galéria megtekintése

Már működik iskolában drogteszt

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 11. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

A kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnáziumban az országban elsőként vezették be a drogtesztet, amely kiválóan működik –nyilatkozta a Hvg.hu-nak Csányi Ágnes, az iskola ifjúságvédelmi felelőse. A lapunknak nyilatkozó Aáry-Tamás Lajos szerint viszont a kiskunhalasiak gyakorlata jogsértő.

Bevezetésekor a gimnáziumban a teszt nem önkéntes volt, hanem az iskolai rendtartás rendelkezett róla. Az oktatási jogok biztosa az akkori gyakorlatról 2004-ben kiadott egy állásfoglalást, amely szerint az iskola a tanulók drogfogyasztását nem ellenőrizheti szúrópróbaszerűen. Mint írta, az iskola és a pedagógusok nem rendelkeznek törvényi felhatalmazással a tanulók drogfogyasztására vonatkozó különleges adatok kezelésére. Ennek hiányában önkéntes hozzájárulásra van szükség.

Csányi Ágnes is utalt arra: a drogteszt bevezetésekor nagy botrány lett. A Hvg-cikk eredeti változatában azt mondta: Aáry-Tamás Lajossal együttműködve csiszolták a gyakorlatot,

amely ma már önkéntes, az iskola tanulóinak 90 százaléka részt vesz a programban.

 

A diák és a szülő egyaránt írásban hozzájáruló nyilatkozatot tesz. Ha a szülő ellenzi, nincs tesztelés. A házirendben most az szerepel, hogy az iskolában tilos drog hatása alatt állni. Ha felmerül a gyanú, hogy valaki drogot fogyasztott, és nem járul hozzá a teszthez, akkor igazolást kérnek tőle, hogy nem fogyasztott kábítószert. Ilyen igazolást kérhet egy független orvostól.

Az oktatási ombudsman nem bólintott rá
Az oktatási ombudsman nem bólintott rá
Földi Imre / MTI

A vizeletmintát az iskolában egy külön egészségügyi szobához tartozó mosdóban veszik – nem kell más előtt pisilni. Az eredményt nem mondják meg, akié pozitív lett, azt megkeresik, és később kontrollmintát vesznek tőle. Ha bebizonyosodott a droghasználat, akkor titokban, de a szülő bevonásával elbeszélgetések kezdődnek, hogy milyen szert használt a diák, illetve miben segíthetnének neki.

Aáry-Tamás Lajos kérdésünkre cáfolta, hogy együttműködtek volna vele a drogteszt „csiszolásában”, ahogyan a cikk első változatában szerepelt. (Kérésére szerda délután módosították is a Hvg.hu-n megjelent szöveget.) Véleménye a kiskunhalasi drogteszt újabb változatát illetően sem változott:

törvénytelen, mert sérti a diákok jogait.

Az ombudsman a Népszabadság kérdésére kijelentette: a tanár és a diák nincs egyenlő helyzetben, ezért a diákok hozzájáruló nyilatkozata nem tekinthető önkéntesnek, hiszen tartaniuk kell az esetleges következményektől.

Csányi Ágnes kérdésünkre azt mondta: emlékezete szerint Aáry-Tamás Lajos személyesen járt az iskolájukban, egyeztettek a házirend átalakításáról. Az állásfoglalása nyomán tett módosító intézkedésekre az ombudsman nem reagált, amit úgy értékeltek, hogy elfogadta azokat.

Csányi Ágnes nemcsak a gimnázium ifjúságvédelmi felelőse, hanem a Kiskunhalasi Drogmentes Ifjúságért Egyesület szakmai vezetője is. Az általuk kialakított drogprevenciós megoldás egy az ifjúságvédelmi programjaik közül, amelyeket más iskoláknak is követésre ajánlanak.

Nem az iskola végzi a teszteket, hanem az egyesület. Nemhogy az eredményt nem tudhatják meg az iskolában, hanem még azt sem, ki járult hozzá a drogteszt elvégzéséhez és ki nem.

Tíz éve működik ellenvetés nélkül a módosított program – ha valaki közben úgy érezte volna, sérülnek a jogai, azonnal újra botrány lett volna. Miért ne lenne joga a szülőnek és a gyereknek, hogy védelmet keressen a drog okozta veszélyek ellen? – kérdezte a tanárnő.

Aáry-Tamás Lajos kérdésünkre úgy foglalt állást: nem tud elképzelni olyan drogtesztet, amely ne sértené az érintettek jogait. Szerinte a drogfogyasztás súlyos társadalmi probléma, nem adható rá egyetlen központi válasz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.