„Magyarországon készül a nyílt diktatúra”

Ha az Országgyűlés megszavazza az alaptörvény legújabb módosítását, és a kormány saját hatáskörében terrorveszélyt hirdethet, betilthatják a postát, kikapcsolhatják a telefonokat, elhallgattathatják a rádiókat és televíziókat, tehát Bokros Lajos szerint készül a nyílt diktatúra. Ezért mindenkit tiltakozásra szólít fel.
A kormány egyetlen mozdulattal, parlamenti hozzájárulás nélkül egyszerűen lekapcsolhatja az egész internetet. Nincs e-mail, nincs Facebook, nincs semmi. Többek között ez vár ránk, ha az Országgyűlés megszavazza az alaptörvény legújabb módosítását – állítja Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke.

Ha a parlamenti kétharmad elfogadja a javaslatot, akkor a tervezet szerint mindehhez elegendő annyi, hogy a kormány kijelentse: terrorveszély van – fogalmaz Bokros. Akkor pedig betilthatják a postát, s a telefonokat nemcsak ellenőrizhetik, hanem ki is kapcsolhatják. Elhallgathatnak a tévék, a rádiók, a nyomtatott és internetes sajtó – írja közleményében a politikus –, vagy ha nem, akkor csak kormányközleményeket hozhatnak nyilvánosságra. Nincs utazás, a határok zárva. Se ki, se be.

Ilyen esetben behatolhatnak az otthonokba, azokat átkutathatják, és már egy egyszerű gyanú alapján letartóztathatnak bárkit – figyelmeztet Bokros. És mindjárt hozzáteszi: de ki nem „gyanús"?

Mondhatják, hogy mindez túlzás, szerinte nem az. „Vagy ennyire bíztok a kormányban, azaz Orbánban? – teszi fel a kérdést. Ha az Országgyűlés kétharmaddal elfogadja a javaslatot, akkor mindehhez elegendő annyi, hogy a kormány kijelentse, „terrorveszély" van.

Onnantól pedig bármikor bevezethetik ezeket az intézkedéseket – hangsúlyozza –, és még egy sor mást, amelyek alapvető és alkotmányos szabadságjogokat korlátoznak parlamenti felhatalmazás nélkül, egyszerű „bemondásra". Hozzátette: és hol nincs ma terrorveszély?

Tehát készül a nyílt diktatúra a politikus szerint. Ezért felszólít mindenkit: „Ne higgyetek az olyan falmelléki dumáknak, hogy ez más országokban is így van! Hazugság. Nincs így". Más országokban ugyanis az ilyen intézkedésekhez a parlament előzetes hozzájárulása szükséges, vagy a rendszer átlátható, vannak fékek és ellensúlyok, pártatlan szervek, amelyek megakadályozhatják a visszaélést – írja Bokros. Nálunk viszont nincsenek, mert ezeket a Fidesz-rendszer már régen felszámolta.

Más országokban egy ilyen terv százezreket vinne az utcára – véli a politikus. A Modern Magyarország Mozgalom ezért felszólít minden civil szervezetet, társaságot, klubot és kört, minden szabadságát szerető és tisztelő állampolgárt, és minden demokratikus pártot, hogy haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket egy nagy átfogó tiltakozó mozgalom szervezéséhez.

„Mi már hozzákezdtünk" – zárul a közlemény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.