galéria megtekintése

Kész simán győzött Veszprémben, ennyit a kétharmadról

„A veszprémiek azt üzenték: Elég volt!” – nyilatkozta Kész Zoltán, a demokratikus baloldal pártok által támogatott független jelölt, aki fölényesen győzött a veszprémi időközi választáson a fideszes Némedi Lajossal szemben, aki gratulált a győzelméhez. Kész 42,66 százalékkal győzött, amivel megszűnt a Fidesz kétharmados parlamenti többsége.

Kész Zoltán, a balliberális pártok által támogatott független jelölt nyert a veszprémi időközi parlamenti választáson, 10 százalékpontos az előnye a fideszes Némedi Lajossal szemben – derül ki a Nemzeti Választási Iroda vasárnap este közzétett adataiból.

Szavazók az urnánál - a többség nem volt ilyen lelkes
Szavazók az urnánál – a többség nem volt ilyen lelkes
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A voksolást a tavalyi országgyűlési választásoknál jóval lanyhább, ám a többi időközinél nagyobb érdeklődés övezte, a 73 ezer választópolgár fele ment el szavazni. Az időközi választást azért kellett megtartani, mert Navracsics Tibort tavaly ősszel EU-biztossá nevezték ki, ezért lemondott a Veszprém 1-es számú egyéni választókerületben szerzett parlamenti mandátumáról.

 

A megüresedett képviselői helyért 12-en versenyeztek, 5-en függetlenként indultak, 4 kispárt is megmérettette magát. Mind leszerepelt.

VÁLASZTÁSOK PERCRŐL PERCRE

A veszprémi időközi választások eredménye
 Jelölt Eredmény (%)
 Kész Zoltán (független)
42.66
 Némedi Lajos (Fidesz-KDNP)
33.64
 Varga-Damm Andrea (Jobbik)14.14
 Gertsmár Ferenc (LMP)
4.57

22:00 Az istennek se akarják közzétenni a hivatalos végeredményt, úgyhogy mi 98,91 százalékos feldolgozottságnál elköszönünk (ezeket láthatják a fenti táblázatban), de amint kibökik a végleges adatokat, szólunk. A percről percrét Ágoston Zoltán és Nyusztay Máté szerkesztette, a helyszínről Hajba Ferenc jelentkezett, a fideszes infókat Csuhaj Ildikó szállította, a videókat, fotókat Kovács Klára, illetve Móricz-Sabján Simon készítették. A következő veszprémi lokálpatrióta dallal kívánunk jó éjszakát:

 

21:55 A választás eredményét tudomásul kell venni, a munkát pedig folytatni kell – nyilatkozta Némedi Lajos Veszprémben. A választók döntését tiszteletben kell tartani, tette hozzá, a választás eredményét az elkövetkező hetekben ki kell értékelni, le kell vonni a szükséges konzekvenciákat, és természetesen folytatni kell a munkát. (MTI)

21:50 Széles is ledobta a g-bombát. A veszprémi választások rejtélyének megoldása után (hogy tudniillik Simicska állhat a kétharmad lebontása mögött) új kommenttel örvendeztetett meg: „Nem kellett volna két héttel ezelőtt úgy beszélni a Miniszterelnökről. Ez tényleg egy g...i lépés volt!" – írta a Facebookon a jobboldali vállalkozó.

21:50 2014 vs. 2015: Kész megközelítette Navracsics 2014-es eredményét. Az azóta EU-biztossá avanzsált fideszes politikus tavaly áprilisban 47,15 százalékkal nyert, míg Kész ma 42,8 százalékot szerzett. A tavalyi voksoláson a második helyezett, Pál Béla (a baloldal közös jelöltje) 27,64 százalékkal végzett a második helyen, míg most a fideszes Némedi Lajos 33,5 százalékot kapott. Másképp fogalmazva: a kormánypárt 14 százalékot rontott, a baloldal 15-öt javított egy év alatt. A Jobbik 3 százalékkal szerepelt rosszabbul, mint egy éve, az LMP-s Gertsmár Ferencre (közülük egyedül ő indult mindkét választáson) 2 százalékkal kevesebben szavaztak.

