galéria megtekintése

Rémhírek keringenek a Magyarországra menekülők között

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 14. számában
jelent meg.

Rab László, Sándor Tünde
Népszabadság

Nem enyhül a menekültek áradata, idén januártól mostanáig a migránsok 75 294 menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon. A látszat ellenére a közterületeken nem csökkent a menekültek száma, viszont a civileknek köszönhetően kevésbé tűnnek elveszettnek.

Péntektől vasárnapig 2858 határsértőt fogtak el a rendőrök országszerte – erről tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Legtöbbjüket Csongrád megye déli részén fogták el.

A roham nem enyhült, miközben Budapesten nem látni a közterületeken annyi menekültet. A pályaudvarok önkéntes segítői cáfolták, hogy kevesebben lennének.

– Több a gyerek, s jóval több a családostul érkező menedékes – ezt látta Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid nevű, a Facebookon alakult csoport szervezője. – Sokakat mi vettünk rá, hogy időben érjenek oda a számukra kijelölt befogadóállomásra (Bicske, Debrecen, Vámosszabadi), csak így folyamodhatnak menekültstátuszért. Már azt is tudják a civilektől, hogy Szegedről Debrecenbe menet Cegléden át lehet szállni.

 

Az önkéntes szerint terjed, hogy

a pakisztáni és az afganisztáni családok a gyerekeket küldik előre,

a 12–18 éves nagykamaszok közül többen Fótra, a gyermekvárosba kerültek. Rémtörténetek keringnek a Szírián, Bulgárián, Szerbián át megtett útról, egy fiúcsapatot például az Iszlám Állam katonái elkaptak Kurdisztánban, a kisebbeket továbbengedték, a nagyobbakat megölték. A segítők olyan gyerekkel is találkoztak, aki azért indult el az EU-ba, mert anyját, apját, nagyapját is elvesztette. A történetek megismertetésében az a 20 éves fiú volt segítségükre, aki pástu, fárszi, urdu, kurd, török, angol nyelven is beszél, jelenleg Bicskéről jár be a Nyugati pályaudvarra segíteni.

Szegedi tudósítónk szerint napi ötven-hatvan határsértőt eleve visszatoloncolnak Szerbiába, mert nem mondják a rendőröknek a varázsszót: refugee (menekült).

A határállomás szerb oldaláról elviszik őket Magyarkanizsára, megszabadítják őket néhány eurótól, aztán elviszik őket a zöldhatár közelébe, menjenek isten hírével. Többekben él a remény, hogy másodszorra talán nem futnak bele a magyar határőrizeti szervekbe, és mehetnek tovább Ausztriába, Németországba.

2010-ben egész évben mindössze 3 ezer menedékes volt Magyarországon, az idén viszont január és május vége között 50 430 illegális határátlépést regisztráltak a déli határszakaszon (Olaszországba 47 008 illegális bevándorló érkezett). Ez a szám július közepére hetvenötezer fölé emelkedett. A Frontex, az EU külső határőrizeti ügynökségének információi szerint az unióba vezető nyolc bevándorlási útvonal közül a Magyarországra vezető nyugat-balkáni a legforgalmasabb.

– A menekültek 80 százaléka néhány napon, 10 százalékuk két héten belül elhagyja Magyarországot, mások tovább várnak. Ha mindenki maradna, már több mint 75 ezren élnének az országban. Ez azonban nincs így

– mondta a migránsok rohamáról Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, rámutatva, legfeljebb 4 ezren lehetnek a menekülttáborokban.

A július 5-ig nyilvántartásba vett 69 529 menedékkérő közül az év elején a többség koszovói volt, március óta 75-80 százalékuk Irak, Afganisztán és Szíria területéről jött.

Nem csak enni- és innivalót adnak a menekülteknek az önkéntesek, de segítenek a tájékozódásban is
Nemcsak enni- és innivalót adnak a menekülteknek az önkéntesek, de segítenek a tájékozódásban is
Koncz György / Népszabadság

A múlt heti 5765 menedékkérő 76 százaléka szír, afgán és iraki, 2015-ben eddig összesen 75 294 menedékkérőről tudni. A menekültáradat tartósan a kerítésépítés hírére ugrott meg – indokolta a felgyorsult rohamot Zádori Zsolt. Az utóbbi hetekben érkezők szinte kizárólag háborús és polgárháborús övezetekből jövő menekültek, akik közül többen sok éve úton vannak, mert vagy a hazájukhoz közeli országok valamelyikében vártak a helyzet rendeződésére, vagy nem tudják kifizetni az embercsempészek díját.

A legborzalmasabb azok helyzete, akik hosszú lejáratú hitelt vettek fel az embercsempészektől, ilyen áron jutnak Nyugat-Európába, és akár életük végéig törleszthetik a sok ezer dolláros fejpénzt.

Európa-szerte sok tízezer „láthatatlan” ember bolyong, hiszen a menedékkérők 45 százaléka kap menekültstátuszt, a többiek újra próbálkoznak. Magyarországon a kérelmek 9 százalékát bírálták el eddig pozitívan. Mint Zádori Zsolt elmondta: a státuszos menekülteknek bérlakást kereső karitatív szervezetek egyre többször hiába próbálkoznak, a tulajdonosok elutasítják a lakás kiadását, amint megtudják, hogy kik a bérlők. Ez azt jelzi, hogy a kormányzat idegenellenes politikája begyűrűzött a hétköznapokba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.