galéria megtekintése

Orbán főszereplő lett

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.

Bita Dániel, Halmai Katalin, Miklós Gábor
Népszabadság

Sikerrel zárult a szerda éjszakába nyúló uniós csúcs: az utóbbi hetekben egymásnak üzengető vezetők közösen döntéseket hoztak. Ezekkel rövid távon biztosan nem oldják meg a menekültválságot, de az EU legalább cselekedni kezd. Orbán Viktor saját diadaláról beszél, bírálói inkább visszavonulásról. Kommentárunk a legfontosabb hat felvetésről.

Orbán Viktor mindent elért, amit akart

Ezt még ő sem állítja, de azt igen, hogy hatpontos javaslatából ötről megállapodtak Brüsszelben. Ám a legfontosabb – ismerte el a kormányfő – az lett volna, hogy a határai megvédésére képtelen Görögország határait az unió őrizze, ez pedig nem valósul meg. Orbán szerint e nélkül a migránsok továbbra is akadálytalanul jöhetnek Európába. A csúcstalálkozó döntéseit látva azonban a miniszterelnöknek nincs oka szomorkodni.

Ebben persze szerepet játszik, hogy sikeres kezdeményezései nem teljesen eredetiek, mások is javasolták már, hogy az unió több pénzt költsön a válság kezelésére, illetve hogy az EU nagyobb összeggel támogassa Törökországot, Libanont és Jordániát a menekülttáborok fenntartásában. A menekültek és a gazdasági migránsok szétválasztása viszont kétségtelenül Orbán sikereként értékelhető. Ellenben nem állítható, hogy elképzelése a világkvótákról, azaz a menekültek Európán kívüli szétosztásáról közel lenne a megvalósuláshoz. Erről az unió egyébként is csak jámbor óhajt fogalmazhat meg, nem dönthet például az Egyesült Államok helyett.

 

A magyar kormányfő az uniós politika főszereplőjévé lépett elő

Így van. Ez ha másból nem, abból leszűrhető, hogy a szerdai csúcstalálkozó sajtóközpontja az ő nevétől volt hangos. A kvótarendszer ellenállóinak a táborát Orbán vezette, s így a figyelem középpontjába került. Az utóbbi pár hétben az uniós intézmények első emberei az ő győzködésével töltötték az idejüket. Makacs ellenállásán megbukott az a brüsszeli terv, amely 54 ezer magyarországi menedékkérő két éven át tartó EU-n belüli áthelyezését javasolta. Nem sikerült viszont egyben tartania a kvótákat ellenző visegrádi négyeket, Lengyelország az utolsó pillanatban az ötletet pártoló többség mellé állt.

A miniszterelnök korridor nyitásával fenyegeti az uniót

Nem egyértelmű, hogy Orbán fenyegetőzött-e vagy a visszavonulását helyezte kilátásba, amikor azt mondta: Magyarország vagy kerítéssel védi meg a zöldhatárt, vagy „ha ez nem tetszik”, képes arra is, hogy egy folyosón átengedi a migránsokat Ausztriába. A kormányfő eltökélt a kerítésépítés mellett, másfelől Magyarország napok óta regisztráció nélkül tessékeli át a Horvátország felől érkezőket, korridor nélkül, de jól szervezetten.

Orbán Viktor főszereplő lett
Orbán Viktor főszereplő lett
Geert Vanden Wijngaert / MTI/AP

Ráadásul hazánk elvileg nemcsak a schengeni határt védi, hanem a sajátját is, így furcsa volna azt állítani, hogy az EU érdekében épít kerítéseket. Uniós források szerint Orbán „lényegi és energikus” vitát folytatott Werner Faymann osztrák kancellárral, fő bírálóinak egyikével. Hogy ez uniós nyelven mit jelent, csak találgathatjuk (egy hasonló tárgyalásokon kimerítő tapasztalatokat szerző politikus szerint ez az ingerült, akár személyeskedő szócsata leírása lehet), de valószínű, hogy Orbán ezt a párbajt folytatta a nyilvánosság előtt. De nehéz azt feltételezni, hogy uniós bírálatok hatására letenne a kerítésépítés szándékáról, a meglévőket pedig lerombolná.

