Maradhatnak a szigorú KRESZ-szabályok

Nem mutatkozott túl kompromisszumkésznek Pintér Sándor a Fidesz-frakció lázongása ellenére sem - így kérdéses, hogy módosítanak-e a belügyminisztériumi szigorú KRESZ-rendeleten.

A KRESZ-t módosító rendelet felülvizsgálatát kérte néhány hete a belügyi tárcától a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója, a kormánypárti képviselők szerint ugyanis túlszabályozott lett a rendszer, és ezzel párhuzamosan a szankciók is túl szigorúvá váltak. A frakció úgy látta, az elkövetett szabálysértés nincs arányban a kirótt büntetéssel, a módosítás ezért a társadalom szempontjából előnytelen lehet. Tavaly júliustól határozathozatal nélkül akár 300 ezer forintra is büntethetik a rendőrök a szabálytalankodó autósokat. Sőt, ha a megállított külföldi sofőrnek korábbról bírságadóssága van (például gyorshajtás miatt), helyben visszatarthatják a kocsiját akár egy tízezres tartozás miatt is, a közlekedésbiztonság javítása, a külföldi autósokra kiszabott bírság hatékonyabb behajtása érdekében.

"Aki 7 mázsa fát lop, kisebb büntetéssel megússza, mint aki sárga lámpánál hajt át a zebrán, vagy 30-as sebességkorlátozásnál 45-tel halad" - korábban ilyen, és hasonló sérelmek záporoztak a Fidesz-frakció ülésén a Pintér Sándor vezette belügyi tárcára a közlekedési rendelete miatt. Ezért hívták meg mára a belügyminisztert.

Pintér Sándor nem mutatkozott túl kompromisszumkésznek - mondták a frakcióülésről távozó képviselők munkatársunknak. A kiszivárgott hírek szerint statisztikákkal, adatsorokkal támasztotta alá a szigorú szabályozást. - Kérdés, hogy később késznek mutatkozik-e elmozdulni - tették hozzá fideszes és KDNP-s képviselők, akik sokallják a szabálytalanságok miatt kirótt pénzbírságot.

A szabálysértési törvény április 15-én lépett hatályba. Ha a szabálytalankodók elismerik, hogy vétettek a közlekedési szabályok ellen, legfeljebb 50 ezer forintos helyszíni bírságot szabhatnak ki rájuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.