Már elektromos cigire se gyújthat akárhol

Hamarosan nem gyújthat senki elektromos cigarettára sem ott, ahol tilos a dohányzás. A szabályszegők akár ötvenezer forintos bírságra számíthatnak.

Május 20-tól nem lehet elektromos cigarettát és dohányzást imitáló elektromos eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközön, munkahelyen. Tilos továbbá közterületnek minősülő helyeken, mint aluljárók, egyéb, zárt légterű közforgalmú közlekedő összekötő terekben, valamint játszótereken és azok külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül. Aki ezt megszegi, azt az egészségügyi államigazgatási szerv megbírságolhatja legalább 20 000, legfeljebb 50 000 forint egészségvédelmi bírság kiszabásával.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításaként hatályba lépő változásokra azért volt szükség, mert az elektromos cigaretták és a dohányzást imitáló elektromos eszközök szabályozása hozzájárulhat a nikotint fogyasztók táborának csökkentéséhez.

A fiatalok ugyanis kevésbé vannak tudatában az e-cigaretta egészségkárosító hatásainak, és ez is a kipróbálás felé sodorja őket. Egyre nagyobb Magyarországon és más országokban is azoknak a kiskorúaknak a száma, akik a nikotint nem a hagyományos dohánytermékekkel, hanem az elektromos cigarettával juttatják a szervezetükbe, miközben a hagyományos cigarettázást soha nem próbálták ki. A felmérések eredményei alapján Magyarországon 2012-ben azon fiatalok közül, akik még soha nem próbálták a dohányzást, 2,9% használt e-cigarettát, míg 2013-ra ez az arány 4 százalékra emelkedett. Amíg a felnőttek esetében a használatnak inkább az ártalomcsökkentés, a kevésbé káros alternatíva választása, illetve a dohányzás abbahagyása a jellemző oka, addig a fiataloknál ez nem egyértelmű.

Az e-cigaretta nem tekinthető biztonságos terméknek, ismert összetevői között bizonyítottan egészségkárosító anyagok vannak.

Nincs számottevő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az elektromos cigaretta vagy a dohányzást imitáló elektromos eszközök hatásos leszokástámogató eszközök lennének. Alkalmazásuk ugyan csökkentheti a megvonási tüneteket, de inkább fenntartja, sőt fokozhatja is a nikotinfüggőséget, mintsem megszüntetné azt. Használója áttérhet a hagyományos cigarettáról az e-cigarettára, de nagy valószínűséggel nem fog leszokni a nikotintartalmú eszköz használatáról.

Mivel a tagállamok különbözőképpen szabályozták az elektromos cigarettákat, az Európai Bizottság a tagországok kormányainak és szakértőinek együttműködésével az új dohánytermék-irányelvében meghatározta a főszabályokat. Az új dohánytermék-irányelv átültetésével párhuzamosan számos országban az irányelv által nem szabályozott területeken is változnak a jelenleg érvényes jogszabályok. Például Ausztriában 2017-től tilos lesz elektromos cigarettát (nikotinost és nem nikotinost egyaránt) használni azokon a közterületeken, ahol a dohánytermékek fogyasztása is tilos. Ausztrián kívül Belgiumban, Ciprusban, Luxemburgban, Lettországban, Izlandon, Litvániában, Portugáliában, Lengyelországban és Szlovákiában is a dohánytermékekhez hasonló módon szabályozzák az elektromos cigaretta használatát, tehát tilos a zárt légterű közterületeken használni azokat. Dánia és Észtország is tiltja az elektromos eszközök használatot olyan helyeken, ahol gyermekek jelenléte jellemző. Az uniós országokon kívül is szigorú szabályozás tapasztalható, Norvégiában és Törökországban betiltották, az Egyesült Államokban pedig a 18 év alattiaknak történő kiszolgálást tiltják be.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.