Egy arab tulajdonú magyarországi GSM-boltban vásároltak SIM-kártyákat a terroristák

Fogalmuk sem volt a magyar hatóságoknak arról, hogy egy hajléktalan nevére valaki 200 ezer telekomos SIM-kártyát vásárolt, amíg a Salah Abdeslam terrorszervezete után nyomozó belga és francia hatóságok jogsegélykérelemmel meg nem keresték őket.

A Népszabadság információi szerint egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták Sahal Abdeslam és emberei azokat a magyar SIM-kártyákat, amelyekkel egymással és az Iszlám Állam rakkai főhadiszállásával tartották a kapcsolatot. Az általuk használt SIM-kártyák egy sokkal nagyobb csomag részei lehettek, korábban egy ismeretlen roma férfi vásárolt több tízezret egy Csepelen élő hajléktalan nevére.

Erről részletesen beszámolt a Terrorelhárítási Központ (TEK) az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt. Kérdésekre válaszolva ott azt is elismerték, hogy sem a hajléktalanról, sem a nevén lévő 200 ezer SIM-kártyáról nem tudtak semmit, egészen addig, amíg a párizsi és a brüsszeli terrortámadások miatt Salah Abdeslam terrorszervezetének feltérképezésén dolgozó belga és francia hatóságok jogsegélykérelemmel meg nem keresték őket.

A párizsi és a brüsszeli nyomozás során figyeltek fel a hatóságok néhány magyar telefonszámokról bonyolított gyanús beszélgetésre. Ez után kérték fel a magyar hatóságokat a nálunk vásárolt SIM-kártyákkal bonyolított beszélgetések feltérképezésére és a telefonokat Magyarországon használó iszlamista terroristák mozgásának rekonstruálására.

Sem a terrorelhárítás, sem a titkosszolgálat nem figyelt fel az egy kézben összpontosult gigantikus mennyiségű kártyára. Annak ellenére sem, hogy például az idős embereket unokáig nevében felhívő és tőlük olykor milliókat kicsaló bűnbandák is ilyen, mások nevére vásárolt „egyszer használatos telefonokkal" lépnek kapcsolatba későbbi áldozataikkal.

Nagy tételben ment az üzlet 

Úgy tudjuk, a Terrorelhárításnak végül sikerül feltérképeznie a SIM-kártyák útját. Az első néhány kártyát egy – hivatalosan meg nem erősített értesülésünk szerint időközben elhalálozott – csepeli hajléktalannal vásároltatott egy állítólag roma férfi. Később vagy ő, vagy mások, akik tőle kaphatták meg a hajléktalan adatait, összesen mintegy 200 ezer SIM-kártyát vásároltak ugyanarra a névre.

Nem valami tucatnévről van szó, mint Szabó, Kovács, vagy Kiss, így akár fel is tűnhetett volna a telefontársaság biztonsági embereinek, vagy akár a titkosszolgálatnak is, de nem tűnt fel. Később a kártyák kisebb tételekben önálló útra tértek. Néhány eljutott egy forrásaink szerint arab érdekeltségű GSM-boltba is, ahol később Abdeslam és emberei megvásárolták azokat.

Még nem tudni, hogy a 200 ezer fantomizált SIM-kártya ténylegesen kiknek a kezébe került, ezért a honvédelmi és rendészeti bizottság tagjai ezt az információt, mint egy folyamatban lévő nyomozás érdekeit valóban sértő adatot elhallgatták a sajtó elől. Legalábbis a múlt heti ülést követő tájékoztatójukon.

Később azonban Németh Szilárd a Magyar Időknek mégis beszámolt arról, hogy az ügyben a kormány nemzetbiztonsági kabinetjének vizsgálatát kezdeményezi, mert szerinte komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt magában a mai gyakorlat, amelyben lényegében alig ellenőrzött módon, sőt ellenőrizetlen bárki korlátlan számú SIM-kártyát vásárolhat. „Ezek azt csináltak, amit akartak, annyit telefonáltak, amennyit akartak, és olyan információt kaptak, amilyet akartak" – fogalmazott a Magyar Időknek.

Nem tűnt fel senkinek

Még fideszes körökben is elhangzottak azonban olyan megjegyzések, miszerint az újabb terrorkártya kijátszásával a párt kommunikációs csapata valójában csak „Rogán Tóni helikopterezéséről" próbálta meg elterelni a figyelmet. Csakhogy Németh – de nemcsak ő – már korábban is sejteni engedte, hogy a történtek miatt jogosnak tűnik a hatóságok igénye bizonyos jogszabályok módosítására.

És épp ez, az úgymond „jogos igény" leplezte le a hatóságokat, amikor egy képviselő rákérdezett, hogy miért nem által elő a javaslataikkal tavaly, amikor a Belügyminisztérium terrorellenes törvénycsomagját tárgyalták. Ekkor ismerték el, hogy amikor a törvényjavaslatok vitája zajlott, nekik még fogalmuk sem volt a hajléktalan nevére vásárolt, majd a feketepiacon alvilági csoportoknak és – a jelek szerint – terroristáknak eladott 200 ezer SIM-kártyáról.

Tavaly még csak a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat számára feltörhetetlen, titkosított kommunikációt lehetővé tevő applikációk készítőit és használóit akarta rács mögé küldeni a kormány. Azonban az ellenzék egységes ellenállásán ez a terv ott és akkor elbukott. Szó sem volt azonban arról, hogy más olyan gondjaik is lennének a titkosszolgálatoknak, amelyek megoldásához törvénymódosításra volna szükség.

Még nem tudni, hogy a kormány nemzetbiztonsági kabinetje mikor tűzi napirendre a kérdést, és miképpen próbálja meg megrendszabályozni a hatóságok munkáját megkönnyítendő a mobilpiacot. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, Molnár Zsolt azonban már jelezte, hogy az szerinte is súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha szervezett bűnözői körök és terroristacsoportok a személyazonosítást kikerülve szerezhetnek be más nevére kiállított SIM-kártyákat. A nemzetbiztonsági bizottság hamarosan megvizsgálja azt is, szükségesek-e jogalkotási lépések a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.