galéria megtekintése

Majdnem egymilliárd ismeretterjesztő filmekre

0 komment

MTI

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság több pályázatot hirdet filmeseknek, s az már el is dőlt, hogy kétmillió forint támogatást kap egy, a közelmúltban elhunyt Zsigmond Vilmosról készülő dokumentumfilm. 

Összesen 910 millió forint támogatást nyújt az idén ismeretterjesztő, dokumentum-, animációs és rövidfilmek készítéséhez a Magyar Média Mecenatúra keretében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amely ezentúl elektronikus pályázati rendszert működtet - áll az NMHH csütörtöki közleményében.

Mint írják, az új, elektronikus rendszer gyorsabb és környezetbarát ügyintézést tesz lehetővé; az elektronikus ellenőrzés emellett az alaki hibák lehetőségét kizárja, csökkenti. A program lebonyolítását végző Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Mecenatúra Igazgatósága az érdeklődőknek az igazgatóság nyilvános tájékoztatókat tart február elején, még az első idei pályázatok benyújtása előtt.

Az ismeretterjesztő filmeket támogató Kollányi Ágoston-pályázat 250 millió forintos keretösszegű, a dokumentumfilmek forgatását finanszírozó Ember Judit-pályázaton 330 milliót osztanak ki, az animációs filmek készítését ösztönző, Macskássy Gyula-pályázat keretösszege 180 milliós, a kisjáték- és kísérleti filmek támogatására szolgáló Huszárik Zoltán-pályázaton 150 millió forintot lehet megpályázni; utóbbi a tavalyi összeg duplája, amit két fordulóban osztanak ki.

 

Az első három pályázat első fordulóira február 23-ig lehet jelentkezni, a Huszárik-pályázat első körére február 24-ig. A Kollányi Ágoston-pályázaton kereskedelmi félórás vagy egyórás hosszúságú önálló alkotások, 6-16 részes 3-5 perces sorozatok vagy 4-8 részes kereskedelmi fél- vagy egyórás sorozatok tervét lehet beküldeni.

Az NMHH jelezte: az Ember Judit-pályázaton egy- vagy kétrészes, kereskedelmi fél- vagy egyórás hosszúságú alkotásokkal lehet nevezni, a Macskássy Gyula-pályázaton legfeljebb 25 perc hosszúságú önálló vagy epizódonként maximum 15 perces sorozatok nyerhetnek támogatást.

A Huszárik Zoltán-pályázaton nincs megkötés a filmalkotás időtartamára, a sikeres pályázat feltétele viszont, hogy az alkotónak a művel meghatározott időn belül nemzetközi vagy hazai filmfesztiválra kell érvényesen neveznie.
A pályázatok célja, hogy a megszülető értékes kortárs magyar filmek révén a televíziónézők széles köréhez eljussanak közvetve a kulturális és természeti kincsek, illetve tudományos ismeretek - írják.

A testület e heti ülésén arról is határozott, hogy kétmillió forint támogatást ad egy Zsigmond Vilmosról készülő dokumentumfilm azonnali forgatási munkálataira.

A Novák Emil rendezésében készülő dokumentumfilmre a médiatanács a Magyar Operatőrök Iskolája H. S. C. Stábiskola Kft.-nek nyújtott támogatást, a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázata keretében.

Közölték azt is: a médiatanács e heti ülésén meghozott döntés alapján az egyetlen indulóként nyertes társaság az esztergomi 97,4 MHz-es hullámsávon Mária Rádió Ibolya, a piliscsabai 104,2 MHz-es frekvencián Mária Rádió Orgona néven kezdheti meg a műsorszolgáltatást.

Szintén rivális nélkül nyerte el a társaság Gyál 98,9 MHz-es sávot, amelyen Mária Rádió Liliom néven szolgáltat majd, akárcsak a Pécel 91,7 MHz-et, amelyet Mária Rádió Rózsa néven a Magyar Múzsa Kft. használhat. Jelezték: a vállalkozások mind a négy esetben a Mária Rádió Völgyhíd veszprémi adását szolgáltató FM 4 Rádió Kft.-vel hálózatba kapcsolódva működnek majd.

A tájékoztatás szerint a pályáztatás alatt álló Dömös 104,9 MHz és a Vác 94,1 MHz helyi rádiós frekvenciákon február 2. és március 2. között ideiglenes hatósági szerződéssel üzemelhet a Mária Rádió Csillagkorona, illetve a Mária Rádió Útmutató médiaszolgáltatás.

A közlemény arra is kitér: a médiatanács elfogadta a Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi hasznosítására szóló pályázati felhívás tervezetét, amely napokon belül olvasható a www.mediatanacs.hu oldalon. Az észrevételek megtételére szolgáló nyilvános meghallgatást a közzétételtől számított 20-30 napon belül tartják meg. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.