galéria megtekintése

Maradnak, amíg az emlékmű marad

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 09. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Elkészült az a beadvány, amely szerint jogsértő módon állították fel a Szabadság téri megszállási emlékművet. Pásztor Tibor V. kerületi MSZP-s képviselő azt kéri a jegyzőtől, tegyen lépéseket a törvényesség helyreállítása, a szobor eltávolítása érdekében. A Szabadság téren közben új formákat öltve folytatódnak a tiltakozások.

Emlékeztetőül: Orbán Viktor miniszterelnök egyeztetést ígért, ehhez képest április 8-án, két nappal a parlamenti választás után mindenféle bejelentés és konzultáció nélkül megkezdődött a megszállási emlékmű építése. Azonnal megjelentek az ellentüntetők. Az első naptól kezdve hónapokon keresztül, egészen július 31-ig a Magyar Fruzsina, Mécs Imre és Zoltai Andrea nevével fémjelzett Tiszta emlékezettel elnevezésű csoport szervezte a napi rendszerességgel megtartott demonstrációkat. A teljesség igénye nélkül: volt kordonbontás, területfoglalás, élőlánc, kar ének. Neves értelmiségiek, művészek, közéleti személyiségek sora szólalt fel a rendezvényeken.

A fémkordonnal és rendőrsorfallal védett sasos-arkangyalos emlékművet július 20-án, egy vasárnapi hajnalon húzták fel a Szabadság téren. „Eredménynek tekintjük, hogy a kormány csak az éj leple alatt merte felállítani a hazugság építményét, és átadni egyáltalán nem merte azt” – értékelték a helyzetet a tüntetések szervezői, akik augusztusban szüneteltetik a demonstrációkat. Tájékoztatásuk szerint ezekben a hetekben eddigi tevékenységüket dokumentálják, nemzetközi kapcsolataikat és a háttérmunkát erősítik. Szeptembertől –módosított szervezéssel, más elnevezéssel – új fejezetet nyitnak.

„A demokráciából átmentünk valami másba. Pontosan még nem tudjuk, mi ez a valami, de egy dologban biztosak lehetünk: a jelenlegi államszerkezet teljesen átírja az életünket”

 

A téren most a Szabadság Színpad elnevezésű csoport égisze alatt zajlanak a demonstrációk. A szervezésben olyanok vesznek részt – Bárdos Deák Ágnes, Beleznay Ibolya, Némethi Gábor vagy például Sebő Gábor –, akik az elmúlt hónapokban is a Szabadság téren tüntettek. Ezzel párhuzamosan zajlanak az úgynevezett Eleven emlékmű-beszélgetések is.

Az Eleven emlékmű mozgalom alapítói – közöttük Béndek Péter, Jovánovics György, Nemes Csaba, Rényi András – márciusban flashmobot hirdettek a Szabadság térre, és arra kértek minden magyart, vigyen magával egy-egy emlékkövet, mécsest, személyes tárgyat az akkor még csak papíron létező megszállási emlékműhöz. (A békemenetes Bencsik András a közelmúltban ezeket a tárgyakat bírta „szemétgyűjteménynek” nevezni.)

A „történelmi szempontból hazug, esztétikailag giccses és ízléstelen emlékmű” ellen tiltakozó Eleven emlékmű mozgalom április közepén bejelentette, hogy minden hétköznap beszélgetéseket szervez a Szabadság téren. A különféle közéleti és emlékezetpolitikai témákról tartott beszélgetéseket Horváth Balázs Byron és Kertész Noémi moderálja. Az Eleven emlékmű úgy döntött, hogy egészen addig folytatja a beszélgetéseket, amíg a Szabadság térről törvényes keretek között el nem távolítják a sasos-arkangyalos szobrot.

Pásztor Tibor V. kerületi szocialista képviselő – az egyik Szabadság téri demonstráló észrevétele nyomán – arra a következtetésre jutott, hogy az emlékművet jogsértően állították fel. A kerületi önkormányzat, pontosabban a jobboldali többség januárban megadta ugyan a tulajdonosi hozzájárulást, de a kormány ezt követően elhalasztotta a március 19-re tervezett szoborállítást. Az emlékműről szóló eredeti kormányhatározat hatályát veszítette, így az annak nyomán adott tulajdonosi hozzájárulás sem érvényes.

