Magyarország kiesett az elitklubból

A Freedom House most közzétett, a 2014-es állapotokat tükröző jelentése szerint Magyarország immár nem tekinthető megállapodott demokráciának. A változásban lévő demokráciákról szóló jelentések húszéves története során ez az első alkalom, hogy kiestünk az elitklubból.
Magyarország immár nem tagja a megállapodott demokráciák közösségének, hanem Romániával, Bulgáriával és három nyugat-balkáni országgal egyetemben csupán félig konszolidált demokrácia.

A Freedom House által a változásban lévő demokráciákról készített éves jelentések közül ez az első, amely nem a legmagasabb kategóriába sorolja Magyarországot.


 A hét vizsgált mutatóból ötben romlott a magyar eredmény (az 1-től 7-ig terjedő skálán a kisebb osztályzat a jobb): a választási rendszer tekintetében 2.25-ről 2.75-re, a civil társadalom terén 2.25-ről 2.50-re, a média függetlensége kapcsán 3.50-ről 3.75-re, a helyi kormányzás demokráciájában 2.75-ről 3.0-ra, a jogi keretek és a bíróságok függetlensége esetében 2.50-ről 2.75-re. Csupán az országos szintű kormányzati demokratizmus (3.75) és a korrupció (3.75) eleve rossz osztályzatai maradtak változatlanok. A demokráciateljesítményt mutató 3.18-as átlag ezzel a megállapodott (szilárd) demokrácia 3.0-ás határa fölé romlott.

Az 1941-ben civil (nem kormányzati) szervezetként létrehozott Freedom House célja a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok terjedésének vizsgálata, előmozdítása a világban. A kormányzati támogatást is élvező szervezet több éves jelentést készít, ezek eredményeit általában azok az országok szokták bírálni, amelyek rosszul kerülnek ki a nemzetközi összevetésből. A változásban lévő demokráciák összehasonlításához használt magyar országjelentést idén, mint 2007 óta mindig Kovács Áron Balázs állította össze a washingtoni központ által megadott szigorú kritériumok alapján. A politológus jelenleg az ausztráliai New England Egyetem Ph.D. hallgatója.

A jelentés összefoglalója,

amely a beszédes, „Védekezni kényszerül a demokrácia Európában és Eurázsiában” címet kapta,

Magyarország kapcsán azt emeli ki, hogy a nemzetközi szervezetek többsége, így az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői is egyetértettek azzal az ellenzéki panasszal, miszerint a tavalyi választások eredményét erősen befolyásolta többek között a választókörzetek átszabása és a közmédia súlyos állami befolyásolása.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az állam a magánkézben lévő médiára és a hirdetési piacra, illetve a pártok egyenlőtlen finanszírozására is nagy befolyást gyakorol. A Fidesz és kisebb koalíciós partnere a vádak szerint a törvényben előírt maximumnak több mint kétszeresét költötte a választási kampányban. A reklámadó, a civil szervezetek zaklatása és több ellentmondásosnak minősített alkotmánymódosítás hatására

Magyarország egyszerre öt kategóriában is rontott az osztályzatán – hasonló hanyatlást csak Oroszországban mutat a demokrácia.

A jelentés összefoglalója, illetve a Magyarországgal foglalkozó terjedelmes fejezet is megemlíti Orbán Viktor tavaly nyári beszédét az illiberális demokráciáról. A Freedom House pontjai alapján a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta eltelt öt évben Magyarország demokrácia-osztályzata romlott a legnagyobb mértékben.

A 29 országot vizsgáló jelentés legfontosabb általános megállapítása az, hogy az ukrajnai háborúból is látható, a volt kommunista országok demokratizálódása nem csupán lelassult vagy leállt, a folyamatot immár aktívan támadják a kudarcát kívánó erők. Orbán nincs egyedül a demokrácia iránti megvetésével: az Európai Unió tagállamaiban és a belépni kívánó országokban nincs hiány olyan politikusokban, akik a demokratikus értékek és intézmények kárára is meg akarják őrizni hatalmukat. Az orosz és eurázsiai autokráciák pedig energiacégeiken, lobbistáikon, befektetéseiken és offshore vállalataikon keresztül korrumpálják az európai politikusokat és üzletembereket, akik cserében segítenek tompítani a bírálatokat vagy büntető intézkedéseket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.