galéria megtekintése

Már félnek a kudarctól, mégse lesz Békemenet

25 komment


Czene Gábor

Most biztosan kevesen jönnének el. Nem fenyegeti olyan veszély az országot, amely indokolttá tenné, hogy újabb Békemenetet hirdessünk – közölte Bencsik András. Pedig tavaly ősszel a CÖF-ös Csizmadia László még arról beszélt, nagyon közel az idő, hogy „európai Békemenetet” indítsanak a migráció miatt.

Felháborító, elfogadhatatlan, gazdasági hatásai miatt pedig embertelen az Európai Bizottság (EB) javaslata, amelynek elfogadása esetén a tagállamoknak negyedmillió eurót kellene fizetniük minden be nem fogadott migráns után – fakadt ki szombaton ifjabb Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) közjogi kabinetjének vezetője. Nem sokkal korábban közleménnyel jelentkezett a CÖF és a CÖKA, amely úgy írt a kvótajavaslatról: „Az embercsempészekkel azonosuló EB megnyitotta és vásárrá nyilvánította a bevándorlók rabszolgapiacát."

Noha a CÖF kirohanása harcias­ságról árulkodik, egyelőre nincs szó újabb Békemenetről.

A vonulások egyik szervezője, Bencsik András újságíró, a Demokrata főszerkesztője nemrégiben úgy fogalmazott lapunknak: – Jelenleg nem látom indokát annak, hogy újabb békemenetet hirdessünk, nem fenyegeti olyan veszély az országot, amely ezt indokolttá tenné. Eddig, amikor elindultunk, mindig valamifajta társadalmi irritáció, egy válságosnak tűnő helyzet volt a kiváltó ok. Ma nem érzékelek ilyesmit. A migránsügy súlyos probléma ugyan, de a kvóta elleni népszavazáson mindenkinek módja lesz pró és kontra kifejteni a véleményét. Ehhez nem kell Békemenetet szervezni – állapította meg.

 

Egyáltalán nem zárható ki azonban – folytatta Bencsik –, hogy valamikor később ismét szükség lesz Békemenetre. A jobboldalon kialakult az a képesség, hogy akár százezrek is készek utcára vonulni. Márpedig ez a képesség nem múlt el. Most biztosan kevesen jönnének el.

A tömegek – mondta – akkor mozdulnak meg, ha úgy érzik, hogy valamit tenniük kell. Nem lehet ugráltatni az embereket, ez nem sporttevékenység. Kormányzati kérésre sem lehet kivezényelni őket az utcára. Kérdésünkre hozzátette: a Békemenet szervezőinek jó emberi kapcsolatai vannak a kormány tagjaival, de hivatalos, intézményes együttműködés nincs.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Bencsik vezette Békemenet Egyesület honlapja öt Békemenetet tart nyilván. A kimutatás szerint ebből egyet Gyulán, négyet a fővárosban rendeztek, az utolsót 2013. október 23-án. A felsorolásból kimaradt ugyan, de 2015 tavaszán, a tapolcai időközi parlamenti választás kampányában is vonultak egyet a békemenetesek Sümegen. A CÖF-vezető Csizmadia László akkor azzal érvelt: nem engedhetik meg, hogy ugyanúgy járjanak, mint előzőleg Veszprémben, ahol csendben voltak, nem küzdöttek.

A kétharmados nyájból Veszprémben elkóborolt egy bárány, de Tapolcát nem engedjük, ebben biztos lehet az ellenzék – ígérte Csizmadia. Ennek ellenére a Fidesz a tapolcai körzetben is vereséget szenvedett.

Korábban, 2014 őszén, a netadó elleni tömegtüntetések idején Bencsik András dobta be, hogy válaszlépésként „szükségesnek látszik” egy új Békemenet megszervezése. A kormány végül lebeszélte szándékáról: a Fideszben valószínűleg jól mérték fel a közhangulatot.

Bencsik András mostani nyilatkozatát érdemes összevetni azzal, amit Csizmadia László fejtegetett tavaly ősszel. A HírTV-ben Csizmadia bejelentette: a jelzőtüzek már meggyulladtak, ha eljön az ideje, ami már nagyon közel van, elindítják az „európai békemenetet”.

Szerettük volna megkérdezni, mi történt a jelzőtüzekkel, de bemutatkozásunkat hallva Csizmadia László csak ennyit mondott: „Köszönöm szépen, nem szeretnék önnel beszélni. Viszonthallásra!”

Bizonyosat nem tudhatunk, de az a sejtésünk, hogy Csizmadia zokon vette a közelmúltban publikált cikkeinket, amelyek a CÖF kamutámogatóival és a szervezet kevéssé átlátható pénzügyeivel foglalkoztak.

A CÖF aktivitása ugyanakkor nem lanyhad. A kormánypárti civil összefogás áprilisban és májusban csaknem száz fórumot tart szerte az országban, hogy a „népvándorlás kérdésében” összegyűjtse a lakosság véleményét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.