Magyar Nemzet: MSZP-közeli cégek rövidítették meg a MÁV-ot

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint 580 millió forintos kár érhette a MÁV-ot az egykori sikertelen "kormányzati negyed"-beruházással összefüggésben: a Kehi hűtlen kezelés, sikkasztás és adócsalás gyanúja miatt feljelentést tett.

Hűtlen kezelés, sikkasztás és adócsalás gyanújával ismeretlen elkövető ellen tett büntetőfeljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a legfőbb ügyésznél a MÁV karbantartó bázisának áthelyezése kapcsán – értesült a Magyar Nemzet.

Az ügylettel összesen 580 millió forintos kár érhette a MÁV-ot, míg a kivitelező – a Magyar Nemzet szerint MSZP-közeli – Balo Kft. és B-Motép Kft. rendkívül jól járt. A Balo Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Balogh Ernő és az egykori MSZP-s Hámori Csaba. Sőt, a társaság a Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint az MSZP korábbi Köztársaság téri székházában volt elérhető.

2007-ben a Gyurcsány-kabinet döntött a kormányzati negyed létrehozásáról a fővárosi Nyugati pályaudvar mögötti területen. Az akkor a MÁV tulajdonában lévő ingatlant legkésőbb 2007. december 31-ig kellett kiüríteni, előtte azonban az ott működő motorszínt és személykocsi-javító műhelyt el kellett költöztetni.

A vasúttársaság közbeszerzési eljárást írt ki a kiszemelt terület fejlesztésére, amely azonban – a Kehi megállapítása szerint – több szempontból is törvénysértő volt. A Kehi szerint a MÁV kifejezetten a Balo Kft.-vel akart szerződni. Hámoriék cégével 2008. június 11-én kötötték meg a szerződést, annak összértéke nettó 1,26 milliárd forint volt.

A Kehi kiemelte: mivel a Balo és B-Motép tényleges tevékenységet nem végzett, így a szerződések jó erkölcsbe ütköznek, és semmisek. A feljelentés szerint a MÁV 454 millió forintot fizetett ki ellenszolgáltatás nélkül a két cégnek. Ehhez jön még az 51 milliós be nem hajtott kötbér és egy jogosulatlanul kifizetett 75 milliós kártérítés. Ezek teszik ki a MÁV-ot érő teljes, 580 milliós kárösszeget – írja a Magyar Nemzet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.