galéria megtekintése

Magolhatják az új szabályokat a katonák

2 komment


Lencsés Károly

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben a parlament hétfői, nagyrészt minősített többséget igénylő döntésével kivételes jogosítványokat adott a rendőrségnek és a honvédségnek, egyben a két szervezetre új feladatokat is bízott.

A válsághelyzet fogalmát a menedékjogról szóló törvény korábban elfogadott módosítása vezette be, és a kormány hat megyére kiterjedően már élt is a különleges jogrend kihirdetésére kapott felhatalmazással. Erről egyébként feles törvény rendelkezik, miközben ellenzéki politikusok és szakértők sora állítja: ahhoz, hogy migrációs válsághelyzetben az általánostól eltérő szabályokat léptethessenek életbe, az alaptörvény módosítására lett volna szükség.

A most elfogadott módosítás szerint bővült a rendőrség feladatköre, mert az államhatár rendjét veszélyeztető, valamint a terrorizmussal összefüggő cselekmények felderítése érdekében külföldön is felderítő tevékenységet folytathat. A korábban megszüntetett határőrség különben az embercsempészek felkutatása érdekében dolgozhatott más államok területén.

Csak tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre érvényes viszont, hogy a rendőrök itthon járványügyi intézkedés keretében utakat, közterületeket, épületeket lezárhatnak, s nyilvános intézmények működését korlátozhatják. Kikerült viszont a fideszes képviselők egyéni indítványaként benyújtott eredeti javaslatból, hogy a rendőr illegális migráns felkutatása érdekében külön felhatalmazás nélkül is magánlakásba léphet.

 

Migrációs válsághelyzetben a honvédség is új feladatokat kap. Ilyenkor az érintett térségekben – most több határ menti megyében – a katonák nagyjából a rendőrökével azonos feltételek mellett intézkedhetnek, tehát ellenőrizhetnek a határátkelőkön és a zöldhatáron, igazoltathatnak, járműveket állíthatnak meg, valamint bárki ruházatát, csomagját és autóját átvizsgálhatják. A honvédség tagjai ezt a tevékenységet fegyverhasználati joggal látták volna el, de a kormányoldal ebből is visszakozott. Vagyis: a katona a szabálysértésen vagy bűncselekményen tetten ért személyt elfoghatja, előállíthatja, az utakat lezárhatja, de nem lőhet.

Fegyvert nem használhatnak a katonák
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A katonák tehát – bizonyos korlátozás mellett – számos rendészeti vagy bűnügyi jellegű intézkedés végrehajtásában működhetnek közre, a törvénymódosításból az azonban nem igazán derül ki, hogy ezt a különleges szolgálatot önállóan, saját parancsnokaiknak vagy kifejezetten a rendőrségnek alárendelve teljesítik-e. Az viszont igen, hogy fellépésük jogszerűségét a rendőrségi törvény alapján kell majd megítélni. Kérdés, hogy a máris a déli határokra vezényelt katonáknak lesz-e idejük a rájuk vonatkozó szabályhalmazt megtanulni.

Ugyanakkor jó, ha elfelejtik, hogy a honvédelmi törvény milyen esetekre ír elő fegyverhasználati kötelezettséget – egyebek mellett akkor is lőni kellene, ha a katona őrizetére bízott objektumot támadás éri –, mert azok a szabályok a migrációs válsághelyzetben bevetett állományra biztosan nem érvényesek. Sőt a katona ilyenkor senkivel szemben nem alkalmazhat úgy kényszerítő eszközt, hogy az kifejezetten az emberi élet kioltására irányuljon. Nem lőfegyver ugyanakkor a gumilövedék, a könnygázgránát, a fegyverből kilőtt elfogó háló.

Azt azonban csak az élet dönti el, hogy mit kezdenek ezekkel a sajátos rendelkezésekkel a gyakorlatban, hiszen adódhatnak olyan helyzetek – ilyen a jogos védelem, esetleg a mások személye elleni, az emberi életet közvetlenül fenyegető támadás –, amikor bárki használhat fegyvert vagy annak minősülő eszközt.

Mi változik:

1. A rendőrség külföldön is folytathat titkosszolgálati tevékenységet az államhatárt fenyegető vagy a terrorizmussal összefüggő cselekmények felderítésére.

2. Migrációs válsághelyzetben járványügyi intézkedésként a rendőrség utakat, közterületeket, intézményeket zárhat le.

3. Válsághelyzetben az érintett területekre vezényelhetik a honvédséget, és a katonák részben a rendőrökéhez hasonló jogosítványokkal intézkedhetnek.

4. A katonát migrációs válsághelyzetben nem terheli a honvédelmi törvény szerinti fegyverhasználati kötelezettség. Kényszerítő eszközt csak úgy alkalmazhat, hogy az nem irányulhat mások életének kioltására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.