21:40 Ez az! Hámozzunk szőlőszemet! Nem Kész győzött, hanem a Fidesz bukott meg. „Az Orbán-kormány folytatta mélyrepülését, a Kubatov-listákra épített gépezett összeomlott, mert az emberek már immunisak a kormány sajtóhazugságaival szemben” – idézi a Jobbik értékelését az MTI.

21:35 Széles Gábor nem tud hibázni. A vállalkozó számára a világ energiaellátásának megoldása és a lelőtt maláj gép titkának megfejtése után a veszprémi választási rejtély egyszerű ujjgyakorlat csupán. "Na most S. L. örülhet" – írta a Facebookon, nyilván Simicska Lajosra célozva. Vagy Sergio Leonéra. Ez még nem teljesen világos.

21:20 A feldolgozottság azért állt meg 98,91 százaléknál, mert az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott voksokat is. A szavazás befejezése után az egyik előre kijelölt szavazókörben nem számolták össze a voksokat, azok közé keverik majd be a hazaérkező külképviseleti szavazatokat. Ezt követően tudják megállapítani előbb a szavazóköri, majd az országgyűlési egyéni választókerületi eredményt. (MTI)

21:18 A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz–KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben – jelentette ki veszprémi sajtótájékoztatóján Kész. A választáson a több baloldali párt és civil szervezet által támogatott jelölt úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól „a józan ész” városa. „Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek” – fogalmazott a veszprémi választás győztese. (MTI)

21:15 Ennyire örült a győzelemnek Kész (Kovács Klára videója):

21:12 Nem nyilatkoztak a veszprémi Fidesz-jelölt bukása után az országos pártvezetés tagjai a Népszabadságnak, fel sem vették a telefont. Viszont az egyik kormányközeli szereplő kérdésünkre, hogy meglepte-e a fideszeseket Némedi Lajos veresége, úgy válaszolt: „Nem nyertünk, de ez be volt kódolva, a kormány mögött a stabil parlamenti többség biztosított, Tapolcán pedig áprilisban győzni kell.” (Csuhaj Ildikó)

21:10 A „Nem is kell a kétharmad” című rovatunk következik. A KDNP-s Rubovszky György azt mondta Kész győzelme hallatán: megdöbbentő, hogy olyan képviselője lesz az MSZP-nek a parlamentben, aki korábban a blogján azt írta, nem hisz az általános választójogban sem, amíg a nem adózók szavazata egyezik az adózók szavazatával. "Nem értem, mi történt Veszprémben. De minden, amihez a kétharmadra szükség volt, már elkészült 2014-re" – mondta a KDNP-s politikus. (Csuhaj Ildikó)

21:07 A szavazatok 98,91 százalékát már feldolgozták, de egyre lassabban közlik az adatokat.

21:05 Kész érzi a felelősséget, Veszprém pedig ezentúl a józan ész városa lesz. „A veszprémiek azt üzenték a kormánynak, hogy nem tűrik el a lopást. Azt üzenik: elég volt” – mondta vasárnap esti sajtótájékoztatóján a veszprémi választás győztese.

21:00 „A választóknak igaza van, ezek szerint új stratégiát kell kialakítania a Fidesznek" – nyilatkozta a HírTV-nek Navracsics. A Fideszben nem gondolták – tette hozzá –, hogy megfordul az eredmény, és elveszíthetik a választást. Arra számítottak, hogy kisebb különbséggel, de nyernek.

20:55 Még mindig nem közölték a hivatalos részvételi adatokat, de mindegy is, mert a választás mindenképpen érvényes és eredményes lesz.

