Már ágyaznak Orbán Viktor elnökségének?

A magyar közjogi rendszer megváltoztatásáról, a köztársasági elnök közvetlen választásáról, az elnöki kormányzásról végzett felmérést a Forsense Intézet a közelmúltban - írja az Index. A lap megkeresésére a cég nem árulta el, ki volt a megrendelő.
Az Index értesülése szerint az európai parlamenti választást követően telefonos kutatást végzett a Forsense. A megkeresett választókorú állampolgároktól részletesen érdeklődtek arról, milyen fogadtatása lenne a közvetlen elnökválasztás bevezetésének. Alaposan felmérték a válaszadók politikai és világnézeti irányultságát, külföldi példákon keresztül szondázva, melyik típusú elnöki-kancellári szisztémát tartják megfelelőbbnek.

A felmérésben konkrétan rákérdeztek, mennyire elégedettek a válaszadók a köztársasági elnök tevékenységével, és hogy Áder János, Sólyom László, Bajnai Gordon, vagy esetlen - mit tesz isten - Orbán Viktort látnák-e szívesebben államfőként.

A portál megkereste a Forsense Kft. vezetőjét, Havasi Mártát, aki nem adott felvilágosítást a megrendelő kilétéről. A lap ugyanakkor talált olyan válaszadót is, aki elmondta: a negyedórás felmérés során megkérdezte, kinek a megbízásából faggatják, de nem árulták el neki.

A közvetlenül választott elnök vezette kormányzati rendszerre való átállás lehetősége többször is felbukkant a magyar közvéleményben az elmúlt években, a Fidesz azonban mindig cáfolta, hogy lenne ilyen elképzelés. Schmitt Pál 2012-es csúfos távozását követően Orbán Viktor azt közölte: a párt vezetősége gondolkodott a változtatás lehetőségén.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.