kormányzati hadjárat a 2014-es választások előtt indult, amikor Lázár János azzal vádolta meg a Norvég Civil Támogatási Alap (a Norvég Alap egyik alprogramja) pályázati konzorciumát vezető Ökotárs Alapítványt, hogy több szálon kötődik az LMP-hez. A kormányzat a későbbiekben a sikkasztástól a szabálytalan pénzfelhasználáson át a jogosulatlan pénzügyi tevékenységig számos további gyanút megfogalmazott. Az érintettekre ráküldték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) és a NAV-ot, adószámokat függesztettek fel, az NNI házkutatást tartott az Ökotársnál, és több alapítványi vezető lakásában is megjelentek a rendőrök.

Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója
Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója

Móra Veronikától, az Ökotárs igazgatójától megtudtuk, az összes eljárás elmarasztalás nélkül zárult le, vagyis a vádak nem álltak meg az illetékes hatóságok és bíróságok előtt, mára az adószámokat is visszakapták. Időközben a civilek is indítottak jogi eljárásokat – egyebek között a Kehivel szemben –, de úgy tudjuk, hogy ezeket mostanra visszavonták.

 

Norvégia kezdettől sérelmezte a kormányzati beavatkozást. Májusban a norvég kormány felfüggesztette a Norvég Alap legtöbb prioritási területén a támogatásokat – így paradox módon a társadalmi szervezetek pályázatai zavartalanul folytatódtak, viszont nem jutott pénz a kormányzati intézményrendszer által kezelt, sokkal nagyobb összegekkel dolgozó egészségügyi, kulturális örökségvédelmi, környezetvédelmi, illetve ösztöndíjprogramokra. Norvégia ugyanis úgy foglalt állást (és ehhez Liechtenstein, illetve Izland is csatlakozott), hogy a Norvég Alap mindaddig nem folyósítja a támogatásokat, amíg a kormányzati beavatkozás és nyomásgyakorlás érvényesül a civileknél. A felfüggesztés a támoga­tási alap 153 millió eurós keretének nagyjából a 90 százalékát (közel 40 milliárd forintot) érintette.

Így kezdődött az Ökotárs elleni kormányzati háború
Így kezdődött az Ökotárs elleni kormányzati háború
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A budapesti norvég követség lapunknak átküldött közleménye szerint újraindulnak a Magyarország gazdasági és társadalmi kohézióját szolgáló finanszírozási programok, mivel a magyar hatóságok és a donorok megállapodtak a korábban elfogadott jogi keretek tiszteletben tartásáról a civil társadalom fejlesztését célzó támogatásokkal kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a civil pénzek szétosztásába a kormány továbbra sem szólhat ­bele, és változatlanul az Ökotárs-konzor­cium kezeli a pályázatokat.

– Nincs okom a bocsánatkérésre

– mondta Lázár János a Kormányinfo sajtótájékoztatón, amikor munkatársunk emlékeztette, korábban bocsánatkérést ígért ­arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy az Ökotárs Alapítvány szabályosan használta fel a rendelkezésére álló norvég pénzeket. A Miniszterelnökség vezetője megerősítette, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében megállapodás született – ezt Lázár János konstruktívnak és korrektnek minősítette. Viszont változatlanul fenntartja azt az álláspontját – mondta lapunk kérdésére válaszolva –, hogy az Ökotárs alkalmatlan volt és most is alkalmatlan a norvég pénzek kezelésére, „mert visszaélt a norvégok bizalmával”.

Az USA üdvözölte a bejelentést

Az Egyesült Államok üdvözli a be­jelentést a támogatási programok újraindulásáról, mert ez azt jelzi, hogy megoldódott a konfliktus, és a megállapodás lehetővé teszi, hogy a civilek folytassák a társadalom számára fontos tevékenységüket. Ez mindenképpen pozitív fejlemény és jelentős előrelépés – közölte munkatársunk érdeklődésére Elizabeth Webster, az USA budapesti nagykövetségének szóvivője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.