20:53 Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke gratulál Késznek, és azt üzeni, hogy a parlamenti kétharmad lebontása után a Fidesz többségének a lebontása a következő cél.

20:51 Helyesbítünk, az Aquila Párt jelöltje már 26 szavazatnál jár, az előbb még csak 25-nél tartottak. Hajrá, Varga Péter Miklósné!

20:50 Már több mint 32 ezer szavazólapot dolgoztak fel, ez 98 százalékos feldolgozottságot jelent. Kész most már tényleg hátradőlhet.

Kész könnyedén múlta felül minden vetélytársát
Kész könnyedén múlta felül minden vetélytársát
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

20:48 Az Együtt közleményben gratulált. „Kész Zoltán és az igazság győzött” – írja Szigetvári Viktor pártelnök.

20:46 A veol közvetítése a Jobbik eredményvárójáról: „A várakozás mindenki számára izgalommal teli. (...) Egyelőre családias a légkör, de még közel hatvan tagot várnak. Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje kérdésünkre elmondta, (...) nyertesnek érzi magát, mivel országos szinten is jelentős érdeklődés övezte a személyét".

20:45 Összesen 37-en szavaztak külképviseleteken, a legtöbben (8 fő) Nagy-Britanniában. Az ő szavazataikat is feldolgozták, így percek múlva meglesz a hivatalos végeredmény.

20:41 Újabb bizonyítványt állítottak ki magukról a tavalyi áprilisi parlamenti választáson egyszer már leszerepelt kamupártok. Az Aquila Párt jelöltjére 25-en szavaztak, ami 0,08 százalékos eredményt jelent. Az Összefogás Párt jelöltje 41 szavazatot zsebelt be, az összes leadott szavazat 0,12 százalékát. Nem teljesített sokkal jobban a Munkáspárt és A Haza Nem Eladó Mozgalom jelöltje sem: 0,37, illetve 0,4 százalékot értek el.

20:40 A veszprémi választáson indult 12 jelölt közül hárman értek el két számjegyű eredményt: Kész, Némedi és a jobbikos Varga-Damm Andrea. Az LMP-s Gertsmár Ferenc szűk 5 százalékkal végzett a negyedik helyen.

20:30 Nemsokára befejezik a szavazatok összesítését. Már 92%-os a feldolgozottság, továbbra is fölényesen vezet Kész Zoltán.

20:16 80 százalékos feldolgozottságnál a helyzet változatlan.

20:15 Némedi Lajos, a Fidesz jelöltje felhívta Készt, és gratulált neki. (Hajba Ferenc)

20:14 Kész és kampánycsapata rövidesen sajtótájékoztatót tart. Nagy az öröm, ünnepelnek. Ott vannak már az MSZP vezetői és a DK képviselői is. "Megnyertük!" – kiabálják az aktivisták – jelenti a helyszínről tudósítónk, Hajba Ferenc.

20:10 A voksok 72 százalékának feldolgozása után is változatlan az erősorrend: Kész Zoltán magabiztosan vezet.

Részvételi arányok az idei és a tavalyi parlamenti választásokon (Veszprém 01. EVK., %)

Idő20152014
Különbség
07 .00
0.771.781.01
09.005.6610.294.63
11.0015.7424.618.87
13.00 23.2735.5112.24
15.00 31.3346.314,97
17.3042.0258.4416.42
19.00 n.a. 64.28 n.a.

20:05 Már a voksok 60 százalékát feldolgozták, és továbbra is Kész áll nyerésre. 42,89 százalékkal vezet a fideszes Némedi Lajos előtt, aki 33,33 százalékot kapott. A harmadik helyezett változatlanul a Jobbik jelöltje.

19:57 A szavazatok 41 százalékának feldolgozása alapján ugyanaz a helyzet: Kész vezet (42,09%) a fideszes Némedi Lajossal (33,91%) szemben. 

