Magyarországon volt igény a csúszópénzre

Tanulmányt készít az Energia­klub nevű civil szervezet arról, miként kerítették hatalmukba az energetikai korrupciós hálózatok a magyar államigazgatást.
A jelenlegi kormánypolitikát a vállalati, politikai és jogi központosítás, valamint az ezzel kapcsolatos adatok elrejtése, esetleg feldolgozhatatlan formában történő közzététele jellemzi – állapítják meg. Ez a korrupció melegágya, ahol alig mutatkozik érdemi esély az energiapolitikai döntések demokratikus befolyásolására. Pedig szerintük ezek a kérdések alapvetőek az ország gazdasága, mi több, a demokrácia szempontjából is.

A szervezet már 2010 előtt is kimutatott korrupciós területeket az energiaberuházások környékén. Az érdekcsoportok részéről megvolt a kínálat, a törvényhozóban pedig a kereslet a csúszópénzre. Fontos pontként azonosították a szabályozó hatóságot, amelynek az erősen központosított iparággal szemben a fogyasztók érdekeit kellett volna képviselnie, ám a szervezet éppen ennek fordítottját tapasztalta. Már akkor úgy vélték, hogy az orosz állami vállalatok komoly nyomást gyakorolnak a dél- és kelet-euró­pai szabályozásra, ami az egész térség energiabiztonságát veszélyezteti.

– A korrupció működéséről alkotott eddigi elképzelések ma már nem érvényesek. Az jóval kiterjedtebb, bonyolultabb és immáron nemzetbiztonsági kockázatot jelent – vélekedett Antal Attila, az Energiaklub jogi szakértője. Bart István, a szervezet társelnöke az állam szerepének felértékelődését látja. Az Energiaklub szerint magánszereplők – ha úgy tetszik, oligarchák – ma már közvetlenül képesek magánérdekeik érdekében befolyásolni a törvényhozást, lerombolva ezzel a jog- és politikaalkotók függetlenségét. Törvénytelen helyzetek válnak törvényessé, mégpedig nem egyedi esetekben, hanem szinte rendszerjelleggel. Hozzájárul ehhez a lobbizás szabályozatlan helyzete is.

A tanulmánykötetben – amit az Energiaklub a Nyílt Társadalom Alapítvány pályázatának segítségével állítana össze – a korrupció mikéntjének, főbb szereplőinek feltérképezése mellett tanácsokat dolgoznak majd ki a korrupció felismerésére, a küzdelem eszközeire és a demokratikus politikaalkotás érvényre juttatásának mikéntjére is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.