galéria megtekintése

Magukra hagyják az erőszakot elszenvedő nőket

3 komment

Munkatársunktól

Néma tanúk néven Budapesten szombaton felvonulást tartottak azoknak az áldozatoknak az emlékére, akiket családtagjuk vagy élettársuk gyilkolt meg.

„Aki áldozat lesz, tehet róla. Aki áldozat lesz, magára marad" – ezzel a két üzenettel „készült” a pécsi rendőrség a Nők Elleni Erőszak Világnapjára. Pécsen gyilkolták meg Bándy Kata rendőrségi pszichológust 2012-ben, és itt támadták meg a polgármester, Páva Zsolt lányát 2013-ban. 

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

A felvilágosító videót az Index szúrta ki. A klipsorozatban három barátnő bulizni indul. Kifestik magukat, kihívóan öltözködnek, aztán még le is isszák magukat. Egyiküket megerőszakolják. Hát ki tehet arról? Ki ivott túl sokat? Ki viselkedett „úgy"? Hát persze, hogy az áldozat. A nő. Ez a rendőrség XXI. századi álláspontja. A felhívás nem a férfi elkövetőket célozza, hanem a nőknek üzen. A nők tehetnek arról, ha erőszak áldozataivá válnak. Mindez pár nappal a „16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen" kampány nyitónapja előtt látott napvilágot. Ezen a napon rendezik a Néma tanúk felvonulást azoknak az áldozatoknak az emlékére, akiket családtagjuk vagy élettársuk gyilkolt meg.

 

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, a Patriarchátust Ellenzők Társasága és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség ezúttal az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának épületében tartotta a felvonulást megelőző rendezvényét. A helyszín szimbolikus: a civilszervezetek azért választották ezt a helyszínt, mert a gólyatáborokban elkövetett erőszak miatt az ELTE egyetemi polgárai közös kezdeményezésben léptek fel az erőszak ellen.

„Sok mindenben különbözünk, de biztosan összeköt minket, hogy mindannyian elítéljük az erőszakot. Kiállunk a szexuális és más erőszak áldozatai mellett, elítéljük az áldozatok hibáztatását és az erőszakról való hallgatást. Ez mindannyiunkban közös, csatlakozz hozzánk! Hordj te is szalagot!" – így szólt a felhívás, amelyhez azóta közel háromezren csatlakoztak a Facebookon. A rendezvényt üdvözölte Nagy Marianna, az ELTE dékánhelyettese.

A Néma Tanúk felvonulást megelőzően többek között felszólalt Csurika Mária, a Város Mindenkié Mozgalom Hajléktalan Nők Egymásért Munkacsoport aktivistája. Az otthon nélküli nők többsége közterületen él: nők számára még kevesebb férőhely van. Legtöbbjük állami gondozás után, vagy a családon belüli erőszak elől menekülve lesz hajléktalan.

– 17 éve vagyok hajléktalan – kezdte beszédét Csurika Mária, aki hat és fél éves fiával azért került az utcára, mert az exférje rájuk akarta gyújtani a házat, miután többször is bántalmazta őket. Csurika Mária emlékeztetett: ott van a sok üresen álló ingatlan, amelyet hátrányos helyzetű, és mélyszegénységben élő embereknek lehetne odaadni, ha törvénybe lenne foglalva a lakhatáshoz való jog. Ebben az esetben sok bántalmazott nő és gyerek nem kényszerülne arra, hogy a bántalmazóval maradjon vagy anyaotthonban éljen. Ha az állam gondoskodna arról, hogy ezek a nők biztonságban élhessenek, akkor kevesebb áldozata lenne a családon belüli erőszaknak, és kevesebb áldozatra kéne ma emlékeznünk – fűzte hozzá.

Az elmúlt egy év gyilkosságai mögött nem egyszer családon és párkapcsolaton belüli erőszak húzódik. A megölt nők történeteit Szávai Viktória és Varga Lili színművész olvasta fel. Ezután indult el a halott nőkre emlékező menet.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

A felvonulás a Kossuth téren a Parlament előtt fejeződött be, ahol a résztvevők gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra. A Parlament szimbolikus helyszín, mert a civilek azt várják országgyűlési képviselőktől, hogy Magyarország is ratifikálja az Európa Tanács úgynevezett Isztambuli Egyezményét, amelynek célja a nők ellen irányuló erőszak minden formájának felszámolása. A ratifikáló országoknak konkrét jogi intézkedéseket kell hozniuk. A jelenlegi jogi szabályozás és hatósági gyakorlat nem szolgálja ugyanis az áldozatok biztonságát és a felelősök felelősségre vonását.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

– Az államnak fel kell ismernie, hogy a nők elleni erőszak a nők elleni diszkriminációnak egyszerre oka és következménye. A nők elleni erőszak a társadalom alapjait rengeti meg, az elkövetők felelősségre vonása a társadalom egészének érdeke – áll a NANE sajtóközleményében.

A felvonulás a jelenleg is párkapcsolati erőszakot átélő nők súlyos helyzetéről is szól. A NANE becslései szerint minden ötödik nő él bántalmazó kapcsolatban. Ezt azt jelenti, hogy több tízezer olyan nő él köztünk, aki ha nem kap segítséget, belehalhat a folyamatos erőszakba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.