Magyar hajléktalanok a világ legszegényebbjei között

Idén télen bő egy hónap alatt 115 ember veszítette el a tetőt a feje fölül. Az itthoni hajléktalanok egy részének kevesebb mint 100 forintjuk van – derül ki egy felmérésből.
A Február Harmadika Munkacsoport szakemberei már 18. éve kérdezik meg az utcán élőket életkörülményeikről. Kérdőívükre a tél leghidegebb napján 10.206 hajléktalan helyzetben lévő ember válaszolt. Ez a szám azonban nem nyújt teljes képet az elkeserítő állapotokról, hiszen csak azokat takarja, akiket a szakemberek megtalálták aznap éjszaka, és válaszoltak is a kérdésekre.

A helyzet azonban mindenképpen súlyos: a válaszadók tizedének nem volt 100 Ft-nál több pénze, minden negyedik itthoni hajléktalan az egész világon is a legszegényebbek közé tartozna ezzel az összeggel. Minden harmadik hajléktalan ember roma, vagy környezete annak tartja.

A Menhely alapítvány szakemberei ezért kiáltványukban azt javasolják, hogy az eddigi büntető szabályok helyett lehetőség legyen arra, hogy a bajba jutottaknak a közösség más tagjai is segíthessenek – az eddig meglévő alapítványok és szervezetek mellett.

Felhívásukban többek között azt is kérik, hogy ne tiltsák a néma koldulást, a gyűjtögetést, és a közterületeken lévő szemetesekből is elvehessék a hajléktalanok azokat a tárgyakat, amelyekről tulajdonosa már lemondott.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.