Rövid távon is a krízis enyhülését hozhatják a csúcstalálkozó döntései

Néhány hónapon belül aligha van esély nagy változásra. A kvótarendszer és az úgynevezett hotspotok felállítása enyhülést hozhat a menekültáradattal küzdő országoknak. Az igazi megoldás, a válság kiváltó okainak a megszüntetése viszont éveket vehet igénybe. A szíriai és iraki béketeremtés, a háborúk dúlta országok stabilizálása nem megy hamar. Időbe telik, amíg a menekültek millióinak otthont adó észak-afrikai, közel-keleti országok képesek lesznek emberi körülményeket teremteni a befogadótáborokban, mégoly jelentős uniós segítséggel is. Az embercsempész-hálózatok fölszámolása sem megy gyorsan. Az EU külső határainak a védelme a tagállamok feladata, a közös határőrség felállítását célzó kezdeményezések eddig sorra elbuktak a nemzeti szuverenitásukat féltő országok ellenállásán. Az év végéig az Európai Bizottság újra előhozakodik a javaslattal.

A hotspotok létrehozásával a közösség és Magyarország is jól jár

Az egyelőre nehezen értékelhető elképzelés szerint a frontországokban – Görögországban és Olaszországban –, illetve a menekülthullám miatt nehéz helyzetben lévő tagállamokban uniós segítséggel óriási fogadóállomásokat telepítenek, ahol a menedékkérők regisztrációját végzik. Áthelyezésre, vagyis egy másik tagállamba költözésre csak azok kapnának lehetőséget, akiket hivatalosan nyilvántartásba vettek.

Menekültek érkeznek a görög partokhoz
Menekültek érkeznek a görög partokhoz
Yannis Behrakis / Reuters

A hotspotok létrehozását sokan bírálják, a magyar kormány szerint senki sem jár igazán jól, mert ezek akkor működnének megfelelően, ha zárt központok lennének, amúgy a regisztrált menedékkérők engedély nélkül továbbállnak.

Bassár el-Aszad szíriai elnök és Tayyip Erdogan török államfő a megoldás kulcsa

Ha Erdogan lemondana arról, hogy megbuktatja a szír despotát, a helyzet egyszerűbbé válna. 1. Lezárná a határait az Aszad-ellenes erők utánpótlása előtt. 2. Megszüntetné kiképzésüket, elzárná az egyik pénzcsapot. 3. Lehetővé tenné az Iszlám Állam elleni közös katonai fellépést. Ez nem hozna azonnali békét, de alapvetően változtathatná meg a helyzetet. Ám ezt aligha teszi meg a november 1-jei választás előtt. Aszad erői nehezen tartják magukat a Latakia-erődben. Elfogytak, kifáradtak. Azok is menekülnek felénk, akik számára eddig ő volt a kisebb rossz. Aszad még kitart, s most újabb orosz segítséget is kap. Kérdés, ez a katonai hátország és az iráni Hezbollah támogatása ad-e neki annyi erőt, amivel kompromisszumra, valódi tűzszünetre képes lenne. A szíriai polgárháborúnak kezd vége lenni – mondta lapunknak egy szíriai elemző. A béke kulcsait azonban sok helyen őrzik: Ankarában, Teheránban, Rijádban, Katarban és Moszkvában is. A széfet csak egyszerre képesek nyitni-zárni.

Pontról pontra
Az Európai Unió 1,7 milliárd eurós támogatást biztosít az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságán és a Világélelmezési Programon keresztül a menekültek ellátására.
 
Pénzügyileg is megsegítik Törökországot, Libanont és Jordániát, e három országban több mint négymillió szíriai menekült él.
 
Az EU támogatja a nyugat-balkáni országokat a válság kezelésében; „további erőforrásokat” küldenek a külső határok védelmére, illetve „hotspotokat”, a menekülteket regisztráló és elosztó központokat állítanak fel november végéig.
 
A hotspotokat Olaszországban, Görögországban, valamint Bulgáriában, vagyis nem az unió határain kívül alakítják ki, mint az Orbán Viktor magyar kormányfő hatpontos javaslatcsomagjában szerepelt.
 
Az EU 2015-ben megduplázza a menekültkérdésre fordított alapját: ebbe a tervezett 4,5 milliárd euró helyett 9,2 milliárd eurót tesznek, s Afrika támogatására 1,8 milliárd eurót szánnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.