19:52 Megkezdték a szavazatok összeszámlálását. Az adatok 19 százalékának feldolgozása alapján Kész vezet 42,96 százalékkal, a fideszes Némedi Lajos a második helyen áll 32,69 százalékkal, a harmadik a jobbikos Varga-Damm Andrea, akire 15,09 százalék voksolt. Ami nem jelenti azt, hogy oda a kétharmad: ahogy már jeleztük, szoros verseny esetén a feldolgozottságtól függően még változhat az erősorrend.

19:50

Várhatóan eredményes lesz a választás a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint.

19:45 A veol szerint „idegenek videóztak” egy politikai helyszínen, ezért igazoltatta őket a városi rendőrkapitány és két munkatársa. Az "idegenek" lapunk munkatársai voltak, akik jogszerűen tartózkodtak a helyszínen. Vagy ha mégsem, akkor az hivatalos elismerése annak, hogy az adott étterem a Fidesz főhadiszállása, ahol az LMP-aktivisták is ebédeltek. Schiffer András perrel fenyegetőzve cáfolta, hogy  bármi köze lenne a Fidesz és a Fidelitas rendezvényéhez, s fogalma sem volt róla, hogy az étteremben fideszesek vannak. Mellesleg Kubatovék innen szervezték aktivistáikat. (Hajba Ferenc).

19:40 A Nemzeti Választási Bizottság vasárnap este megváltoztatta az elsőfokú határozatot, és megállapította, hogy Kész Zoltán nem tévesztette meg a választókat, amikor azt mondta, ő az egyetlen esélyes jelölt arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét. Első fokon a veszprémi választókerületi választási bizottság (a szintén függetlenként induló Bősze Ferenc kifogása alapján) elmarasztalta Kész Zoltánt. Egy február 15-i kampányrendezvényen a felszólalók egyike, Korbel Péter azt mondta, aki más független jelöltre szavaz, annak a szavazata elvész, Kész pedig arról beszélt, hogy ő az egyetlen esélyes jelölt arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét, ezért mindenki őrá szavazzon. A gyűlésen olyan szórólapot is osztogattak, amely minden más nevet elhalványítva jelenített meg, azt hangsúlyozva, hogy a vastag betűvel szedett Kész a kormányellenes erők egyetlen esélyes jelöltje. A választási bizottság szerint ezzel Kész megsértette a választás tisztaságának alapelvét és a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét is. A döntés ellen többen fellebbeztek a Nemzeti Választási Bizottságnál, amely egyhangúlag elutasította a kifogásokat. Megítélésük szerint a Kész  jelenlétében elhangzott vélemények nem sértik a választási alapelveket. (MTI)

19:35 Kész rövid nyilatkozatot tett kampánya sajtóközpontjában. Megköszönte a veszprémieknek és a környező falvak lakóinak, hogy éltek szavazati jogukkal. Egyelőre eredmények nincsenek, a jelölt folyamatos tájékoztatást ígért – jelenti a helyszínről tudósítónk, Hajba Ferenc.

19:30 Elkészült a Navracsiccsal készített villáminterjúnk videója. Munkatársunk, Kovács Klára azt próbálta megtudakolni az EU-biztostól: mit szól hozzá, hogy Kubatov Gábor Fidesz-igazgató Veszprémben ránk hívta a veszprémi rendőrfőkapitányt. Navracsics válasza: lehet, hogy valakit idegesített a jelenlétünk...

19:20 A fél hatos részvételi adatokat ugyan sokan nagyon alacsonynak gondolják (a tavalyi parlamenti választáshoz képest mindenképpen az is), ám időközi választásokhoz hasonlítva egyáltalán nem kevés. Helyszíni tudósítónk, Hajba Ferenc szerint az eső ellenére az utolsó órákban sokan keresték fel a szavazóhelyiségeket. A választási szakértők szerint ez mindig felveti annak a gyanúját, hogy szervezetten szállítanak szavazókat.

