galéria megtekintése

„A magyarok sokáig szégyenkezni fognak a kormány miatt”

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 10. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Ne engedjük, hogy dr. Gamal vagy dr. Bourgla rosszul érezze magát Magyarországon! Ezzel a címmel jelent meg egy közlemény a Budaörsi Naplóban. Megkerestük a két orvost. Kiderült, az a közös bennük, hogy magyar állampolgárok, régóta itt élnek, mégis mindketten a távozás gondolatával foglalkoznak.

– A kormány kampánya nem a bevándorlóknak szól, hanem nekünk – felelte kérdéseinkre a bicskei körzeti orvos, az 52 éves Bourgla Ossamah. Az 1981-ben Szíriából érkezett ötgyermekes szakember azzal érvelt, hogy a plakát magyar nyelvű és tegező szövegét csak ők érthetik, a bevándorlók nem. – A feleségem a friss diplomás orvos lányaimmal és a többi gyerekkel Angliába utazik, én is megyek utánuk. A magyarok sokáig szégyenkezni fognak a kormány intézkedései miatt. Orbán Viktor most minden menekültet terroristának néz.

Bourgla Ossamah: Most minden menekültet terroristának néznek
Bourgla Ossamah: Most minden menekültet terroristának néznek
Veres Viktor / Népszabadság

Az orvos, aki az MSZP listájáról került a bicskei képviselő-testületbe, elmondta, a városban tisztelet övezi, de a helységnévtábla elhagyása után a bőrszíne miatt ugyanaz a megvetés lehet az osztályrésze, mint azoknak, akiket a kormány a Charlie Hebdót ért támadás után kipécézett. – Átlátok a szitán, elmegyek – mondta Bourgla Ossamah. – Pedig letettem valamit az asztalra. A legelső állásom Ózdon volt, senki se akart odamenni. Ügyeltem rá, nehogy valakinek elvegyem a munkáját. Bicskén évek alatt építettem föl a kétezer betegből álló praxist. 2004-ben Fejér megyében Berzsenyi Zoltán-díjat kaptam, ezt az év megyei orvosának adják. Fociőrült vagyok, mint Orbán Viktor, három évig vezettem a Bicskei Torna Clubot is.

 

A legszomorúbb, jegyezte meg az orvos, hogy egy olyan ország kiáltja most ki ellenségnek, amellyel elbánt a történelem. A magyar menekülteknek sem mondták ’56-ban, hogy ne menjenek. Az orvos szerint a kormány elvetette a rasszizmus magját, az uszító mondatok le fognak szivárogni a mélybe, az idegenellenesség átragad a hivatalnokokra. – Ez az ország jelenleg elkergeti a gondolkodó embereket – mondta Bourgla Ossamah, és hozzátette, amikor az állampolgársági vizsgát letette, a polgármester Szent István királyt idézte, aki szerint a magyarok mindig befogadók voltak. – Most kiderült, hogy mégse.

– Mérhetetlenül szomorú vagyok – mondta ugyanerről a 66 éves Gamal-Eldin Mohamed, a Budaörsi Egészségügyi Központ orvos-igazgatója. – Negyvenöt éve érkeztem, az egyetem után hazamentem Szudánba, de a katonai junta miatt nem tudtam boldogulni, visszajöttem, sebész lettem.

Gamal-Eldin Mohamed: Az ijesztgetés hosszú távon nem jó semmire
Gamal-Eldin Mohamed: Az ijesztgetés hosszú távon nem jó semmire
Veres Viktor / Népszabadság

Dr. Gamal – akinek szintén öt gyermeke van – az egynapos sebészet hazai kezdeményezője, gasztroenterológiából is szakvizsgázott, 1993-ban védte meg kandidátusi értekezését. Neki köszönhető a hasi laparoszkópia elterjesztése, a műtéti eljárásról (epehólyag-eltávolítás) kollégáival tankönyvet írt. – Én voltam az első, aki sebészként 1985-ben a kezembe vehettem az első laparoszkópot, az ezzel végzett műtét ma már rutinnak tekinthető – mondta dr. Gamal, aki szintén magyar állampolgár. – Nem tartok tőle, hogy atrocitás érne – szögezte le, miközben évekkel ezelőtt megtapasztalhatta az idegenellenességet a saját bőrén. Névtelen hívást kapott, életveszélyesen megfenyegették. – A kormány kampánya ijesztő, mert az utca embere nem tudja pontosan, miről van szó. Előfordulhat bárhol, hogy a bőrszín alapján ítélnek. Isten kezében vagyunk. Látom, hogy a kormányt zavarja a multikulturális társadalom, ezért tönkreteszi az interperszonális kapcsolatokat. Ez nagyon veszélyes. Több mint húsz éve foglalkozom az egynapos sebészettel, a Multidiszciplináris Sebészeti Társaság alapítója – és elnöke – vagyok, nemzetközi konferenciát szerveztem. Külföldön magasra emeltük Magyarország zászlaját, a nemzetközi Egynapos Sebészeti Társaság elnöke lettem, két évre választottak meg.

Gamal doktor szerint ijesztgetéssel hosszú távon semmit sem lehet elérni. – A 45 év alatt gyakran érezhettem, hogy elismerik a gyógyításban a munkámat. Most viszont, ha kimegyek az utcára, csupán a kinézetem miatt is menekültnek nézhetnek. A szított indulatok miatt bármi megtörténhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.