Már rutinból ment a kordonbontás

Érdekvédelmi szervezetet alapítottak a megszállási emlékmű felállítása ellen fizikailag is tiltakozó kordonbontók.
Hétfőn is lebontották a Szabadság téren a készülő német megszállási emlékművet övező kordont a demonstrálók. Többen büszkén jegyezték meg, hogy tovább javult a „bontási részidő", majd némi szomorúsággal, hogy a paravánok mögött megállíthatatlanul épül a „történelemhamisító emlékmű". A pár tucat aktivistának nincsenek kétségeik: holnap tovább épül a „mű", és megint lesz kordon, amit lebonthatnak.
Most sem sokáig állt a kerítés Kurucz Árpád / Népszabadság

Ma délután négykor a bontás előtt nemzetközi sajtótájékoztatót is tartanak, ahol bejelentik majd, hogy a rendőrségen „irka-firka" bűncselekmény elkövetésével már meggyanúsított kordonbontók megalakították a POKKRESZ-t (a Politikai Okokból Kirekesztettek és Kriminalizáltak Érdekvédelmi Szervezetét). Lovas Zoltán újságíró-alapító azt mondta, a POKKRESZ nemcsak azoknak az érdekében lép majd fel, akiket a Szabadság téri emlékmű építésének akadályozása miatt vontak eljárás alá, hanem azokat is, akiknek elvették a magánnyugdíj-megtakarítását vagy a földjét.

Kulka János színművész a Koppenhágában élő Fischer Ádám karmester levelét olvasta fel, aki megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy Európában létezik olyan kormány, amely „kampánycélokra használja fel a zsidók elleni fellépést". Majd Ungváry Krisztián történész sorait idézve emlékeztetett: a deportálások idején egyetlen nő sem hagyhatta el az országot hüvelyi motozás nélkül, amit nők végeztek egész nap ugyanabban a gumikesztyűben. Így akarták megakadályozni, hogy a nemzeti vagyonnak akár csak egy kis része is elhagyja az országot. Ungváry abszurd javaslata szerint a motozó nőknek kellene emléket állítani.

Iványi Gábor lelkész ezek után – de még a bontás előtt – hosszan sorolta az emlékmű felállítása ellen szóló érveket, majd az aktivisták „rutinosan" szétszedték az állványzatot. Egy láthatósági mellényes férfi közben azt üvöltötte a kordonbontók felé, hogy „ha háborút akartok, tőlem megkaphatjátok", ám őt a rendőrök pillanatok alatt elvezették.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.