galéria megtekintése

Magyarország kedden viszlátot intett Európának

63 komment


Boda András

Előállt a határzár egy újabb elemével az Orbán-kormány: míg délen kerítéssel tartanák távol a menekülteket, addig az uniós tagállamokból visszaküldött embereknek példátlan jogi „megoldással” állnák útját. Nem fogadnák őket. Az Európai Unió magyarázatot követel, az osztrák külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet.

Technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti „a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását” a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – jelentette az MTI-nek küldött közleményben a Belügyminisztérium kedd este. Nem sokkal azután, hogy az osztrák Die Presse Perényi János, Magyarország bécsi nagykövetének tájékoztatása alapján már erről írt.

Megérkezett Magyarországra, már menne is tovább
Megérkezett Magyarországra, már menne is tovább
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A lapnak nyilatkozott Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki szerint azért volt szükség erre a lépésre, mert „a hajó megtelt”, Magyarország képtelen további több tízezer, visszatoloncolt menekültet ellátni. Mindez azt jelenti, a kabinet egyszerűen bejelentette, hogy a továbbiakban nem hajlandó betartani az úgynevezett Dublin III. rendeletet. Ez az a rendelet ugyanis, amely előírja, hogy az unióban a menedékkérőket ugyanabba az országba kell visszatoloncolni, ahol elsőként az EU területére léptek és menedékkérelmet adtak be. Ezért is nevezi az így visszaküldött emberek csoportját a tárca „dublini transzfernek”.

 

Egy névtelenséget kérő, az uniós szabályrendszert és a hazai bevándorlási viszonyokat is jól ismerő brüsszeli forrásunk arra hívta fel a figyelmet,

az eljárás önmagában példátlan, ráadásul egy olyan rendeletet vesz semmibe a kormány, amelyet minden tagállamnak mérlegelés nélkül kötelező alkalmaznia.

„Éppen ezért különösen durva, az uniós joggal ellentétes ez a lépés” – fogalmazott a szakértő, aki leszögezte: a dublini rendszer nem igazságos, nagy terheket ró a schengeni külső határ országaira, de ettől függetlenül olyat sehol sem lehet tenni, hogy „a kabinet kimazsolázza, melyik szabályt akarja betartani, s melyiket nem”.

A Belügyminisztérium egyébként a döntést azzal indokolta: az illegális bevándorlással érintett uniós tagállamok közül a legleterheltebbnek számító Magyarország erején felül veszi ki részét a helyzet kezeléséből, s mára kimerítette a rendelkezésére álló kapacitásokat. A rendelet „felfüggesztéséről” a tárca tájékoztatta Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Svédország és Szlovákia illetékes hatóságait. Egyúttal

az uniós szolidaritás jegyében

arra kérték a dublini rendszer tagállamait, hogy ne indítsák el az előre tervezett menekülttranszfereket, illetve újabbak indítását egyelőre ne tervezzék. A magyar hatóságok dolgoznak a kapacitások bővítésén, ez időt vesz igénybe – tették hozzá.

„Aláássa az unió kohézióját. Nem tudok arról, hogy lett volna példa hasonló esetre” – fogalmazott lapunk érdeklődésére Nagy Boldizsár, nemzetközi jogász, aki a kormány lépésének lehetetlenségét azzal írta le: „Egy kórházban sem mondhatnak olyat, hogy túl sokan vagyunk, nem tudunk több beteget fogadni.” A Die Presse szerint a magyar döntés közvetlenül érinti Ausztriát, és láncreakciót indíthat el, érintve ezzel legközelebb Olaszországot.

Nagy Boldizsár – aki egyébként korábban bírálta a 2013-ban újraalkotott dublini rendszer egyes elemeit – úgy véli, a rendeletben világosan fogalmaznak, nem lehet felfüggeszteni, ilyen egyszerűen nincs, csupán arra van lehetőség, hogy krízis esetén az adott ország extra támogatást, segítséget kapjon. Erre azonban – tette hozzá a szakértő – aligha hivatkozhatott volna a kormány, mert tavaly mindössze 827 embert küldtek vissza Magyarországra más tagállamokból azért, amiért nálunk léptek be az európai közösség területére és itt nyújtották be a menedékkérelmüket. A nemzetközi jogász szerint a kormány döntésének súlyos következményei lesznek. A rendelet figyelmen kívül hagyása miatt

alighanem kötelezettségszegési eljárás indul, amit bizonyosan nem „nyerhet meg” az ország

Nagy Boldizsár szerint.

A következményekről sokat elárul, hogy az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner az AFP-nek nyilatkozva határozottan bírálta a magyar döntést. Mint fogalmazott:

annak, aki határok nélküli Európát akar, tiszteletben kell tartania a  schengeni szabályokat és a dublini rendeletet.

Az APA osztrák hírügynökség értesülése szerint a történtek miatt bekérették Perényi János bécsi magyar nagykövetet az osztrák külügyminisztériumba. Az Európai Bizottság is órákon belül reagált, a testület azonnali magyarázatot követel Magyarországtól „az EU szabályaival szembemenő döntése” miatt. A bizottság kéri, hogy Magyarország világosan fogalmazza meg: milyen jellegű és milyen mértékű technikai okok állnak fenn, és mit tesz azok megoldása érdekében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.