galéria megtekintése

Bársonyszékek a KDNP-nek

Csak az EP-választás után jöhet létre a harmadik Orbán-kabinet?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 19. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Május 6-ára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János államfő – ezt a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke, Altorjai Anita közölte tegnap a távirati irodával.

A köztársasági elnök az alakuló ülés összehívásáról levélben tájékoztatta a parlamentbe jutott pártok listavezetőit, és megfogalmazta kérését, hogy a hagyományoknak megfelelően kezdjék meg az Országgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos előkészítő tárgyalásokat. Az államfő az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére.

Eközben Orbán Viktor intenzív tárgyalásokat folytat harmadik kormánya lehetséges minisztereivel. A Népszabadság már beszámolt róla , hogy Martonyi János utódja a külügyminiszteri poszton Navracsics Tibor les. Őt ősszel Orbán Viktor uniós biztosnak jelöli majd, és az üresen maradt igazságügyi bársonyszéket Trócsányi László, jelenlegi párizsi nagykövet foglalja el.

A „ folytatás” jegyében Lázár János minden bizonnyal kancelláriaminiszter lesz, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Balog Zoltán pedig humán csúcsminiszter marad.

 

Már beszámoltunk róla, hogy Szócska Miklós egészségügyi államtitkár valószínűleg távozik, mint ahogy – Harrach Péter KDNP-frakcióvezető hivatalos bejelentése szerint – Hoffmann Rózsa is. A kereszténydemokrata köznevelési államtitkárt Hoppál Péter Fidesz-szóvivő követheti a poszton, a felsőoktatási államtitkár pedig – noha Klinghammer István bejelentkezett még két évre –, a lapunkhoz eljutott legfrissebb információk szerint Maruzsa Zoltán lehet, aki eddig helyettes államtitkárként a Hoffmann-irányvonalat képviselte.

Lesz ereje a haderőre. Simicskó István államtitkárként már dolgozott a honvédelmi tárcánál, most a bársonyszékbe térhet vissza
Lesz ereje a haderőre. Simicskó István államtitkárként már dolgozott a honvédelmi tárcánál, most a bársonyszékbe térhet vissza
Kovács Attila / MTI

Orbán Viktor – szabadságáról visszatérve – a hét közepén folytatta a számára megfelelő kormánytagok kiválasztását, és tegnap az is eldőlt, hogy Fazekas Sándor mégis marad vidékfejlesztési miniszter. Róla és Hende Csaba honvédelmi miniszterről lehetett hallani, hogy mozog a székük. Amennyiben Hendének valóban távoznia kell , kormányoldalról azt hallani: Simicskó István jelenlegi sportállamtitkár a legesélyesebb a bársonyszékre (annak ellenére, hogy Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató állítólag aspirál a posztra). A volt honvédelmi államtitkár 2009-ben elvégezte a ZMNE Hadtudományi Doktori Iskoláját, és summa cum laude PhD-fokozatot szerzett.

Forrásaink azért is gondolják esélyesnek Simicskót, mert kereszténydemokrata, és Orbán Viktor állítólag nem szeretné, hogy a KDNP „alulreprezentált” legyen a kormányában. Semjén Zsolt KDNP-elnök miniszterelnök-helyettes marad a pártszövetség alkotta kormányzatban, amelyben a kereszténydemokrata politikai filozófiát, a keresztény-szociális gondolkodásmódot és a nemzetpolitikát fogja képviselni.

A KDNP több államtitkári poszthoz is hozzájuthat, a hírek szerint Soltész Miklós szociális államtitkár marad és Rétvári Bence, az igazságügyi tárca általános államtitkára is folytathatja munkáját. A házelnök szinte bizonyosan újra Kövér László lesz, de a KDNP-t is megilleti egy alelnöki poszt, melyre valószínűleg Latorcai Jánost delegálják.

A KDNP-nek a dolgok jelenlegi állása szerint 16 fős frakciója lesz a parlamentben (a Fidesz–KDNP szövetség összesen 133 mandátumot szerzett), és Harrach Péter marad a frakcióvezető. A KDNP helyzete azért is érzékeny, mert a Fidesz–KDNP közös EP-listáján a kereszténydemokrata Hölvényi György egyházügyi államtitkár csak a 12., így épp a határán lehet a bejutásnak. A listán harmadik helyen álló Tőkés Lászlót nevezte KDNP-jelöltnek a listavezető Pelczné Gáll Ildikó Fidesz-alelnök, ám a volt püspök valójában Orbán Viktor protezsáltja.

Azt, hogy ki lesz a Fidesz frakcióvezetője, egyelőre nem tudni biztosan; amennyiben Rogán Antal Németh Lászlóné helyett EU-fejlesztési miniszter lesz, Kósa Lajos pedig egy önkormányzati tárca élére kerül, „elképzelhető, hogy nőpolitikus állhat a képviselőcsoport élére” – mondták lapunknak.

A harmadik Orbán-adminisztráció miniszteri tablója tehát már majdnem kész, az államtitkári névsor viszont még korántsem, ahogyan a kormányzati struktúra egyes elemei sincsenek még a helyükön. Forrásaink szerint Orbán Viktor még egyeztetni fog az érintettekkel a felcsúti házában, és elképzelhető, hogy a kormányalakításra csak május 25-e után, az EP-választásokat követően kerül sor.

Környezetvédelem: lefokozás után kasztrálás

A Fidesz–KDNP választási győzelme után azok a jóslatok látszanak beigazolódni, amelyek szerint az új Orbánkormányban a maradék integritását is elveszíti a környezet- és természetvédelem. Az ágazat jelentősebb gazdaságbefolyásoló hatással bíró részeit szétosztják a minisztériumok között, a vidékfejlesztési tárcánál legfeljebb a nemzeti parkok felügyelete marad.

A legnagyobb országos zöldszervezetek közös levélben fordultak a napokban Orbán Viktor kormányfőhöz, a zöldtárca 2010-ben megszüntetett önállóságának helyreállítását kérve. Levelük szerint mind a fenyegető környezeti kockázatok, mind az alaptörvény rendelkezései szükségessé tennék egy erős, a rövid távú gazdasági szempontokat ellensúlyozni képes környezetvédelmi tárca felállítását, ehelyett azonban az előző négyéves kormányzási időszak alatt a környezet- és természetvédelem jogi és intézményi helyzete látványosan romlott, ami már nemcsak a jövő generációk életesélyeit, hanem a ma élők egészségét és kilátásait is veszélyezteti.

A zöldek kérésének meghallgatására minimális az esély. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint folytatódik a környezetügy szeletelése. A vízügy maradéka átkerül a BM-be, a környezet- és természetvédelmi hatósági rendszer új gazdája a közigazgatási tárca lesz, a hulladékügyet pedig az NFM kapja meg. A VM-ben csak a nemzeti parkok felügyelete marad, de – ahogy informátorunk fogalmazott – még a vadászati főosztálynak is nagyobb súlya lesz, mint a természetvédelemnek. Illés Zoltán környezetügyi államtitkár további karrierjéről tudomásunk szerint még nincs döntés; egyes hírek szerint valamilyen koordináló funkciót kap a szétaprózott környezetvédelmi intézményrendszer kormányzati összehangolására. (H. M.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.