galéria megtekintése

Magyarország megint a legnagyobb hülyeséget csinálja

52 komment


Hargitai Miklós

Még a szenes erőműveknél is károsabb a klímára nézve a biomasszával (leginkább fával) történő energiatermelés – állítja a Climate Center nevű szervezet friss tanulmánya. A magyar kormány viszont a megújuló szektorban kizárólag a biomasszára teszi a tétjeit: egy Kossuth Rádióban elhangzott e heti bejelentés szerint a széllel és a nappal szemben is az energiaültetvényeket favorizálják.

Nem csak Magyarországon, de egész Európában a legelterjedtebb megújuló energiaforrás a faapríték, illetve a pellet. A fa elégetése azért minősül megújuló energiaforrásnak, mert növényi alapú energianyerésről van szó, vagyis az égetés során csak annyi szén-dioxid kerül a környezetbe, amennyit előzőleg a fa a légkörből megkötött (ráadásul elvben akár több fa is ültethető, mint amennyit elégetnek).

Akár egy évszázadot is igényel, mire a kibocsátott széndioxidot az ültetett fák újra megkötik
A biomassza rövid távon nem alkalmas arra, hogy megkösse a szén-dioxidot
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

Egy most kiadott jelentés szerint azonban a biomassza-erőművek légkörre gyakorolt hatása ártalmasabb, mint a szenes erőműveké. A Climate Center kutatásából az derül ki, hogy 2013-ban Európa közel 20 millió tonna fapelletet tüzelt el, amellyel a világ teljes pelletfelhasználásának 79 százalékát adta – írja a Greenfo környezetvédelmi portál. Európa-szerte cégek és állami vállalatok sora áll át széntüzelésről fatüzelésre, hogy teljesítse az Unió megújuló energiára vonatkozó előírásait. Az átállásban az állami szektor vezeti a sort.

 

A Pulp Fiction címet viselő tanulmány elkészítéséhez a Climate Central egy brit erőművet vizsgált meg közelebbről. A Drax erőmű Európa legnagyobb olyan energiatermelője, amely a széntüzelésről a fatüzelésre állt át. A kutatás szerint az új fatüzelésű erőmű 15-20 százalékkal több szén-dioxidot bocsát ki, mint amikor szénnel üzemelt. A Climate Central jelentése alapján ez a többlet több millió tonna szén-dioxidot jelent.

Az elv Nagy-Britanniában is az lenne, hogy több fát ültessenek, mint amennyit elégetnek az erőművekben. A problémát az jelenti, hogy az elv a gyakorlatban rengeteg időt vesz igénybe. A Natural Resources Defense Council jelentése szerint

akár egy évszázadot is igényel, mire a kibocsátott szén-dioxidot az ültetett fák újra megkötik.

Ez pedig azt jelenti, hogy noha a biomassza-tüzelés technológiai értelemben megújuló energia, rövid távon nem alkalmas arra, hogy megkösse a szén-dioxidot, és ezért komoly szerepe lehet a szén-dioxid-koncentráció növelésében, illetve azon keresztül az éghajlatváltozásban.

Amíg az újonnan ültetett fák megnőnek, az extra szén-dioxid jelen van a levegőben, és hozzájárul az üvegházhatás erősödéséhez. Ezt a hatást az Európai Unió nem veszi figyelembe, hiszen a biomasszát karbonsemlegesnek tekintik, így

valójában az EU szén-dioxid-kibocsátása lényegesen magasabb lehet, mint ahogy az a hivatalos jelentésekben szerepel.

A fára alapozott energiatermelés lényege, hogy a fát az erdészetek kitermelik, shredderekben ledarálják, majd elégetik. A fokozott fakitermelés természetvédelmi szempontból is aggályos, ritka fajoknak veheti el az élőhelyét, ha nem marad öreg vagy holt fa az erdőben. A nagy erőművek miatt a beszállítás okozta környezetterhelés is gondot jelent, hiszen az alapanyag szállítása nagy földrajzi távolságokról történik. Ráadásul a fa tüzelése során termelődő energia 65-70 százaléka hő, és csak a fennmaradó rész villamos energia, ezért a tisztán áramtermelés energetikai értelemben óriási pazarlás.

A tanulmány szerint környezeti szempontból csak a kicsi, maximum 1 MW-os kapacitású lokális erőművek számítanak elfogadhatónak, amelyek helyi erőforrásokon alapulnak.

A napelemeket megadóztatják, a lakossági felhasználást nem támogatják
A napelemeket megadóztatják, a lakossági felhasználást nem támogatják
Vasily Fedosenko / Reuters

Magyarországon a biomassza-tüzelés abszolút prioritásnak számít a megújulóenergia-szektorban: az ország energiafelhasználásának mintegy 13 százaléka származik jelenleg megújuló forrásból, és ennek döntő többségét a fafűtésre átállított korábbi szenes erőművek, az újabb (fát, pelletet vagy szalmát égető) biomassza-erőművek és a fával fűtött lakások adják. A kormány épp a napokban tette egyértelművé, hogy ezt az irányt tartja követendőnek a jövőben is: a szél- és a napenergiával szemben a biomassza kap elsőbbséget.

Ez a gyakorlatban úgy érvényesül, hogy új szélerőmű építését 2010 óta nem engedélyezték, a napelemeket megadóztatták, a lakossági zöldenergia-beruházásokra – vagyis a napelemekre, a napkollektorokra és a hőszivattyús rendszerekre – pedig a korábbi tervekkel ellentétben nem adnak támogatást.

A biomasszára épülő koncepció azért kockázatos, mert a növények eltüzelését és a mezőgazdasági területek energetikai célú felhasználását jelenleg is rengeteg kritika éri:

könnyen lehet, hogy a közeljövőben – szélsőséges esetben akár már a hétfőn kezdődő párizsi klímacsúcson – a biomassza elégetése valamilyen köztes, a klímavédelemben nehezebben elszámolható kategóriába kerül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.