Már csak feleannyit kell várni a protézisműtétre, mint tavaly ilyenkor

Megfeleződött a várakozási idő a csípő- és térdprotézis-beültetésekre, a szürkehályog-műtétekre – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján közzé tett jelentésből. Van olyan beavatkozás, amelyre a gyakorlatban csupán ötöd-, tizedannyit kell várni, mint az a listára vételkor látszik.

A hivatal várólistatípusonként összehasonlítható táblázatot is közöl arról, hogy mekkora a különbség a betegek számára várólistára vételkor megjelölt várható műtéti időpont, illetve a ténylegesen elvégzett beavatkozás között.

A SOR-REND-nek elnevezett várólista-nyilvántartási rendszer adatai alapján jelenleg 34 618 beteg vár műtéti ellátásra – írja a Medicalonline. Emellett a listán elkülönítetten tartják számon az úgynevezett műtétre előjegyzetteket. Ők azok, akik maguk kérik, hogy később operálják meg őket, mint a legkorábban kiadható műtéti időpont. A nyilvántartásban jelenleg 6479 ilyen előjegyzett státuszú beteg szerepel.

Az OEP a nyáron tette közzé honlapján azon kórházak listáját, ahol van szabad műtéti kapacitás, és egyben arra biztatták a betegeket, hogy mindazok, akiknek túl sokat kellene várniuk, mert csak 2016-ra vagy későbbre kaptak időpontot a műtétjükre, válasszanak maguknak a listából olyan szolgáltatót, amelynek van még szabad kapacitása a beavatkozásra. A program, úgy tűnik, sikeresnek bizonyult. A betegek jó része élt a lehetőséggel.

Tavaly jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, hogy 2015-ben hatmilliárd forintból a várólisták maximum félévre kurtítását tűzi ki célul. A kormányzati szándék szerint ennyi pénzből fél év alatt nemcsak az időt, de a sort is a harmadára szerette volna rövidíteni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.