Már kétszázezren egyházi iskolába járnak

A szocialista-liberális kormányzás idején az egyházak finanszírozása kiszámíthatatlan volt, időnként kifejezetten egyházellenes hangulat uralkodott, sok szülő ezért nem egyházi iskolába járatta a gyermekeit, de 2010 után az Orbán-kormánynak sikerült rendeznie a viszonyokat – állítja Soltész Miklós államtitkár.
Hat év alatt 112 ezerről 204 ezerre nőtt az egyházi fenntartású közoktatási intézmények tanulóinak száma – közölte Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi kapcsolatokért is felelős államtitkára a Magyar Idők tudósítása szerint. A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek tanévnyitó ünnepségén pénteken elmondta, hogy hatvan százalékkal több egyházi iskola működik most az országban, mint 2010-ben.

A politikus közölte: a legtöbben, 108 ezren a római és a görög katolikus intézményekben tanulnak, a református iskolák diákjainak létszáma pedig csaknem ötvenezer. Ezzel együtt növekedett az egyházi intézmények száma is, amelyekből most körülbelül hatvan százalékkal van több – tette hozzá Soltész.

Történelmi lépésnek nevezte, hogy az alsó tagozatos tanulók ingyen kapják a tankönyveket, és felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre többen jutnak ingyenes vagy támogatott étkezéshez. Az újabb, szeptemberi 3,5 százalékos béremelés pedig az egyházi intézményekben dolgozó pedagógusokat is megilleti – tette hozzá.

Hangsúlyozta: hatalmas az egyházi oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok felelőssége, hiszen munkájukkal mintát adnak diákjaiknak, oktatói, nevelői tevékenységük eredményessége a nemzetépítés, a magyarság és a kereszténység szempontjából is nagyon fontos.

A lap kérdésére Soltész Miklós felidézte, hogy a szocialista-liberális kormányzás idején az egyházak finanszírozása kiszámíthatatlan volt, időnként kifejezetten egyházellenes hangulat uralkodott, sok szülő éppen ezért nem egyházi iskolába járatta a gyermekeit. Szerinte 2010 után az Orbán-kormánynak sikerült rendeznie a viszonyokat: most az egyházi intézményeknek ugyanazokat a forrásokat, támogatásokat biztosítják, mint az állami iskoláknak.

Az államtitkár azt is nagyon fontosnak nevezte, hogy megváltozott a környezet, és ennek köszönhetően senkinek sem kell szégyenkeznie azért, mert hívő, vallását gyakorló ember. A migrációs válság ráadásul sokakat késztetett arra, hogy felfedezzék és méltányolják keresztény gyökereiket – fűzte hozzá. Kitért továbbá arra, hogy az egyházi iskolák nem elit intézmények, tanulóik nem feltétlenül érnek el jobb eredményt a felvételin, de egyfajta lelki többlettel kerülhetnek ki az iskolapadból.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.