Ha fideszes vagy, a köztartozás se számít

Októberi megválasztása óta nem szerepel a köztartozás nélküli adózók nyilvántartásában öt kormánypárti és egy jobbikos fővárosi kerületi képviselő, noha a törvény szerint 30 napjuk volt ezt kérelmezni, majd újabb egy hónapjuk arra, hogy igazolják felvételüket az adatbázisba.

A köztartozásukat az értesítéstől számított 60 nap alatt nem rendező polgármesterek 2010 óta elmozdíthatók hivatalukból. Erre egyetlen példa volt: így került időközi választáson Felcsút élére Mészáros Lőrinc a harmadik ciklusát töltő független Varga György helyett.

Várnai László, aki visszakapta a mandátumát
Várnai László, aki visszakapta a mandátumát
Korponai Tamás / Népszabadság

Később az önkormányzati törvény a helyi képviselőknél is lehetővé tette, hogy méltatlanság miatt elvegyék mandátumukat, ha két hónapon belül nem tesznek eleget adó-, vám-, illeték- vagy járulékfizetési kötelezettségüknek. Így járt két héttel ezelőtt a Civil Zugló Egyesületet képviselő Várnai László, aki 44 ezer forintot mulasztott el befizetni, de még az eljárás lezárulta előtt rendezte a tartozást. Bár a kormányhivatal szerint Várnait visszamenőleg nem büntethetik, ez nem befolyásolta a XIV. kerületi képviselő-testületet, amelynek döntését Karácsony Gergely polgármester végül megvétózta. A szerdai megismételt szavazáson a túlnyomó többség már tartózkodott, így a civil képviselő megtarthatja mandátumát, ám – mondván, hogy pontatlanul töltötte ki vagyonnyilatkozatát – leváltották a környezetvédelmi tanácsnoki posztról, így kevesebb mint a felére csökkent a fizetése. Ezt bosszúnak minősítette.

Hasonló tortúra elvileg más képviselőket is érhetne, ám úgy néz ki, csak azoknak kell tartani ettől, akik a többség útjában vannak. Csak a fővárosban másfél tucat olyan politikust találtunk, aki nincs fent a köztartozás nélküli adózók adatbázisában, igaz, mindössze hatan hiányoznak október óta. Bár mindüket megkerestük, egyedül Merk Péter XV. kerületi fideszes képviselő válaszolt. „A köztartozásmentes adózók nyilvántartásában azért nem szerepelek, mert a NAV, a Magyar Államkincstár és az önkormányzat hónapok óta képtelen egy 1041-es nyomtatványt elküldeni egymásnak” – írta a bürokrácia teljesítményével érezhetően elégedetlen politikus, aki vagyonnyilatkozatában 400 ezer forint köztartozásról tett említést.

Nem kaptunk választ Harrach Tamástól, a Fidesz–KDNP XIII. kerületi képviselőjétől, Batári Péter belvárosi, Mácsik András kőbányai és Noé László csepeli fideszes képviselőtől, noha jeleztük nekik, hogy a Várnaival történtek miatt aggódunk mandátumukért. Nem reagált a Csepelen a Jobbik színében politizáló Pákozdi József sem, aki vagyonnyilatkozatában 700 ezer forint köztartozásról számolt be. Az előző ciklusban egyébként a pénzügyi bizottság elnöke volt (most a közrendvédelmié). Borka-Szász Tamás, a DK helyi képviselője méltatlansági eljárást kezdeményezett ellene, ám a múlt héten visszavonta indítványát, miután a jegyző közölte, Pákozdi halasztási és részletfizetési kérelmeket nyújtott be a NAV-hoz, és elbírálásukig nem fosztható meg mandátumától.

Csepelen tehát, Zuglóval ellentétben, hallgattak a kormányhivatalra, de Borka-Szász hangsúlyozza: a jobbikos képviselőnek a kérelmek elbírálása után három napon belül tájékoztatnia kell a testületet, így nincs vége az ügynek. Mivel a listáról ősz óta hiányzó képviselők nem szolgáltak magyarázattal, megkerestünk néhány olyan politikust, aki fölkerült az adatbázisba, de egy ideje nem szerepel rajta. A ferencvárosi fideszes Fröhlich Péter neve novemberben tűnt el a lajstromból. Azt írta: 2495 forint késedelmi pótlékkal maradt el, de megkeresésünk előtt öt nappal befizette, el is küldte nekünk az adóigazolást. Zuglóban is találtunk olyan kormánypárti politikust, akinek a NAV adatai szerint márciusban köztartozása volt. Gyügyei Attila kérdésünkre közölte: nem tudott erről, de miután értesült, ismét bejelentkezett az adatbázisba, és a befizetést igazoló dokumentumokat bemutatta az ügyrendi bizottság elnökének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.