Már a krisnások is tüntetnek

Szentként tisztelt tehenekkel vonulnak a krisnások a Parlamenthez, hogy békés demonstrációval tiltakozzanak az egyházi törvény ellen. Ha minden így marad, megszűnik a somogyvámosi Krisna-völgy is, amely az elmúlt években több mint félmillió látogatót vonzott.

A Fidesz az utolsó pillanatokban átírta a KDNP-s javaslatot, és rohamtempóban átverte az Országgyűlésen az új egyházi törvényt. A kereszténydemokraták lenyelték a békát. Semjén Zsolt pártelnök kodifikációs remekműnek titulálta a jogszabályt, amely pedig súlyos ellentmondásokat tartalmaz, és az úgynevezett "bizniszegyházakon" kívül sok valódi vallási közösségtől is megtagadja az egyházi státuszt.

A kisegyházak már eddig is változatos formában fejezték ki tiltakozásukat a jövő év elején életbe lépő törvény ellen. Alkotmánybírósági beadványt vagy petíciót fogalmaztak, sajtótájékoztatót tartottak, virrasztást szerveztek.

Izsák-Bács Jeremiás, a Magyar Mennonita Keresztény Egyház vezető lelkésze Strasbourgban kezdett "tiltakozó böjtbe", hogy a nemzetközi közvélemény figyelmét is felhívja a Magyarországon teret nyerő "jogállam- és demokráciaellenes" hatalomgyakorlásra. Az Erdélyből áttelepült lelkész november 10-e óta csak folyadékot vesz magához: éhségsztrájkja lassan egy hónapja tart. Információink szerint kedden fogadta Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Az egyházi rangjától megfosztott Gyémánt Út Buddhista Közösség például aláírásgyűjtésbe kezdett. A Gyémánt Út - olvasható a közösség közleményében - jelentős társadalmi támogatottsággal rendelkezik, az egyszázalékos felajánlások listáján rendre az első tízben szerepel. A december 10-ig, az emberi jogok napjáig folytatódó akcióban eddig több mint nyolcezer aláírás gyűlt össze.

Elveszíthetik a földjüket a krisnások

A krisnások szintén gyűjtenek aláírásokat, de békés demonstrációt is tartanak. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége hiába tartozik a legnépszerűbb vallási tevékenységet folytató szervezetek közé, jelen állás szerint a kormányzat nem tekinti egyháznak.

Veszélybe került az 1993-ban kárpótlási jegyekből, saját erőből és adományokból vásárolt Krisna-völgy is. A Somogyvámos határában lévő krisnás ökogazdaságot az elmúlt években több mint félmillió látogató kereste fel.

Ha a krisnás közösség nem kapja meg az egyházi státuszt, akkor kénytelen lesz egyesületként működni. A mostani szabályozás szerint azonban Magyarországon egyesületek nem birtokolhatnak termőföldet, a 270 hektáros Krisna-völgy alapítványi, céges vagy magántulajdonba történő átírása százmilliós illetékköltséggel járna. A területen 150 szerzetes és kisgyermekes család él, a Krisna-völgy 52 szentként tisztelt tehénnek és ökörnek is a lakóhelye.

A krisnás demonstráció december 13-án, kedden délután kettőtől kezdődik a Parlamentnél - a szent tehenek részvételével.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.