galéria megtekintése

Már ürül a lakópark

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 28. számában
jelent meg.

20 komment


Szalai Anna
Népszabadság

A kertek üresek, az út is kong, a függöny se lebben. A játszótéren két asszony szívja a csikket, de közeledésünkre odébbállnak.

Nem idevalósiak – avat be Julianna, aki viszont odavalósi. Már egy éve. Nem jött messziről, csak innen, az öt kilométerre lévő Ócsáról, mert a szociális lakóparkban 16 ezer a lakbér, ott meg a háromszorosa volt, holott itt vadonatúj házba költözhettek, ott pedig dohosat is alig találtak ennyiért.

Ráadásul a gyerek örökölheti a bérleti jogot. Ezt mindjárt az elején elhadarja Julianna, csaknem egy szuszra. Majd azt is hozzáfűzi, hogy a kályha annyira kifűti a házat, hogy szinte alig lehet megmaradni a szobában, ahol a kandalló áll. – De mi az a nyárhoz képest. Az kemény volt. A fák még vékonykák, nem adnak egy kicsit árnyékot se.

Szociális lakópark Ócsán. Nem nagy a nyüzsgés, van olyan ház, amelyből már ki is költöztek
Szociális lakópark Ócsán. Nem nagy a nyüzsgés, van olyan ház, amelyből már ki is költöztek
Teknős Miklós / Népszabadság

 

A máltaiak – akiknek házuk van a telep közepén – minden pénteken fagyit osztottak a gyerekeknek. Az önkéntesek játszanak is velük, mert ha itthon vannak, nagy a hangzavar. És sokan vannak. Egy idős pár kivételével mindenhol van gyerek. Juliannának csak kettő, a többieknek inkább három-négy, de akad ötgyerekes család is. Jól ismerik egymást, ugyanabba az ócsai iskolába járnak. Néha be-beszólnak nekik, hogy lakóparkosok, de ez már csak így megy.

Felnőttnek is mondták már, hogy azért nem kapja meg a munkát, mert a szegényházakban lakik. Mégis sokan dolgoznak. Juliannának is volt munkája az ócsai Bio-Fungi Kft.-nél, mielőtt otthon maradt a kisebbik fiával. Aki akar, el tud járni dolgozni busszal, már van reggel is, este is járat. De azért a kocsi kell. Mert a reggel és az este közt nincs semmi. Néhány ház előtt több autó is áll. Másutt a kertben sorakoznak.

Kérdezem a kertről: vetettek-e bele valamit? – Amíg Ócsán laktunk, volt veteményesünk, de itt nincs – mondja. – Túl drága a víz. Literenként 350 forintért nem locsol itt senki ezer négyzetmétert. De a gazt le kell nyírni, mert az benne van a szerződésben, hogy rendben kell tartani a portákat. Azt ellenőrzi a Net (a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.). A cégnek is feltűnhettek a puszta udvarok, mert az idén elkezdtek kutakat fúrni a portákon. Ha Juliannáéknak is lesz, jövőre ültetnek valamit.

A nagy csendességben is feltűnő a szemközti ház. Szinte kong. Nem ez az egyetlen, három is üresen áll. Egyikbe még nem költözött be senki, a másik kettőből viszont már ki is költöztek. Julianna szerint a korábbi lakók vettek egy saját házat, és továbbálltak. De nincs nagy mozgás – bizonygatja.

A Net tavaly szeptemberben hirdette meg az eredetileg bebukott devizahiteleseknek épült ócsai szociális lakópark utolsó házát, a nyolcvanadikat. Az első – még a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által meghirdetett – pályázatra 588 család jelentkezett, ám alig akadt köztük olyan, amely megfelelt volna a szigorú feltételeknek. A második fordulóra már csak 23 pályázat érkezett. Ekkor folyamatossá tették a pályázatot, de így is csak a házak felét sikerült bérbe adni 2013 végére.

A projekt hivatalosan két és fél milliárd forintból valósult meg. A negyed építését 2011 nyarán jelentette be a kormány, 2012-es átadást ígérve. Ám hiába nyilvánították kiemelt beruházássá, az építkezés folyamatos csúszásban volt. Több hónapot késett a belterületbe vonás, a telkek kitűzése, az engedélyezés, a kivitelezői tender. Az első nyolcvan ház csak 2013 márciusára készült el. A második ütemhez már hozzá sem kezdtek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.