galéria megtekintése

Németh Szilárd kudarca: Maradjál már, Misi mókus!


Marnitz István
NOL

Miért veszítette el csepeli választókörzetét Németh Szilárd polgármester? A rezsibiztos pályájára tekintünk vissza, aki a pofon ellenére a csökkentett létszámú parlamentben is tovább küzdhet a profitra éhes démonokkal.

Németh Szilárd fideszes rezsibiztost Csepelen kétvállra fektették: az Együtt-PM eddig gyakorlatilag ismeretlen politikusa, Szabó Szabolcs győzte le – igaz, mindössze 2,7 százalékos különbséggel. Ráadásul a Fidesz kevesebb voksot kapott a körzetben listán, mint maga Németh Szilárd.

Gyakori tájékoztatói a politikai szlogenek ismételgetésén túl hemzsegnek az ellenőrizhetetlen állításoktól, csúsztatásoktól

A csepeli polgármester tavaly került az országos figyelem középpontjába mint rezsibiztos, pontosabban „a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának" vezetője. E testület összetétele, felépítése nem ismert. Tavaly két olyan rezsicsökkentési munkacsoport jött létre, melyekben Németh Szilárd is részt vett: mindkettőt Rogán Antal frakcióvezető elnökölte.

 

A tudósításokban a rezsibiztos munkacsoportjából egyetlen tag bukkant fel: Asztalos Dávid, titkár (esetleg szakértő), akinek a XVII. kerületi Fidelitas elnökeként megadott email-címével pont akkor alakult cég fogyasztóvédelmi referensképzésre, amikor Németh Szilárd törvényjavaslata ezt kötelezővé tette.

Csepelre is maradt némi ideje
Csepelre is maradt némi ideje
M. Schmidt János / Népszabadság

Minderről Németh Szilárd – mint közölte – hallani sem akar, Asztalos Dávid szerepe nem érdekli; „ez egy baromság".

A néhány nap múlva 50 éves Németh igyekszik a nép egyszerű, szenvedélyes fiaként feltűnni, aki folyamatos harcot vív a rezsidémon árnyaival.

Gyermekéveiben, mint sokszor hangoztatja, szerény körülmények között élt. Innen eredezteti katolikusságát és „harcos antikommunista" beállítottságát. Versenyszerűen birkózott is, amit alkata és napi küzdelmei láttán le se tagadhatna.

Tarlós melletti aláírásokkal érkezik a városházára Németh Szilárd a 2010-es önkormányzati választások előtt
Tarlós melletti aláírásokkal érkezik a városházára Németh Szilárd a 2010-es önkormányzati választások előtt
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

A parlamenti jegyzőkönyvek olyan örökbecsű bekiabálásait őrzik, miszerint „maradjál már, Misi mókus", „neked harangoztak", „vegyél vissza", „hogy képzeled", „ne beszélj már hülyeségeket". Az irányadó Fidesz-kommunikáció hűséges végrehajtójaként a Jobbik is kap tőle.

1982-1996 között képesítés nélküli napközis nevelő, tanító, tanár, igazgatóhelyettes - 1987-88-ban könyvtáros - Csepelen. 1990-ben szerzett könyvtár-tanítói oklevelet; ezen kívül közoktatás-vezetői és környezetpedagógusi képesítése is van. 1997-ben iskolaigazgató, egy év múlva már fideszes önkormányzati képviselő. 2002-től nyolc éven át ugyanott sporttanácsnok, 2002-ben és 2006-ban polgármesterjelölt, 2002-2009 között kerületi frakcióvezető, 2004-2006-ig, illetve 2009-2010-ig országgyűlési képviselő egy-egy megüresedett parlamenti helyen.

Ez idő alatt 1998-2000-ig a Vasutasok Szakszervezete humánerőforrás- és szervezési osztályvezetője, 2004-ig a Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) európai integrációs igazgatója, 2010-ig pedig a KGI-jogutód Vituki szakági igazgatója, részlegvezetője.

