Már takarító sincs elég Magyarországon, mindenki elment külföldre

Súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek a takarító iparban érdekelt cégek, amelyek egyre magasabb bérért találnak csak munkaerőt - közölte a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) az MTI-vel.
A szövetség a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataira hivatkozva azt írta, hivatalosan mintegy 8500 betöltetlen takarítói álláshely van, hozzátették ugyanakkor, hogy a legtöbb cég nem jelenti a hivatal felé üres álláshelyeit, így ez a szám valójában sokkal magasabb.

A MATISZ a tagjai körében végzett felméréséből kiderül, hogy a cégeknek szinte napról napra emelni kell a felajánlott munkabért ahhoz, hogy valaki elszegődjön takarítónak. A beérkezett visszajelzések arra is rávilágítanak, hogy a képzett munkaerő jelentős része a magasabb fizetésért vagy külföldre távozott, vagy elhelyezkedtek például a multiknál. A munkaerőhiány Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon jelenti a legnagyobb problémát.

A közlemény idézi Paár Zoltánt, a MATISZ elnökét, aki kifejtette: a jelenség 2014-ben kezdődött, és azóta folyamatosan romlik a helyzet. Akkor 65-70 ezer forint volt a nettó átlag takarítói fizetés 8 órás munkaidőben, 2016-ban már 80-100 ezer forint, de már nem ritkák a 120-140 ezer forintos nettó fizetések sem a szakmában.

Megjegyezte, hogy a takarító cégek bevételének már mintegy 80 százalékát teszik ki a bér jellegű kifizetések, a megnövekedett terheket azonban a megrendelők nem hajlandóak átvállalni. A szövetség szerint problémát jelent egyebek mellett, hogy a magyar adóterhek a legmagasabbak közé tartoznak a régióban, és emiatt nehéz Magyarországon bért emelni.

A kialakult helyzet és a kitörési lehetőségek megvitatása érdekében október 21-22-én első alkalommal rendezi meg a MATISZ a TisztaShow Tisztítás-Technológiai Szakkiállítást és Vásárt.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség 1999-ben alakult, a szervezet a tisztítás-technológiával, takarítással foglalkozó cégek szakmai képviseletét, koordinációját, érdekvédelmét látja el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.