Magyarázkodhat a hivatal, Erdősi Lászlóné egy nap alatt elérte, amire az MSZP hetekig várt

Érdekes részletre világít rá Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének Indexhez került levele a vasárnapi boltbezárásos népszavazással kapcsolatban.
Emlékezetes, Erdősi Lászlóné magánszemély pár kopasz és egy titokzatos kísérő segítségével négy másodperccel megelőzte az MSZP-s Nyakó Istvánt. Most kiderült, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság váratlan és páratlan gyorsasága is segítette.

A népszavazási kezdeményezéseknél a nulladik lépcsőfok, hogy a kezdeményező az adatvédelmi hatósághoz fordul, hogy összegyűjthesse azokat az aláírásokat, amelyek a kezdeményezéshez szükségesek. A kezdeményezés csak úgy érvényes a szabályok szerint, ha megfelelő számú, egész pontosan 20 és 30 közötti támogató aláírás szerepel rajta.

Erdősinének a február 23-i leadás előtt meg kellett keresnie legalább 20 ismerősét, hogy írja alá az ívet, és mivel ez adatgyűjtésnek minősül, erről bejelentést kellett tennie a NAIH-nál. Erdősiné február 21-én, vasárnap kereste meg a hatóságot, és egy nappal később meg is kapta a határozatot. Ugyanez a procedúra Nyakónál 10 napig tartott, a szintén MSZP-s Lukács Zoltánnál pedig 22 napig.

Most kiderült az is, hogy a mappás kopaszok ezzel nem is törődtek, tehát nem is adhattak volna le népszavazási kezdeményezést. A megdöbbentő az ügyben, hogy az NVI és az NVB azzal érvelt: „Az NVI nem követett el jogsértést, mert ott helyben nem volt jogosítványa ellenőrizni a kopaszok szándékait.”

Az NVI-nek nem kellett volna mást tennie a botrány reggelén, mint lekérni az adatvédelmi hatóság nyilvános adatbázisát, amelyben láthatták volna, hogy csak hárman akarnak kérdést benyújtani. Ez alapján a kopaszokat ki kellett volna küldeni az épületből.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.