galéria megtekintése

Már mindenki 2018-ra készül

10 komment

Munkatársainktól

Míg vasárnap este a Fidesz sorrendben a harmadik győzelmét ünnepelte, a baloldali ellenzék részben kudarcról, részben előrelépésről beszélt. A Jobbik a fővárosban leszerepelt, vidéken sikert aratott, Vona Gábor pedig már a párt 2018-as választási győzelmét vizionálta.

– Három a magyar igazság, és az önkormányzati választási sikerrel megvan a harmadik győzelmünk, Budapesten pedig több mint kétharmadunk van – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz–KDNP eredményváró rendezvényén, a budapesti Bálna előtt felállított színpadon. „Fáradtak vagyunk, az értékeléseket holnapra hagyjuk. A ma este legyen a jól végzett munka öröméé" – mondta a kormányfő.

Tóbiás József, az MSZP elnöke
Tóbiás József, az MSZP elnöke
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Úgy néz ki, hogy sikerült, megint sikerült, együtt sikerült – hangoztatta a színpadon a győztes főpolgármester Tarlós István, megköszönve a választóknak, a jóistennek, a feleségének és Orbán Viktornak is a győzelmet. „Erősen számítok a kormányra, a kormány is számíthat ránk. Egy irányba nézünk" – mondta az újraválasztott főpolgármester. „Úgy látszik, mégsem annyira liberális ez a város, lehet úgy magyar ez a város, hogy úgy illeszkedik egy nemzetközi közösséghez, hogy megtartja identitását, ahogy a miniszterelnök is teszi" – fogalmazott Tarlós István.

 

– Megbukott az a stratégia, amelyet az Együtt–PM és Szigetvári Viktor javasolt a fővárosban – mondta az MSZP-székházban a baloldali pártok koordinált indulására utalva Horváth Csaba. A szocialisták fővárosi közgyűlési frakcióvezetője szerint Szigetvárinak ezért el kell gondolkodnia a felelősségén. Szerinte az sem értékelhető, legfeljebb részsikerként, hogy az eddigi háromnál több baloldali ellenzéki polgármester lesz Budapesten, mivel fél éve még 13-14 kerület tűnt nyerhetőnek.

Tóbiás József, a szocialisták elnöke már az eredmények ismeretében azt mondta: számukra lezárult az alkuk korszaka. Az MSZP vezetése úgy döntött, nem köt többé rossz alkukat, és az elitek játszmái helyett kifelé nyit, az emberek, a nép felé. Kijelentette: nem fogadják el az Orbán-kormány hatalmi rendszerét, de nem fogadják el Gyurcsány Ferenc vezérelvű politikáját sem, amely „bezárta a baloldalt az elmúlt négy évben, lehetetlenné tette, hogy értékazonos, baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű politikát folytassunk". Később megjegyezte, az értékelvű szövetségi politizálást nem utasítják el. „Létezik baloldal, úgy hívják: MSZP" – jelentette ki Tóbiás.

„Nem kezdődik holnap új időszámítás! Nem sikerült levágni a sárkány fejét, csak a fülét, meg a körme egy részét" – mondta a Demokratikus Koalíció elnöke a választások eredményét értékelő késő esti sajtótájékoztatóján. Gyurcsány Ferenc ezzel együtt mérsékelt sikerként értékelte pártja vasárnapi teljesítményét. Elismerte: nem sikerült elérniük, hogy Budapesten 7-8 kerületben legyen ellenzéki polgármester.

Gratulált viszont Bokros Lajosnak: a MoMa elnökének kiváló politikusi teljesítményére és emberi kiállására tekintettel Gyurcsány együttműködést ajánlott a Modern Magyarországért Mozgalomnak. A DK-elnök nem hagyott kétséget afelől, hogy a demokratikus ellenzéki összefogást egy új pártban, a Demokrata vagy Unió Párt keretében képzeli el. Kérdésünkre, hogy mennyi időt szán a baloldal általa elképzelt egységének megteremtésére, úgy fogalmazott: „Ez egy lassú folyamat lesz, sokat kell beszélgetniük a pártvezetőknek, a frakcióknak, a tagoknak.

Bokros Lajos késő este lépett az újságírók elé. Taps fogadta. „Szívesen gratulálnék a győztesnek, ha ez valóban egy demokratikus választás lett volna. De óriási ellenszélben kellett küzdenünk. Mi a saját pénzünket költöttük, a Fidesz az adófizetőkét. Ennek ellenére nagyon sok fővárosi megértette az üzenetünket: ez nem egy unalmas, tét nélküli választás volt, a demokrácia helyreállítása volt a cél. A munka ezzel a nappal nem ér véget, 2018-ra le kell tudni győzni a jelenlegi Rettegett Iván-féle szolgáló nemesség modellt, amit a Fidesz épít" – mondta a MoMa elnöke. Hozzátette: tartós szövetségbe hívja a demokratikus erőket, amelyben egy újjászületett baloldalnak is helye lenne, ezért várja az MSZP vezetőségének jelentkezését.

Az LMP eredményértékelő sajtótájékoztatóján Csárdi Antal főpolgármester-jelölt elmondta, azon fognak dolgozni, hogy 2019-től olyan vezetője lehessen Budapestnek, amilyet megérdemel. Schiffer András társelnök Pest, Baranya és Bács-Kiskun megyei szereplésüket emelte ki, azt is hozzátéve, Budapesten némileg jobb eredményre számított, a helytállással azonban elégedett, hiszen annyi mandátumuk van, mint 2010-ben, olyan városokban is gyökeret vertek, ahol eddig nem volt képviseletük, ráadásul a Fővárosi Közgyűlésbe is visszakerültek.

A Liberálisok elnöke, Fodor Gábor lapunknak elmondta: elégedettek a 2 százalék feletti eredménnyel, hozzátéve, hogy körülbelül ennyit is vártak most az önkormányzati választásoktól. „Ez egy jó építkezési alap" – mondta Fodor Gábor, aki szerint a feladat most az, hogy ellenzéket építsenek, és 2018-ban önállóan indulva 5 százalék feletti eredményt érjenek el.

Szintén 2018-ról elmélkedett Vona Gábor, a Jobbik elnöke: „Megyünk tovább, 2018-ban le fogjuk váltani a kétharmadot!" – fogalmazott Vona a késő esti sajtótájékoztatóján. Szerinte az önkormányzati választás egyik tétje az volt, hogy ki lesz a Fidesz kihívója. Vona Gábor úgy ítélte meg, hogy ez a kérdés eldőlt. A baloldal szerinte politikai és morális értelemben is széthullott, hiteles erőnek a Jobbik maradt. Fidesz vagy Jobbik? – a pártelnök így foglalta össze, miről fog szólni a magyar belpolitika 2018-ig. Vona megígérte, hogy megkezdik a felkészülést a kormányzásra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.