Fémrudak helyett már csak rendőrökből áll a kordon
Fémrudak helyett már csak rendőrökből áll a kordon
Teknős Miklós / Népszabadság

„Az új kormányhatározat felkérte az önkormányzatot a »szükséges döntések« meghozatalára, újabb tulajdonosi hozzájárulás viszont nem született” – érvel Pásztor Tibor. Az MSZP-s politikus nemrég a kerületi jegyzőhöz fordult. Egyértelmű – olvasható beadványában –, hogy az építkezés megkezdése, április 8-a óta a „kivitelező jogtalanul használja a területet, illetve jogtalanul kért arra birtokvédelmet”.

Pásztor egyfelől azt kéri a jegyzőtől, szabjon ki bírságot a közterület engedély nélküli használata miatt, másrészt intézkedjen, hogy megszűnjön a törvénysértő állapot. Ennek legegyszerűbb formájaként javasolja a jegyzőnek, „tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a szobrot a kivitelező eltávolítsa, és a területet eredeti állapotában visszaállítsa”.

Válasz még nem érkezett, de a közállapotok és a politikai viszonyok ismeretében nagy a valószínűsége annak, hogy Pásztor Tibor megalapozottnak tűnő beadványa ellenére a szobor marad a Szabadság téren. A tiltakozók alighanem kénytelenek hosszú távra tervezni.

„Ha beköszönt a tél, akkor magánlakásokba vagy intézményekbe költözünk, ha újra jó idő lesz, visszamegyünk a Szabadság térre” – mondta Horváth Balázs Byron. Közlése szerint a Szabadság Színpad és az Eleven emlékmű igyekszik szoros együttműködést kialakítani, de a két kezdeményezés más stratégiát követ. A Szabadság Színpadon a demokrácia védelmében fellépő szervezetek, adott esetben pártok is lehetőséget kapnak. Az Eleven emlékmű viszont teljesen független a pártoktól: a beszélgetéseken magánszemélyek a saját véleményüket képviselve szólalnak meg.

„A demokráciából átmentünk valami másba. Pontosan még nem tudjuk, mi ez a valami, de egy dologban biztosak lehetünk: a jelenlegi államszerkezet teljesen átírja az életünket” – konstatálta Horváth Balázs Byron. Az Eleven emlékmű célja, hogy hasonló körök sokasága jöjjön létre, az állampolgárok tudatosabban foglalkozzanak a közügyekkel, a társadalomban kialakuljon a tekintélyelvűséget elutasító önvédelmi mechanizmus.

Közel 90 millióba került a rendőri biztosítás

A Szabadság téri emlékmű biztosítása július 22-ig 88,3 millió forintjába került az adófizetőknek – derül ki az ORFK tájékoztatásából, amelyet a Magyar Liberális Párt közérdekű adatigénylésére adott.

A személyi költségek 83 millió 771 ezer forintba, a dologi kiadások pedig 4 millió 586 ezer forintba kerültek a kérdéses 113 napban. (Fémkordon már nincs a téren, de a kora esti demonstrációk idején a rendőrség továbbra is sorfallal védi az emlékművet.) Mindehhez hozzáadódik a szobor elkészítésének ára, tehát minimum 356 millió 327 ezer forintot fizettek a magyar állampolgárok egy olyan történelemhamisító giccsért, amelyet senki nem kért és senki nem támogatott – áll a Liberálisok közleményében.

Szakértők segítségével a Blikk korábban arra jutott, hogy a védelem költségei becsülhetően napi 3-5 millió forintot tesznek ki. A hivatalos válasz akkor ez volt: az építkezés védelme semmiféle többletköltséggel nem jár. (Munkatársunktól)

Tagadják a Mazsihisz vádjait

A Mazsihisz valótlanul állította, hogy félrevezető nyilatkozatot adott ki július 30-án a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. A közalapítvány ezt a Mazsihisz közleményére reagálva közölte. A Mazsihisz közleményében az áll, hogy a Sorsok Háza megvalósításával kapcsolatos egyeztetésről a közalapítvány által július 30-án kiadott nyilatkozat szövege nem egyezik meg a megbeszélésen a résztvevők által jóváhagyottal. Ezzel szemben a közalapítvány közleménye szerint a nyilatkozat szövege azonos a megbeszélésen jóváhagyott dokumentummal.

A konzultációról hang- és videofelvétel is készült, amelyet szükség esetén a nyilvánosság elé fognak tárni – írták. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.