„Majd megnyugszanak a pedagóguskedélyek”

A pedagógustiltakozások kapcsán Orbán Viktor számokkal „dobálózott” tegnap a parlamentben, azt a látszatot keltette, mintha a tiltakozó pedagógusok 25 pontos követelésének teljesítése 18 százalékos béremelést követelne meg. A Népszabadságnak fideszes képviselők azt mondták: ha feldarabolják a Kliket, és visszakerülnek a hatáskörök az iskolaigazgatókhoz, „megnyugszanak a kedélyek”.

A kormányoldalon nem félnek a pedagógustiltakozások eszkalálódásától, sem attól, hogy a szombati demontráció hatására jelentősen esni kezdene a kormánypártok népszerűsége. A lapunknak nyilatkozó politikusok szerint Palkovics László­ oktatási államtitkár „bámulatosan felkészült, és ragyogóan kezeli a konfliktust”. Másrészt a kormányoldal értékelése szerint a demonstrálók a szakmai szempontok képviselete helyett elkezdtek politizálni. Úgy vélik, a kormány, illetve Palkovics László viszont szakmai megoldásokat kínál.

Czunyiné Bertalan Judit leváltott közoktatási államtitkár Kósa Lajossal egyeztet
Czunyiné Bertalan Judit leváltott közoktatási államtitkár Kósa Lajossal egyeztet
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az egyik ismert fideszes politikus szerint a pedagógusok dühe elszáll majd, ha a kormány 50-60 milliárdot invesztál a Klik adósságrendezésére és optimális működésére. A Kliket minden bizonnyal feldarabolják, valószínűleg regionális szintű központokkal működtetik később a rendszert a tankerületek helyett. A mostani tankerületi hatáskörök részben a regionális szintre, részben pedig az iskolaigazgatókhoz kerülnek, megfelelő forrásokkal. „Akkor megnyugszanak majd a pedagóguskedélyek” – fogalmazott forrásunk.

A parlament hétfői ülésén Orbán Viktor a pedagógusok demonstráció­jára utalva azt mondta: „a magyar ember általában is bízik a tanárokban, ezért is merjük rájuk bízni azt, ami a mi életünkben a legfontosabb, vagyis a gyermekeinket”. A kormány támogatja a mostani tárgyalásokat is, és „megegyezésre törekszik velük”. Megemlítette, hogy a pedagógusok elsőként részesültek béremelésben, aminek erkölcsi és bizalmi okai is vannak. Később,  az ellenzéki képviselők reakcióira válaszolva már hosszabban beszélt a problémáról, de a kormánykommunikációnak megfelelően a pedagógus-szakszervezetek 25 pontos követeléséből azt olvassa ki, hogy azok teljesítéséhez 18 százalékos béremelést kellene adni. Orbán azt kérte a pedagógusoktól, hogy ne helyezzék a kormányt bérnyomás alá, mert „ennek nem tudunk eleget tenni”. A miniszterelnök azt is mondta, ő is azt szeretné, ha az oktatásban és egészségügyben dolgozók többet keresnének.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy 2003-hoz képest 30 százalékkal csökkent az oktatásra fordított pénz, de stagnál a kutatás-fejlesztésre adott támogatások szintje is. Azt mondta, szombaton fordulat történt, mert a munkavállalók – nem csak a tanárok – összefogtak, és így mentek az utcára. Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint a magyar valóság képviselte magát a Kossuth téren szombaton. Azt állította, hogy a tüntetők nem a fizetésük emeléséért emeltek szót, hanem azért, mert a kormány „szétverte” az oktatást és az egészségügyet. Az MSZP elnöke azt kérte a kormánypártoktól, hogy támogassák a kezdeményezésüket, és lehessen vitanapot tartani az oktatás helyzetéről. Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője a szakképzés rendszeréről úgy fogalmazott, hogy már csak „a Szentlélek tartja össze”, megemlítette a Klik válságát, a diákok túlterheltségét is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.