galéria megtekintése

„Nem akartam Orbán Viktort magasztalni, de...”

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 16. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

A győri MSZP a lapunkban megjelent riport után elhatárolódott saját frakcióvezetőjétől, Németh Árpádtól, aki Facebook-bejegyzései szerint egyetért a kormányfő tusnádfürdői beszédének tartalmával, a Szabadság téri emlékművet pedig nem tartja feltétlenül történelemhamisításnak.

Azt javasolta az interjú előtt, találkozzunk az MSZP győri irodájában, de reggel az még nem volt nyitva. Ön oda még bejár?

Természetesen.

Nem zavarják ki onnan?

Dehogy zavarnak, a vitatott témákról többekkel is beszélgetünk. Egyébként én vagyok a frakcióvezető.

A jelek szerint nem sokáig. Állítólag októberben nem indítják önt az önkormányzati választásokon.

A választásokon való indulás ügyében várjuk meg az elkövetkező napok fejleményeit.

 

Ha indulna, akkor melyik párt képviseletében?

A sajátomban. Az MSZP-ben, amelynek 1992 óta a tagja vagyok. Soha nem bigott, de mindig baloldali érzelmű ember voltam.

Éppen ezért keltettek megütközést a Facebook-oldalára kiírt okfejtései. A Szabadság téri emlékmű kapcsán ahhoz kért segítséget, hogy meggyőzzék a szobor hazugságairól, a történelem hamisításáról. Ön szerint nem az?

Nem feltétlenül. Az emlékmű arról szól, hogy 1944-ben Magyarországot megszállta egy idegen hatalom, mely rengeteg áldozatot követelt. Az áldozatoknak emlékművet állítani nem bűn. Akik bírálják, a véleményformálás előtt alaposabban tájékozódhattak volna a tényekről.

Ön megtette?

Én igen.

Biztos, hogy hiteles forrásokból?

Igen, és sokoldalúan. Valóban egyszerűsítés, hogy mi voltunk a jók, a németek a rosszak, de az is egyszerűsítés, hogy a magyarok nem tettek semmit, nem szálltak szembe az idegen hatalommal. Akkor is voltak köztünk jó és rossz emberek.

Az igazi vitát nem is ez a bejegyzés váltotta ki, hanem Orbán Viktor tusványosi beszédének a minősítése. Azt írta, hogy „aki fikázza, az vagy nem értette meg, vagy anyagi érdeke fűződik hozzá, hogy fikázza.”

Nem akartam Orbán Viktort magasztalni, de amikor meghallgattam a beszédét, úgy éreztem, hogy szinte a számból veszi ki a szót.

Egy MSZP-s frakcióvezető szájából.

Soha nem az érdekelt, milyen mezben játszik az, aki beszél vagy cselekszik. A lényeg, hogy igaz legyen, és a kimondott gondolatai szerint éljen. Erről az utóbbiról nem vagyok teljesen meggyőződve. Úgyhogy, majd meglátjuk, kedves Viktor.

És ezek a tusványosi gondolatok igazak? Sőt, ön baloldalinak nevezte őket.

Németh Árpád: Baloldali érzelmű vagyok, de nem bigott
Németh Árpád: Baloldali érzelmű vagyok, de nem bigott

A Népszabadság pontosan idézte a Facebook-bejegyzésem szöveges részét, sőt megjelölte, hogy az Orbán-beszéd hányadik percétől tartom baloldalinak az elhangzottakat. Attól a résztől, hogy a liberális felfogás szerint meddig tart az egyén szabadsága. A liberális felfogás értelmében addig, amíg nem sérti a másik szabadságát. Egyetértek a miniszterelnökkel abban, hogy ezzel az erősebbek mindig visszaélnek. Ők húzzák meg a szabadság határait, és ez így egyáltalán nem helyes.

A munkaalapú társadalomról kifejtett gondolatokkal ezek szerint nem ért egyet?

Dehogynem, ezt én olyan evidenciának, alapvető gondolatnak tartom, amiről beszélni sem kellene.

Mi a baja a liberalizmussal?

Az Orbán Viktor beszéde előtti napokban az ő szavaihoz hasonló gondolatokat jegyeztem be a közösségi oldalra a rosszul értelmezett liberalizmusról és konzervativizmusról. A rosszul értelmezett liberalizmus egyik legnagyobb hibája, hogy eltompítja, rosszabb esetben kiiktathatja a lelkiismeret működését. Nem vagyok Orbán Viktor-fan, de szerintem a beszédéből ez derült ki, s ebben igaza van.

Mondjon példát, hogy értsem.

A szabadságjogokkal való visszaélés a liberalizmus félreértelmezésének a terméke.

A miniszterelnök azonban nem a rosszul értelmezett liberalizmust, hanem magát a liberalizmust állította szembe az általa életképesnek és követendőnek tartott illiberalizmussal.

Ez a szembeállítás szerintem sem pontos, és nem is szerencsés.

A lapunkban megjelenő cikk után a helyi MSZP elhatárolódott öntől. Közleményt adtak ki, miszerint ön pusztán önkormányzati tiszteletdíjából él, sőt bejelentés érkezett hozzájuk „munkanélküli speciális üzelmeiről” is, ennek következtében nem került rá a választási listára.

A durva támadás után rágalmazás és becsületsértés miatt büntetőfeljelentést tettem, valamint a párton belüli fegyelmi eljárást is kezdeményeztem. Politikai ultimátumot is adtam: elállok a fegyelmi eljárástól, ha a közlemény írója csütörtökön délig bocsánatot kér tőlem.

Cáfolja a közleményben foglaltakat?

Amennyiben a bocsánatkérés elmarad, tételesen, teljes mértékben megteszem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.