Kisállatok élete szárad a favágók lelkén a Városligetben

A Ligetvédők tájékoztatása szerint kedd délután újabb két fát vágtak ki a Bethesda Kórháznál a Hermina út mentén, a rombolás miatt madárfiókák pusztultak el. A Városliget tervezett beépítése ellen tiltakozók nem nyugszanak, ma is a helyszínen voltak.

Az aktivisták több Facebook-csoportban folyamatosan osztják meg az információkat egymással, képeket és videókat töltenek fel a helyszínről. A Ligetvédők kibeszélő csoport egy igen aktív tagjának információi szerint a Főkert munkatársai a hétfői vihar pusztítása miatt intézkedtek, állításuk szerint muszáj volt kivágniuk két nyárfát, mivel azok belülről már rohadtak, és balesetveszélyt jelentenek. A kivágás miatt azonban jó néhány, repülni még nem tudó fióka elpusztult, és a hvg.hu információi szerint a madárfészkek mellett egy mókusodú is megsemmisült. A helyszínen azóta is keresik a madárszülők fiókáikat – olvasható a csoportban.

Halott fiókák maradtak
Halott fiókák maradtak
Fotó: Ligetvédők kibeszélő csoport

Szerda délelőtt néhányan a köztársasági elnök hivatala előtt tiltakoztak, a Ligetnél pedig félbe is szakadt az intézkedés: a Főkert munkatársai gallyazásra hivatkozva csonkolták a fákat a helyszínen – írja egy tag. Egy juharfát ki is szerettek volna vágni, de az aktivisták tiltakozása miatt végül nem történt semmi. Az ott levők ígéretet is kaptak, hogy ha ismételten menthetetlennek ítélnek majd egy fát, arról tájékoztatni fogják őket.

Védik a fákat
Védik a fészkeket
Fotó: Ligetvédők kibeszélő csoport

A csoportokban egyébként igen paprikás a hangulat, egy felhasználó szerint „ma nyertek egy a csatát”. A legtöbben azonban nem túl optimisták a projekttel kapcsolatban: „A Liget védhetetlen, és menthetetlen” – írja a Riadólánc a Városligetért nevű csoportban egy másik felhasználó. A tagok egyébként alapvetően az új múzeumnegyed létrehozása ellen, a zöldterület csökkentése miatt tiltakoznak március közepe, az egykori Kertem szórakozóhely területén megkezdett fakivágás sikeres megállítása óta. Az ellenzők között van Bálint gazda is, aki videóüzenetben állt ki a Liget mellett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.