Keresik az okmányirodák leállásának felelősét

Félnapos kényszerű üzemszünet után megint működnek az okmányirodák. Az informatikai rendszer összeomlásának okait, illetve az esetleges személyi felelősséget már vizsgálják.

Kevéssel déli 12 óra után helyreállt az okmányirodai informatikai rendszer működése – tudtuk meg belügyi forrásokból. A tárca vezetője utasítást adott arra, hogy a hiba okainak és az esetleges személyi felelősségnek a megállapítása érdekében folytassanak vizsgálatot. A központi okmányiroda ma tovább tart nyitva.

Leállt az összes okmányiroda informatikai rendszere kedd reggel – tette közzé a hvg.hu kedd délelőtt, és a portál értesülését a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) is megerősítette.

A hivatal kérdésünkre később csak annyit közölt, hogy okmányirodai ügyintézés technikai okok miatt átmenetileg szünetel, és a zavar helyreállításán a szolgáltatók folyamatosan dolgoznak. Az irodák működésének átmeneti szüneteltetése miatt elnézést kértek, és köszönik az állampolgárok megértését és türelmét.

Érdemben viszont egyetlen kérdésre sem kaptunk választ. Így arra sem, hogy a leállás hány ügyfelet érinthetett, és mi lesz azokkal, akiknek valamilyen okból adott időn belül kellett volna ügyeiket intézniük. Szoros határideje van például a gépjárművek tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentésének.

Úgy tudjuk, hasonló méretű üzemzavarra 2000, tehát az okmányirodák felállítása óta nem volt példa. Az okot illetően az általunk megkérdezett szakértők még találgatásokba sem kívántak bocsátkozni, de annyit leszögeztek, hogy valamilyen bagatell hiba is elég lehet a rendszer teljes összeomlásához.

Tóth Zoltán volt belügyi államtitkár – aki egykor a KEK KH jogelődjének tekinthető adatfeldolgozó hivatalnál is dolgozott – úgy véli, valamilyen hálózati problémáról, a központi hardver meghibásodásáról, illetve fatális szoftverhibáról lehet szól.

Más források azonban azt feltételezik, hogy elsősorban az üzemeltetés körül kell keresni az okokat. A hivatal költségvetését ugyanis évek óta csökkentik, így a szükséges szoftverfejlesztések elmaradtak. A központi számítógépekhez ráadásul a gyártó már nem biztosít támogatást – tette hozzá egy informátorunk. A hardvert ugyanakkor összességében megbízhatónak minősítették, és miután a nyilvántartás több párhuzamos rendszeren fut, kizárta azt, hogy keletkezhetne olyan hiba, amely teljes leálláshoz vezet.

Tóth emlékeztetett rá, hogy az okmányirodai hálózatot még 1999-ben alakították ki, és az 2000 januárjától működik. Akkor a rendszer kialakítására nagyjából húszmilliárd forintot fordítottak, és attól kezdve a rendőrség helyett az önkormányzatok mellett működő okmányirodák adták ki a személyi igazolványokat, a vezetői engedélyeket és a jogosítványokat. Az irodákat egyébként tavaly „államosították", és azok a megyei kormányhivatalokhoz kerültek.

Az MSZP is válaszokat vár

Mi volt a leállás konkrét oka?
 Történt-e emberi mulasztás? Ha igen, ki a felelős és mi lesz a következmény?
Van-e köze egymáshoz a múlt heti és a mostani leállásnak?
Van-e köze az újabb leállásnak a csaknem egymilliárd forintért kifejlesztett e-közigazgatási rendszerhez?
Milyen garanciát tud adni a kormány arra, hogy a jövőben ne fordulhasson elő az okmányhivatali rendszer országos szintű összeomlása? – kérdezi Harangozó Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Az eset nem példa nélküli: múlt héten az elektronikus anyakönyvezés omlott össze és okozott komoly fennakadásokat – emlékeztet a politikus. Forrásaink viszont határozottan cáfolták, hogy a két eset között bármilyen kapcsolat lenne, mert a rendszerek teljesen elkülönített hálózaton működnek.

„A hiba az elmúlt 25 év legzavarosabb kormányalakítása után történt" – állítja Harangozó. Az átszervezések után KEK KH – papíron legalábbis – új gazdát kapott. Reméli, hogy a kormány tudja, hogy a szervezet ma éppen a közigazgatási, vagy a belügyminisztérium alá tartozik. Mindenesetre a politikus az illetékes minisztériumtól várja a válaszokat.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.