„Meg lehet akadályozni Orbán romboló terveit”

„Egyszerűen tele lett a hócipőm a szemérmetlen korrupcióval, az oktatási rendszer szétverésével, a mutyizással, a civilek elleni támadásokkal, a Nyugat-Európában elfogadhatatlan illiberalizmussal, a demokratikus alapértékek eltiprásával, a rengeteg hazugsággal, a mi pénzünkön folytatott üres sikerpropagandával, az értelmes dialógusok teljes hiányával" – ezért indult a választáson Kész Zoltán. Interjúnka ide kattintva olvashatják el.

19:00 Ennyi volt. Este 7 órakor befejeződött az időközi választás. A 73 ezer választónak nagyjából a fele ment el voksolni, a hivatalos részvételi adatokra még negyed órát-fél órát kell várnunk. Nemsokára érkeznek az első eredmények is, de miután szoros versenyre lehet számítani, az első számokból még nem lehet következtetéseket levonni.

Kész Zoltán független jelölt a választás előtt - tétre, helyre, befutóra?
A független jelölt a választás előtt – tétre, helyre, befutóra?
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

18:55 Elkaptuk Navracsicsot, hogy megtudjuk tőle, teljesen rendben van, hogy újságírókat igazoltatnak rendőrök.

18:50 Rendkívüli esemény nélkül telt a választás. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén megerősítette, hogy a választásra jogosultak 42,02 százaléka ment el szavazni, tavaly áprilisban ez az arány 58,44 százalék volt. Pálffy Ilona összehasonlításképpen elmondta: tavaly novemberben, az újpesti időközi országgyűlési választáson 17.30-ig a választásra jogosultak 28,93 százaléka ment el szavazni, vagyis most Veszprémben nagyobb az érdeklődés és jobb a megjelenési arány. Az NVI elnöke beszámolt arról, hogy Veszprém 51-es szavazókörében a szavazatszámláló bizottság tagjai azt észlelték, hogy a névjegyzéket vezető bizottsági tag jegyzeteket készít a névjegyzékből. "A szavazatszámláló bizottság tagjai felszólították a tagot, hogy fejezze be a jegyzetelést, és határozatban tiltották el a névjegyzék további vezetésétől" – mondta Pálffy. (MTI)

Kétharmad-ellenes hangulat


Ez az első nagy teszt a közvélemény-kutatók által országosan mért kormányellenes közhangulatról. A Fideszben mégis úgy számolnak, jelöltjük 6%-nál nagyobb előnnyel vezet, míg a baloldalon szoros eredményt remélnek.

18:45 Hamarosan urnazárás, 48-50 százalék közötti részvételre tippelünk. A végleges részvételi adatokra körülbelül fél 8-ig kell várnunk. A választási eredményeket a Nemzeti Választási Iroda oldalán hozzák majd nyilvánosságra.

18:20 A 17:30-as adatok szerint a választók alig 42 százaléka ment el szavazni. Ez 16 százalékkal kevesebb a tavaly áprilisinál. Ha ez így megy tovább, lehet, hogy 50-nél is kevesebb lesz a részvételi arány.


18:10 Kubatov Gábor asszisztense ránk hívta a rendőrséget, miután kérdéseket mertünk feltenni a Fidesz pártigazgatójának. Nem akárki igazoltatta munkatársainkat: maga a főkapitány érkezett a helyszínre. Az incidensről bővebben itt írtunk.

18:00 Ilyet se láttunk még: a Fidesz még a kampányközpontja létezését is letagadta. Részleteket korábbi cikkünkben olvashatnak.

Némedi Lajos az urnánál - rajta nem múlik?
Némedi Lajos az urnánál – rajta nem múlik?
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

17:50 Megpróbáltunk bejutni abba az étterembe, ahonnan a Kubatov Gábor irányítja az aktivistákat. Utcákon át követett utána egy biztonsági őr. Részletek itt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.