galéria megtekintése

Magyarországra érkezett az új amerikai nagykövet

5 komment

NOL

Colleen Bradley Bellt a kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Bell – akinek nagyköveti kinevezését tavaly decemberben szavazta meg az amerikai szenátus – nem nyilatkozott a sajtónak.

Bellt Magyar Levente és André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője fogadta a Liszt Ferenc repülőtéren
Bell a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren
Illyés Tibor / MTI

A KKM sajtóosztálya úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az amerikai diplomáciai képviselet vezetője szerdán adja át megbízólevelét a köztársasági elnöknek, Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön este fogadja vacsorán.

Rövid sajtónyilatkozatában Magyar hangsúlyozta, hogy a kormány a legnagyobb nyitottsággal és szeretettel fogadja a nagykövetet, „a legnagyobb optimizmussal" nézve a közös munka elé. Az államtitkár kifejtette: a kormány meggyőződése, hogy hamarosan sikerül olyan párbeszédet kialakítani az amerikai féllel, amely - a korábbi hónapoktól eltérően - előremutató, konstruktív irányba viszi a dialógust. Ennek az alapja szerinte mindenképpen megvan, amennyiben a gazdasági és katonai együttműködésünk soha nem volt olyan kiváló és erős, mint ma.

 

Magyar úgy fogalmazott, hogy a nagykövet akkor érkezett Budapestre, amikor „Közép-Európa olyan időket él, mint évtizedek óta soha, rendkívül sok minden történik Magyarországon és a világban". Azt mondta, Colleen Bell megérkezésével végre helyreállt az Egyesült Államok legmagasabb szintű diplomáciai képviselete Magyarországon, tekintve, hogy lassan két éve nagykövet nélkül működik a nagykövetség.

A korábban egyebek mellett a Gazdagok és szépek című szappanopera producereként tevékenykedő Colleen Bradley Bell nagyköveti kinevezését a jelölt felkészültségével kapcsolatos kisebb botrányok után szavazta meg az amerikai szenátus. Bell nem karrierdiplomata, hanem úgynevezett politikai kinevezett. Azután nyerte el a nagyköveti posztot, hogy korábban jelentős pénzösszegeket adományozott, illetve gyűjtött Barack Obama elnök választási kampányára.

Az Egyesült Államok Charles Thomas személyében utoljára 1990-ben küldött karrierdiplomatát Budapestre nagykövetnek. Thomas 1994-ig töltötte be ezt a tisztséget.

Az előző budapesti amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis 2013. július végén távozott posztjáról, a külképviseletet 2013 augusztusa óta ideiglenes ügyvivői minőségben M. André Goodfriend vezeti.

Bell a rendszerváltás utáni negyedik amerikai női nagykövet Budapesten. A 46 éves misszióvezető négy gyermek anyja. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bell-lel együtt eddig Los Angelesben élt, és az amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint velük együtt érkezett Budapestre. Hollywoodtól egy hatalmas bulival búcsúzott.

Bell 2014 januárjában az amerikai szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatáson arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem könnyű, de szükséges párbeszédet fog folytatni Magyarországgal a demokráciáról.

Nem elég az olajág

A magyar diplomácia szerint Colleen Bell érkezése új fejezetet nyithat a két ország kapcsolatában. Mint Magyar fogalmazott, „új lendületet, új, pozitív irányt kaphat a magyar–amerikai politikai diskurzus". A Wall Street Journal amerikai üzleti lap pedig arról írt, Szijjártó Péter külügyminiszter a múlt héten „olajágat nyújtott" az Egyesült Államoknak, közölve, országa kész megerősíteni azokat a hidakat, amelyek annak nyomán gyengültek meg az utóbbi időben, hogy Washington korrupcióval kapcsolatos, Budapest által visszautasított állításokat tett.

Az „atlantista" Martonyi János volt külügyminisztert idézve Prőhle Gergely, az EMMI helyettes államtitkára a Heti Válasz hasábjain azt írta: előnyös Bell filmes háttere, hiszen aki sokat foglalkozik forgatókönyvekkel, pontosan tudja, hogy az utolsó pillanatban is át lehet írni azokat, akkor is, ha az eredeti változat a State Department nagyon profi diplomatáitól származik. Azaz az új nagykövet a kapcsolatok javításának a kulcsfigurájává válhat.

Ugyanakkor az amerikai nagykövet érkezése Magyarország számára nem jelent új korszakot – csupán új lehetőséget. A nagykövetcsere nem tartalmi, hanem technikai kérdés. Az elmúlt hónapokban megfogalmazott amerikai célok nem változtak, így ha az Orbán-kormány nemcsak szavakban, hanem valódi javulást szeretne a kétoldalú kapcsolatokban, úgy gyors és látványos gesztusokat kell tennie. Enélkül Colleen Bell rövid idő alatt André Goodfriend eddigi helyzetében találhatja magát: kénytelen lesz nyíltan konfrontálódni a fogadó ország kormányával. Washington azt szeretné elérni, hogy Magyarország ismét megbízható NATO-szövetséges legyen, illetve ne viselkedjen Oroszország előretolt bástyájaként az Európai Unióban. Természetesen az is fontos, hogy az országban működő külföldi cégek ne szenvedjenek hátrányt a mindent átható korrupció miatt. Colleen Belltől az várható, hogy munkája első heteiben inkább csak figyelni és hallgatni fog, tájékozódik és tanul. A nagykövet személyiségének, mentalitásának is van szerepe persze, hiszen stábja csak a tartalmi kérdéseket tudja számára előkészíteni, az emocionális vagy stílusbeli jegyek már nagyrészt tőle függenek.

Szemerkényi Réka, aki az új washingtoni magyar nagykövet lesz, viszont még nem foglalta el állomáshelyét – közölte érdeklődésünkre hétfőn a külügyi tárca. Róla Prőhle azt írta a Heti Válaszban, hogy „kétségkívül a hazai kül- és biztonságpolitikai szakértők első ligájába tartozik". Tegyük hozzá: a magyar külügyesek körében általános vélemény, hogy a „kifejezetten atlantista" Szemerkényinél ideálisabb washingtoni nagykövetet nehezen találhatott volna Orbán Viktor. A Népszabadságot úgy tájékoztatták, Szemerkényi még nem kapta meg az Egyesült Államoktól az elfogadó okiratot (agrément-t), de más, nem magyar forrásunk viszont állítja, hogy Szemerkényi már megkapta az amerikai jóváhagyást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.