galéria megtekintése

Már rettegnek, mi lesz, ha Rogánnak egyszer beszélnie kell

Az Orbán- kormány éppen a kommunikációért felelős minisztert félti  a nyilvánosságtól. Először ugyanis a saját ügyeivel kapcsolatos kérdéseket kéne tisztáznia.

Nem kommentálta Rogán Antal a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón Portik Tamás számára rendkívül kellemetlen vallomását. A Prisztás-gyilkosság felbujtójaként jogerősen elítélt bűnöző a bíróságon tanúként azt állította, tízmillió forintnak megfelelő eurót adott az akkori belvárosi polgármesternek egy kiskörúti ingatlan kedvezményes megszerzéséért. „A bűnözők állításaival nem kívánok foglalkozni, ráadásul az ügyészség is megválaszolta a kérdést. Ez a hatóságok és az ügyvédeim­ dolga” – közölte Rogán, akit Portik után a rendőrök megvesztegetésével vádolt Vizoviczki László egyik volt munkatársa is korruptnak írt le a napokban.

Arra a kérdésre, hogy miért foglalkoztak korábban egy másik elítélt bűnöző, a frissen kiszabadult Zuschlag János állításaival, miért szerveztek miattuk sajtótájékoztatót, a kormányzati kommunikációért­ felelős miniszter végképp nem kívánt válaszolni.

Rogánt azért most kérdezték az újságírók, mert jó ideje nem tartott sajtótájékoztatót – a tegnapit sem hirdették meg előre –, csak közleményben tagadta a vádakat. A Századvég keddi konferenciáján esedékes szereplését lemondta. Tegnap ugyanakkor azt állította, nem tud visszamondott programokról, nem kerüli a nyilvánosságot, kedden is több nyilvános rendezvényen volt, a konferenciát pedig azért mondta le, mert Orbán Viktorral kellett dolgoznia.

 

Hogy Rogán a jövőben hányszor áll a nyilvánosság elé, legalábbis kérdéses. Minisztertársa, a vele nem különösebben szívélyes viszonyt ápoló Lázár János korábbi szavai szerint Rogán a propagandaminiszter. Csakhogy a kabinet környékén általános alaphang, hogy

félő, Rogán alvilági kapcsolatairól szóló botrányos vallomások elviszik a reflektorfényt a kormányzati üzenetekről, ha ő mondja el őket.

Az sem egyértelmű, hogy Vizoviczki vallomása – amely szerint Rogán nem ismeri őt – segít-e a kabinetiroda irányítójának, vagy ellenkezőleg, a szívesség látszatát kelti.

Lapunknak egy, Rogánhoz és a miniszterelnökhöz is lojális kormányzati szereplő azt mondta: a kommunikációs miniszter nyilvános szereplését „nem szabad erőszakolni” mindaddig, amíg a kérdések zöme nyilvánvalóan Portik vallomását feszegetné – vagyis mindaddig, amíg le nem zárják az ügyet. Mint korábban megírtuk, Portik vallomása miatt a rendőrség feljelentéskiegészítést rendelt el, az az eljárás pedig még el sem kezdődhetett, amelyet Rogán hamis vád miatt indítana Portikkal szemben.

A Fideszen belül is sokan helytelenítik Rogán elbizakodott viselkedését, de a véleményüket inkább a belső fórumokon sem hangoztatják
A Fideszen belül is sokan helytelenítik Rogán „elbizakodott” viselkedését, de a véleményüket inkább a belső fórumokon sem hangoztatják
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Egy ismert fideszes politikus a Népszabadságnak azt mondta, „közösségi szinten" – azaz hivatalos fórumokon – senki nem foglalkozik sem a Portik-vallomással, sem a Vizoviczki-üggyel a Fideszben, „magánemberként viszont van vélemény". A konklúzió pedig az: „nem jó az elbizakodottság", amit ugyanis Habony Árpád esetében nem kell megmagyarázni a nyilvánosságnak – hiszen a tanácsadónak nincs hivatalos kormányzati megbízása –, az Rogán esetében megkerülhetetlen, mivel mégis csak a miniszterelnökhöz legközelebb álló miniszterről van szó.

Bár nyilvános szereplései megritkultak, az fel sem vetődött, hogy kormányzati szerepköre változzon, a Fideszben mindenki biztosra veszi, hogy Orbán egy bűnöző vallomása alapján nem fogja meneszteni Rogánt. Sőt,

egyik befolyásos forrásunk szerint Portik a nagy port kavaró vallomásával szinte bebetonozta Rogánt a miniszteri poszton

– nem lehet azt a látszatot kelteni elmozdításával, mintha alapja lenne a vádaknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.