Magyar-román: figyelik a rendőrök az ultrák gyülekezési pontjait

Nem szervezetten érkeznek Budapestre az esti magyar-román labdarúgó-mérkőzésre a vendégszurkolók, ami némiképp megnehezíti a rendőrség dolgát. Tudni lehet, hogy érkeznek szélsőségesek is a drukkerekkel, végül is a két ország rendőrsége már jó ideje együttműködik a meccs előkészítésében, de hogy hány román ultra várható az Üllői úti Groupama Arénába, arról a magyar rendőrség nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Csiszér-Kovács Viktória rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a mérkőzés előtt, alatt és után a két ország rendőrfőkapitányának megállapodása értelmében közösen is járőröznek majd a román csendőrök és a magyar rendőrök a szurkolói zónákban. Emellett úgynevezett „párbeszédrendőrök” (románul jól beszélő magyar rendőrök) is közreműködnek majd a rend fenntartásában.

„A rendőrség a szükséges és elégséges létszámmal biztosítja a mérkőzés és egyidejűleg a főváros közrendjét, közbiztonságát”, ismételte rendőrség ilyenkor szokásos panelszövegét Csiszér-Kovács. Ugyanezt volt a válasza arra a kérdésünkre is, hogy miképpen akadályozzák majd meg, hogy az érkező román vagy a péntekre virradó a belvárosban már hatalmas botrányt okozó magyar futballhuligánok ne csaphassanak össze a Keleti pályaudvarnál lévő menekültekkel.

Rendőrautókon vezették le a dühüket a huligánok
Rendőrautókon vezették le a dühüket a huligánok
Lakatos Péter / MTI

A magyar szélsőségesek már az éjszaka elkezdtek hangolni a magyar-románra. Több szemtanú látni vélte őket a Népligetben és a főváros más pontjain is gyakorlatozni. „Mintegy százan vállt vállnak vetve előre rohantak, majd visszakoztak”, írták többen is a különböző portálokon. Éjfél után a csapat a belváros bulinegyedében tűnt fel, egyes hírforrások szerint román drukkerekre vadásztak. Végül más ellenfél nem lévén a rendőrséggel csaptak össze. Legalább négy rendőrautó megrongálódott. Reggelig a rendőrség 18 randalírozót állított elő, közülük kettőt – hivatalos személy elleni erőszak gyanúsítottjaként – átadtak az ügyészségi nyomozóknak.

A többieket a térfigyelő kamerák felvételei alapján később azonosítják majd. Csiszér-Kovács kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy a futballhuligánok vonulása közben lövések dördültek volna. Mint fogalmazott, eddigi adataik szerint valaki a tömegből hanggránátokkal keltett riadalmat.

Információink szerint a rendőrség folyamatosan megfigyelés alatt tartja azokat a találkozási pontokat, amelyek a különböző futballhuligán-csoportok gyülekezőhelyeiként ismertek. A Készenléti Rendőrség parancsnoka több egyére fokozott ellenőrzést rendelt el. Budapest főkapitánya már a hét elején bevezette azokat az intézkedéseket, amelyek a szokásosnál nagyobb lehetőséget adnak a rendőrségnek a törvénysértőkkel szembeni hatékony fellépésre. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.