galéria megtekintése

Magyar főpapok is kérlelik a pápát, de Ferenc csak mosolyog

Erdő Péter bíboros és Veres András, a püspöki kar elnöke újból, személyesen is meghívta Magyarországra a pápát. Ferenc mosolygott, de nem válaszolt sem igennel, sem nemmel. Nincs más hátra: „Imádkozunk, és várjuk a Szentatyát.”

A hét végén Szombathelyen tartották a Szent Márton-emlékév megnyitóját. Előzőleg Veres András, a katolikus püspöki kar elnöke nyilatkozott a Magyar Kurírnak. Az interjúban szóba került, Ferenc pápa meghívást kapott, hogy az emlékév alkalmából látogasson el Magyarországra, Szombathelyre.

Veres imádkozik, de a látogatásra minimális az esély
Veres imádkozik, de a látogatásra minimális az esély
Földi Imre / Népszabadság

Veres András a közelmúltban jött vissza a Rómában tartott püspöki szinódusról. A kérdésre, hogy tudott-e beszélni a pápával a meghívásról, illetve mikorra várható döntés a látogatásról, a püspöki kar elnöke így válaszolt:

 

„Természetesen igyekeztem kihasználni a lehetőséget. Erdő Péter bíboros úrral együtt mentünk oda a Szentatyához, és megismételtük felé a meghívást. Természetesen ő nem válaszolt sem igennel, sem nemmel, de látszott, hogy foglalkoztatja a kérdés. Mindjárt kérdezte is, tudjuk-e, hogy a Buenos Aires-i székesegyház is Szent Márton oltalma alatt áll. Bátorkodtam megjegyezni, hogy ezért is gondoljuk, hogy a Szentatya szívesen ellátogatna arra a helyre, ahol Szent Márton született. Mosolyogva konstatálta ezt. Természetesen beszéltem az államtitkárság vezetőjével is, aki

úgy fogalmazott, hogy evidenciában tartják a kérdést, tárgyaltak is róla többször, de most még nem tud konkrétumot mondani.

Úgyhogy imádkozunk, és várjuk a Szentatyát!"

A pápát Áder hívta meg Magyarországra a 2013-as vatikáni látogatásán
A pápát Áder hívta meg Magyarországra a 2013-as vatikáni látogatásán
Claudio Reyes / Reuters

Ferenc pápa 2013 szeptemberében magánaudiencián találkozott Áder János köztársasági elnökkel. Az akkor hírek szerint Ferenc pápa a megbeszélésen elfogadta az államfő által javasolt magyarországi látogatás 2016-os időpontját. Ebben az évben lesz ugyanis Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója, aki az akkori Pannónia provinciából származott.

Aztán gyorsan kiderült, hogy a pápa az elfogadással csak udvariassági gesztust tett,

nem pedig konkrét ígéretet.

A szentszéki szóvivő a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének kérdésére elmondta: a pápa 2016-os programjait természetesen még nem állították össze, ezért korai lenne a magyarországi látogatás pontos időpontját megjelölni.

Erdő 2013-ban a Vatikánban a legutóbbi pápaválasztás előtt
Erdő 2013-ban a Vatikánban a legutóbbi pápaválasztás előtt
Alessandro Bianchi / Reuters

Veres András idén szeptemberben, a püspöki kar ülése után közölte, hogy Ferenc pápa 2015 végéig ígért határozott választ arra, ellátogat-e jövőre Magyarországra.

A jelek szerint ennél előrébb most sem tartunk.

Egyházi berkekből korábban azt a tájékoztatást kaptuk, minimális az esélye annak, hogy – 2016-ban legalábbis – Magyarországra jöjjön a pápa. A sajtóban megjelent találgatásokkal szemben a látogatás elmaradása aligha hozható összefüggésbe a magyar kormány vagy a püspöki kar magatartásával. Sokkal valószínűbb, hogy a magyarországi út komoly formában

eleve nem is szerepelt

a pápa tervei között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.