galéria megtekintése

Rendkívüli segítséget kapunk az EU-tól

Az Európai Unió jelentős rendkívüli támogatásban részesíti Magyarországot a menekültek számának növekedése miatt. A helyzet ugyanakkor brüsszeli megítélés szerint súlyosabb Olaszországban és Görögországban.

A magyar hatóságok megerősítették az Európai Bizottságnak, hogy fogadják a dublini szabályok szerint Magyarországra visszaküldött migránsokat, és tiszteletben tartják az európai uniós előírásokat

– közölte érdeklődésünkre csütörtökön az uniós testület szóvivője.

Februárban a Bizottság 1,2 millió euró rendkívüli támogatást folyósított Magyarországnak a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból (AMIF) a megnövekedett migrációs nyomás miatt szükségessé vált befogadó kapacitások növelésére. A magyar hatóságok kérésére jelenleg vizsgálják mintegy 2,4 millió euró pótlólagos rendkívüli támogatás lehetőségét, amelyet a Belső Biztonsági Alap (ISF) külső határok őrizetére szánt forrásaiból hívhatna le Magyarország.

 

Augusztus végén további 4,5 millió euró érkezhet Brüsszelből az AMIF és az ISF magyar nemzeti programja keretében. A jelenlegi hétéves költségvetési időszakban Magyarország összesen 24 millió eurót költhet közösségi forrásokból a menekültek befogadását és integrálását szolgáló rendszerekre, 40 millió eurót pedig a külső határok őrizetére és a vízumok kezelésére.

Szögesdrót éktelenkedik az uniós zászló előtt a bicskei menekülttábornál
Szögesdrót éktelenkedik az uniós zászló előtt a bicskei menekülttábornál
Balogh László / Reuters

Kérdésünkre, hogy a magyarországi válsághelyzetet miért nem kezeli az Európai Bizottság az olaszországihoz és a görögországihoz hasonló sürgősséggel, a szóvivő kifejtette: a Bizottság tisztában van azzal, hogy az utóbbi hónapokban Magyarországon megnövekedett a migrációs nyomás, és a korábbi, főleg koszovói nemzetiségű bevándorlók mellett jelentős számban érkeznek szíriai, afgán és iraki menekültek az országba.

A Bizottság azonban jelenleg úgy ítéli meg, hogy

a helyzet súlyossága nem mérhető az Olaszországban és Görögországban tapasztaltakhoz,

ezért nem javasolta, hogy az úgynevezett „áthelyezési” mechanizmus keretében a tagállamok tehermentesítsék Magyarországot, és fogadjanak be a területén tartózkodó menedékkérőket. „Többször világossá tettük, hogy ha bármely tagállamban az említett két országéhoz hasonló krízis állna elő, nem haboznánk élni a szerződésben foglalt jogainkkal és javaslatot tenni a szükséghelyzet kezelését segítő átmeneti intézkedésekre” – válaszolta lapunknak a bizottsági szóvivő.

Jóllehet a magyar külügy az MTI-nek ezt szerdán cáfolta, a The Local című angol nyelvű német honlap szerint mégis bekérették Czukor József berlini nagykövetet a német külügy- és a belügyminisztériumba is, és „összeszidták” a menekültüggyel kapcsolatos magyar álláspont miatt.

Menekültek Röszkénél
Menekültek Röszkénél
Reviczky Zsolt

A menekültkérdés egész Európát felbolygatta és szinte mindenhol belpolitikai viharokat váltott ki. Robert Fico szlovák kormányfő szerint a probléma azért éleződött ki, mert azt a nagy országok a kicsik kárára próbálják rendezni. A pozsonyi törvényhozás szerdán a migránsok kötelező kvóták alapján történő újraelosztását elutasító határozatot fogadott el, és Fico csütörtökön népszavazást helyezett kilátásba, ha az Európai Bizottság mégis elfogadja a kvótákat.

Györkös Brüsszelbe, Czukor a Miniszterelnökségre​

Györkös Péter brüsszeli nagykövet Berlinbe megy, az​ állomás​helyére Várhelyi Olivér eddigi nagykövethelyettes kerül​ ​- mondta Lázár János. A miniszter megerősítette ezzel lapunk információját, és azt is: a jelenlegi ​ berlini nagykövet, Czukor József négy éves mandátuma l​ejárta után a Miniszterelnökségen​ miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozik ​majd​. A változásokra még a nyáron sor kerül.

Ausztria további 6500 helyet biztosít a menekültek befogadására – jelentette be a belügyminiszter a tartományi vezetők és a kormány közötti maratoni megbeszélést követően. A Bécs közelében befogadóállomást működtető Traiskirchen polgármestere az egyeztetést az osztrák politika szegénységi bizonyítványának nevezte. Szerinte már emberek életével játszanak. Mintegy 2800 menekült van Traiskirchenben, közülük ötszázan sátrakban alszanak, és csaknem ötszáznak nem jut ágy sem. A múlt hónapban 6240 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, és ez a lakosság arányában több, mint bármely más EU-tagállamban.

A franciaországi Calais környékén továbbra is nagy a káosz: több ezer, főleg afrikai bevándorló gyűlt össze. Sokan megpróbálnak bemászni a Nagy-Britannia felé tartó kamionokba, abban a reményben, hogy így sikerül átjutniuk a Csatornán.

A röszkei menekülttáborban
A röszkei menekülttáborban
Reviczky Zsolt

Olaszországban megmaradt a pártok és régiók szerinti megosztottság: a regionális és önkormányzati vezetők tanácskozásán nem tudtak megegyezni arról, hogy a gazdagabb Észak vállaljon át menekülteket a szegény Déltől.

Bulgáriából szerdán kitoloncoltak tizenhét elefántcsontparti és egy nigériai migránst. Az észak-csehországi Ústi nad Labem kereskedelmi kamarája egyenesen a hadsereg segítségét kérte a városban megjelent szlovákiai cigányok ellenében.

A külvilág által elismert – ám az ország területének csak egy részét ellenőrző – líbiai kormány tárgyalásokat kezdeményezett az Európai Unióval. Küldöttséget kívánnak meneszteni Brüsszelbe az együttműködés kereteinek kialakításáról, viszont élesen ellenzik, hogy európai hadihajók líbiai vizeken támadják meg az emberkereskedők által használt járműveket.

Kommandósokra is szükség volt Röszkénél

A rendőrség bevetési osztályának több tagja jelent meg Röszkén annál a hangárnál, amelyben több száz illegális bevándorlót helyeztek el ideiglenesen, miután a hangárból "Freedom!" (szabadság) és "UN!" (ENSZ) felkiáltások hallatszottak - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről csütörtökön. A rendőrség szerint kisebb konfliktus történt, nem kellett beavatkozniuk.

A kommandósok teljes felszerelésben mentek az épületbe, ahonnan a nőket és a gyerekeket kiterelték. A helyszínen több mint harminc rendőrautó és csapatszállító van. A Röszke melletti hangárban helyezik el ideiglenesen a korábban elfogott illegális bevándorlókat, ahol rögzítik adataikat, enni és inni kapnak, innen pedig továbbszállítják őket az ország különböző pontjaira.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek annyit mondott, hogy kisebb konfliktus történt délután a hangárban, amelyet sikerült rendezni, rendőri beavatkozásra nem volt szükség. Hozzátette: ütemezetten zajlik az emberek elszállítása. A helyszínen van az ENSZ menekültügyi főbizottságának több munkatársa is, akik a hangárban lévő emberekkel beszélnek. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.