Németh a rezsifronton - Reviczky Zsolt / Népszabadság

2010-től Csepel országgyűlési képviselője és polgármestere, a parlamentben 2009 óta a mentelmi, 2013 óta a fogyasztóvédelmi, 2011 óta nemzetbiztonsági bizottság tagja – utóbbinak 2012 óta alelnöke –, a Fidesz csepeli választókerületi elnöke, a párt munkástagozatának elnökségi tagja és az etikai bizottság tagja. 2006 óta bent ül a Fővárosi Közgyűlésben is, ahol jelenleg kulturális és turisztikai tanácsnok, mi több, a Szabadság oszlopa emlékmű felállítását előkészítő ideiglenes bizottság elnöke.

Soknak tűnik. Így rendszerint igen hajszolt ember benyomását kelti. Egy alkalommal a sajtótájékoztatójáról 25 percet késve lapunknak arra a kérdésére, milyen arányban terhelik a rezsicsökkentést a közműcégekre, bennünket a szocialistákhoz hasonlítva azt válaszolta, hogy nem emelik a rezsit.

Komoly szerepet vállal a Simon-ügyet vizsgáló nemzetbiztonsági bizottság munkájából, időnként csepeli ügyekben is észrevéteti magát, a párt etikai bizottsága tagjaként pedig olyanok felett törhetett pálcát – zömmel tiltott költségtérítési ügyek miatt –, mint Papcsák Ferenc, Rónaszékiné Keresztes Monika, Szabó Zsolt vagy Daher Pierre, de ítélkezhetett Zsigó Róbert és Pokorni Zoltán ügyeiben is.

Németh reagál az ellenzéki vádakra a paksi bővítés kapcsán
Németh reagál az ellenzéki vádakra a paksi bővítés kapcsán
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ehhez képest rezsicsökkentési nyilatkozatai épp etikailag problémásak. Fő üzenete az lehetne, hogy „a rezsiharcot tűzön-vízen át keresztülverjük".

A szakmai, ténybeli aggályok e világkép számára puszta trükkök, „nyilvánvaló körök áskálódásai", „baromságok".

A Fidesz-kommunikáció mentén tudatosan, úgymond kívülállóként, egyszeri polgárként bírálja a közműrendszereket, egyszersmind viszont már párttársainak is vállalhatatlan, egyéni színeket vitt a kampányba. Például amikor az újpalotai panelházban lakó Matyi bácsi 9. emeleti lakásában, sajtótájékoztatón rebeghetett hálát neki a rezsicsökkentésért. A politikus egyszersmind igyekszik a szakmaiság látszatát is kelteni.

Ennek megfelelően gyakori tájékoztatói a politikai szlogenek ismételgetésén túl hemzsegnek az ellenőrizhetetlen állításoktól, csúsztatásoktól. Adatainak jó része ellenőrzés után valótlannak, erősen pontatlannak vagy etikátlanul kiragadottnak bizonyul.

Vesztett, de folytathatja
Vesztett, de folytathatja
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Energiái jó részét a közműszámla kötelező formai elemei kötik le: az ív elejére – csakis a közérthetőség végett – nyomtatni parancsolt rezsicsökkentési box összetételét, alakját, betűtípusát illető rendszeres, panaszkodó módosításai már-már bohózatszámba mennek. Mint ahogy az is, hogy ha a rezsifórumok közönsége a folyamatos egyszerűsítések után is bonyolultnak tartja a számlát, arról szerinte csakis a szolgáltatók tehetnek.

Hogy a rezsicsökkentés kétségtelen sikere ellenére Németh Szilárd miért vesztett mégis Csepelen? Talán, mert ez már tényleg sok volt a szavazóknak. De mivel a rezsiháború egy pótolhatatlan főtisztjéről van szó, listán mégis csak bejutott a parlamentbe.

Egy hét szünet után pedig ott folytatta, ahol abbahagyta: kedden újabb sajtótájékoztatón tartotta szükségesnek biztosítani hallgatóságát a rezsihelyzet tovább fokozódásáról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.