Már a miniszter se tudja, mije van neki

Olyannyira sikerült lendületbe hozni az egészségügyi intézményrendszert, hogy mára már a felügyelő miniszter, Balog Zoltán rendeletével se találják el, hogy éppen milyen intézményekkel irányítják az ágazatot.

A két nappal ezelőtt megjelent jogszabály a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá tartozó hivatalokat és azok tisztségviselőit sorolja fel. Csak az egészségügy irányításában 13 közreműködő hivatalt említ a miniszteri rendelet, és közülük mindössze ötöt (a betegjogvédő hivatalt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, az Országos Tisztiorvosi Hivatalt, az Országos Mentőszolgálatot és az Országos Vérellátó Központot) sikerült nevén nevezni a jogalkotónak. 

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A maradék nyolc március elejétől már nem létezik, mert február végén a tárca átszervezte, vagy beolvasztotta egy másik háttérintézménybe. Például a miniszteri rendelet még a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vezető tisztségviselőire ír elő kötelező nemzetbiztonsági átvilágítást, miközben a fent említett módon ez a hivatal is megszűnt. Mint emlékezetes, a GYEMSZI-ből jött létre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), amely kizárólag a kórházak fenntartói, az állam tulajdonosi joggyakorlási funkciókra összpontosít. A korábbi kórházfenntartó hatósági feladatait a háttérintézményi rendszer más szereplőinek adták át.

Szintén a GYEMSZI-ből jött létre új, önálló szervezetként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) összeolvadásával alakult meg. Ám ezek az intézmények még a régi nevükön szerepelnek, míg az újakat meg sem említi a friss rendelet, miközben vezetőikre elvben vonatkozhat a nemzetbiztonsági átvilágítás. 

Hasonló probléma van a korábban az ÁNTSZ felügyelete alá tartozó mintegy féltucat háttérintézménnyel is, amelyek többségét egy új, az úgynevezett Országos Közegészségügyi Központba olvasztottak. A hibáktól hemzsegő jogszabályban még Országos Egészségfejlesztési Intézetként jelölt hivatal neve másfél hónapja már Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályától megkérdeztük, mi az oka annak, hogy a miniszter április 10-én olyan rendeletet hirdetett ki, amelyben megnevezett egészségügyi intézmények már közel másfél hónapja vagy nem léteznek, vagy nem abban a szervezeti formában működnek. A tárca türelmünket kérte, mint mondták: néhány nap múlva adhatnak csak választ.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.