galéria megtekintése

„Már megvan a repülőjegyem”

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 30. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Egy nemrégiben közzétett felmérés szerint egyre többen, elsősorban fiatalok készülnek külföldre tanulni, dolgozni. Menni vagy maradni? –kérdeztünk végzős diákokat egy fővárosi gimnáziumban és egy szakközépiskolában. Bár többen adnak egy esélyt hazájuknak, sokan vélik úgy, a valódi dilemma inkább az: visszajönnek-e még valaha?

– Nekem már megvan a repülőjegyem, a suli után megyek ki Angliába – mondja Ottó, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola egyik végzős diákja, amikor őt és évfolyamtársait arról kérdezzük, hol, miként képzelik el jövőjüket. Az orrpiercinges srác gyorsan hozzáteszi, a nyáron még csak „előkészíti” a terepet, de ha minden a tervei szerint alakul, és sikerül a felvételi, akkor ősszel már hosszabb távra megy: kint tanulna kriminológiát. Mint mondja, mindenképp szeretett volna külföldi tapasztalatokat szerezni, de mivel itthon épp most került veszélybe az a szak, ami előfeltétele a kriminológia hallgatásának, előrébb hozta az utazást.

Végzősök a Radnótiban. Sokan útnak indulnak, de abban bizonytalanok, mikor jönnek haza
Végzősök a Radnótiban. Sokan útnak indulnak, de abban bizonytalanok, mikor jönnek haza
Reviczky Zsolt

Évfolyam- és osztálytársai kivétel nélkül azt állítják: bár foglalkoztatja őket a külföldi tanulás és munka, előbb itthon próbálnának boldogulni.

 

– Azt tervezem, hogy a suli után egy évet dolgozok informatikai területen, közben pedig elvégzek egy OKJ-s szoftverfejlesztői tanfolyamot. Jövőre aztán szeretnék egyetemre menni mérnök-informatikus szakra – mesél a terveiről Ádám. – Azért döntöttem így, mert gyakorlatot talán nehezebb szerezni, mint diplomát. Így talán később könnyebben találok majd állást. Külföldre csak akkor megyek, ha itthon nem lesz munkám.

Míg a szakközépiskolás fiatalok körében jobbára „B terv” a kivándorlás, addig az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban megkérdezett diákok többségénél sokkal inkább az a dilemma:

visszajönnek-e még?

Árulkodó, hogy a beszélgetésen részt vett nyolc diák közül hatan már az idén ősztől szinte bizonyosan külföldön tanulnak tovább. Bence például Abu-Dzabiba utazik, hogy ösztöndíjasként egy amerikai egyetem kihelyezett szakán tanuljon villamosmérnöknek. Osztálytársnője, aki kéri, keresztnevét se írjuk le, Angliába indul: két testvéréhez hasonlóan ő is külföldön tanul tovább. A kiköltözők közgazdásznak, informatikusnak, építésznek, pszichológusnak készülnek. Bálint az egyetlen, aki határozottan állítja: biztosan marad.

– Mérnök-informatikusnak készülök, de levelezőn szeretnék teológiát is hallgatni, mert ez is érdekel – mondja a fiú, és gyorsan hozzáteszi: – Nem csak a teológia miatt maradnék. Mérnökként itt is lehet boldogulni, szeretek itt élni, és kint soha nem lesz olyan, mint ha ott születtél volna. Ráadásul szerintem nagyon sokan tévednek, hiszen

Nyugat-Európa sem az a tökéletes hely, mint aminek azt sokan gondolják.

Bálint utóbbi szavaira hevesen reagálnak társai: szerintük az ma nem kérdéses, hogy hol jobb tanulni, dolgozni, élni – és a jövedelmi különbségeket csak sokadik érvként hozzák fel Nyugat-Európa mellett. „Azt utálom a legjobban, hogy nálunk elsősorban a kapcsolatok határozzák meg a jövőt. Azt, hogy legtöbbször nem a teljesítményen, a tudáson, hanem az ismerőseiden múlik, kapsz-e munkát, s ha igen, akkor milyet” – mondja egyikük. Más azt említi: miközben dicsőítjük a magyar felsőoktatást, a nemzetközi rangsorokban a hazai egyetemek többsége egyre lejjebb csúszik. Szó esik még korrupcióról, igazságtalanságokról, az egyetemi autonómia csorbításáról, a tervezett újabb nemzeti konzultáció kapcsán még a bevándorlás ügye is előkerül. Peti, aki biológiát és pszichológiát tanulna Angliában, azon háborog: hülyének nézik az embereket, amikor „igen-nem típusú”, ráadásul egymásnak ellentmondó kérdésekkel uszítanak a bevándorlók ellen. Dávid – akinél még kérdéses, Angliában tanul-e tovább – azt is megemlíti: nálunk akkor sem biztos, hogy egyről a kettőre lehet jutni, ha az ember belebetegszik a munkába, ezért

„itthon maradni szélmalomharc”.

A külföldre készülő diákok akkor bizonytalanodnak el csak kicsit, amikor felvetjük: nekik is lehetne szerepük abban, hogy alakítsák az országot. Többen is elismerik, lehet felelősségük ebben, de saját terveikről, álmaikról sem mondhatnak le.

– Bizonyos szempontból túl sokat várnak a fiataloktól – mondja Ricsi, aki szintén Angliába készül.

– Én például haza akarok jönni,szeretnék itthon élni. De bevallom, azt most nem tudom megmondani, hogy úgy is visszajönnék-e, ha ezzel a jólétemet tenném kockára.

Ballagás, érettségi

A ma kezdődő középiskolai ballagások után hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek az idei érettségi vizsgák. Június 26-ig 1172 helyszínen mintegy 115 300 diák ad számot tudásáról, közölte az Oktatási Hivatal. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.