galéria megtekintése

Magyarország szégyene, ami itt a menekülteket várja

19 komment


Danó Anna

Nincs értelmük azoknak a szűréseknek, amelyeknek a menekülteket Magyarország aláveti – nyilatkozta a Népszabadságnak Falus Ferenc, egykori országos tiszti főorvos. Tervezett karanténba zárásukat minősített uszításnak nevezte a szakember.

Meglepőnek nevezte Falus Ferenc volt tiszti főorvos utóda minapi nyilatkozatát, amelyben Paller Judit kívánatosnak tartotta a menekültek zár alá vételét arra hivatkozva, hogy szűréseket lehessen rajtuk végezni. Mint mondta, nincs értelme Magyarországon karanténba zárni ezeket az embereket. Ami most az ország járványbiztonságára hivatkozva történik, az nem más, mint minősített uszítás – nyilatkozta a volt tiszti főorvos a Népszabadságnak. Szerinte a politika az ÁNTSZ vezetőjével mondatja ki, amit maga tartana kívánatosnak.

Orvosi vizsgálat a Keleti pályaudvaron a tranzitállomáson. Csak azoknak az egészségi állapotával kellene érdemben foglalkozni, aki Magyarországon akar letelepedni
Orvosi vizsgálat a Keleti pályaudvaron a tranzitállomáson. Csak azoknak az egészségi állapotával kellene érdemben foglalkozni, akik Magyarországon akarnak letelepedni
Kovács Klára / Népszabadság

Megjegyezte: a menekültekkel kapcsolatos járványügyi kommunikáció a deportálások előtti hangulatkeltésre emlékeztet; egy embercsoportról el kell hitetni, hogy azok nem olyanok, nem érdemelnek ugyanolyan elbánást, mint a magyar társadalom bármely tagja, így azokat lehet ütni, verni, lelőni, bevagonírozni.

 
Falus Ferenc
Falus Ferenc
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szakember szerint ráadásul nincs is értelmük azoknak a szűrővizsgálatoknak, amelyeknek a magyar kormány a menekülteket aláveti.

A kötelező szűréseken diagnosztizált betegségeik kizárólag szexuális úton, váladékkal fertőznek. Közvetlen közegészségügyi veszélyt nem jelentenek.

Ezeknek az embereknek a többsége néhány napot tölt csak az országban, aztán továbbutazik.

Falus szerint csak annak az egészségi állapotával kellene érdemben foglalkozni, aki Magyarországon akar letelepedni, vagy iskolába akar járni. Náluk vizsgálni kell, hogy a hazai oltásrendnek megfelelően megkaptak-e minden vakcinát, és amelyet nem kaptak meg, azokat pótolják. Falus Ferenc nemzetközi példákat is említ, mint mondja, ha valaki az Egyesült Államokban akar egyetemre járni, vinnie kell az oltásokról szóló igazolásait, majd azt vizsgálják, megvan-e a védettsége az adott betegségekkel szemben. Amely betegségek tesztjein elbukik a szervezete, megismétlik a védőoltást.

Orvossal formálisan a menekülttáborokban találkozhatnak először
Orvossal formálisan a menekülttáborokban találkozhatnak először
Földi D. Attila / Népszabadság

A menekültstátusért folyamodók mindegyikét hepatitis B, hepatitis C, HIV-vírus és szifilisz, tbc szűrésre kötelezik, illetve megvizsgálják őket, hogy rühesek, tetvesek-e. A gyakorlatban a menekült belép a határon, átutazik az országon, orvossal formálisan a menekülttáborban találkozik először. A tábor háziorvosa jelzi a területileg illetékes tisztiorvosnak, hogy menekült érkezett. A járási tisztiorvosi hivatal pedig kiad egy határozatot, amelyben elrendelik a szűrővizsgálatot. A menekült ezt néhány napon belül megkapja magyar nyelven.

A helyzet fonáksága miatt fordulhat elő, hogy például az első félévben határozatot kapó 13 791 menekültből mindössze 560-an vettek részt a vizsgálaton.

Köztük a legnagyobb arányban a hepatitis B (májgyulladás) és a szifilisz (vérbaj) fordul elő a bevándorlók között, és egy százalék alatti a hepatitis C, illetve a HIV-fertőzés miatti eset. Ez pedig lényegesen nem tér el a hazai lakossági megbetegedési arányoktól. (Más forrásból megtudtuk: ha valamennyi menekült alávetné magát a vizsgálatnak, egy-egy menekültnek a leletére akár egy-másfél hetet is kellene várni.)

Ha valóban óvni szeretnék a lakosságot a fertőző betegségektől, akkor annak a legjobb módja, ha az ország biztosítana számukra megfelelő szállást, tiszta vécéket és mosakodási lehetőségeket

– mondja az egykori tiszti főorvos. A rossz higiénés feltételek, amelyek közé most ezek az emberek kényszerülnek, Magyarország szégyene.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.