galéria megtekintése

Ötnapos csecsemő sokkolta az egész magyar egészségügyet

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 07. számában
jelent meg.

44 komment


Danó Anna
Népszabadság

Egy júniusi délután egy ötnapos fiatalember hozta zavarba a hazai egészségügyet: a rendszer nem tudott mit kezdeni azzal, hogy sürgősségi ellátásra szoruló anyja, Balogh Mónika őt és alig egyéves nővérét egyedül neveli. Az asszonyért kiérkező mentők a csecsemőt sem engedték a mentőautóba betenni, a kicsik hosszú órákra édesanyjuk nélkül maradtak az anyaotthonban.

Ebben a történetben formailag, mindenki – a szociális munkás, a mentőszolgálat, az anyát és a babát ellátó kórház – tette a dolgát,

az ügy főhőse mégis Balogh Máté Márk, aki mindössze ötnapos kora ellenére jól vizsgázott életösztönből és toleranciából.  És most köszöni, jól van.

A család a Menedékház Alapítvány Családok Átmeneti Otthonában él, az anya valamivel a szülés előtt költözött be, és fia világrajövetele után ide is jött haza a kórházból.

 

Már a szülés sem ment simán. Balogh Mónika eredetileg a Péterfyben szült volna császárral, elő is jegyezték, csakhogy korábban indultak a fájások, ezért az anyaotthonból a mentő a Szent Imre Kórházba szállította. Ott azonban hiába szólt: császárral kellene a babát világra hoznia, ragaszkodtak a természetes szüléshez. Mónika 24 órát vajúdott, mire Máté világra jött, de a szüléssel a fájdalmai nem hagytak alább. Hiába panaszkodott, hogy nem érzi jól magát, valami nincs rendben, senki nem vette komolyan, és három nap múlva – a zárójelentés szerint panaszmentesen – bocsátották el a kórházból.

Felkapták és vitték

A baba egészséges volt, jól szopott, az anya viszont mind rosszabbul lett, vérzett, lázas lett. Amikor az otthonban dolgozók is látták, hogy baj van, Tokics Judit családgondozó mentőt hívott. Elmondása szerint két mentős érkezett ki, megvizsgálták az asszonyt, majd kijelentették, csak a beteget viszik, a gyerekei maradnak, amire az anyjuk kétségbeesetten sírni kezdett. Ám hiába tiltakoztak az eljárás ellen immár közösen, Tokics Judit szerint a mentősök határozottan kitartottak a feltételük mellett. Az egyikük azt is odavetette: Mit is gondol, hogy mehetne vele a gyerek? Azt is mondta, hogy az anya kórházba megy, kezelésre szorul, valószínűleg műtétre is sor kerül, és nem is olyan autóval érkeztek, ami gyerekszállításra alkalmas lenne.

– Próbáltam mondani, hogy egy ötnapos gyerekről beszélünk, akit szoptatni kell, és erre itt, az otthonban nincs lehetőség. Fölkapták Mónikát és vitték.

A baba ekkor már negyedórája ordított, evésidő volt

– meséli a történteket. A Családok Átmeneti Otthona utóbb panaszt tett az Országos Mentőszolgálat két mentősének eljárása miatt, de arra az elmúlt több mint egy hónapban nem érkezett válasz.

– Hívtuk a mentőközpontot, ahol már a mentésvezető, Kálmán Tibor tisztességes és emberséges volt – folytatja Tokics Judit. Hosszú órákig telefonált, küzdött, végül segített a babát elhelyezni, ami még így sem volt könnyű. Az anyát ellátó kórház ugyanis hallani sem akart arról, hogy a babát egy másik mentő odavigye. Arra hivatkoztak, hogy nincs szabad szobájuk, ahol őket külön elhelyezhetnék, valamint a baba, miután már volt nem steril környezetben, mint potenciális baktériumhordozó, nem kerülhetett vissza az újszülött osztályra sem. Látva a Szent Imre kórház ellenállását, hívták az intézmény betegjogi képviselőjét is, vele

először arról kellett vitatkozniuk, hogy beteg- vagy gyerekjogi kérdésről van-e szó.

Közben Máté folyamatosan üvöltött.

Dajkaanya szoptatta

– Mi meg egyre kétségbeesettebbek voltunk. Végül a Szent Imre kórház betegjogi képviselője azt mondta, törődjünk bele a kórház döntésébe, ilyenkor az anya érdeke előbbre való. Ezt mi már végképp nem értettük – mondta.

A megoldást erősen hátráltatta, hogy Balogh Mónikának nincs olyan hozzátartozója, aki őt a baba ellátásában segíthetné. De egy egészséges babáért sem versengenek a kis betegeket ápoló kórházak. Végül a mentésvezető közbenjárására a Szent János kórház főorvosa lépett túl a formalitásokon, és saját szakállára fölvette a pár napos, de egészséges babát. A Peter Cerny Alapítvány vezetői pedig kollegialitásból bevállalták az ingyen fuvart. Este fél kilenckor jöttek a babáért, délután háromtól formálisan felügyelet nélkül voltak a kicsik, a gyakorlatban pedig a házban élő családok vigyáztak rájuk. Máté még szophatott is egy dajkaanya jóvoltából.

Balogh Mónika két gyermekével a Menedékház Alapítvány anyaotthonában
Balogh Mónika két gyermekével a Menedékház Alapítvány anyaotthonában
Veres Viktor / Népszabadság

A Szent János kórház azt is felajánlotta, fogadják az anyát is, így legalább a fiával egy helyen lehet, ha pedig állapota engedi, szoptathatja. A Szent Imre viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a saját intézményükben elszenvedett szülészeti szövődményt maguk is hozzák helyre. Mint azt lapunk kérdéseire írták, szakmai etikai megfontolások alapján a Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály vezetése döntött úgy, hogy amennyiben náluk történt a szövődmény, annak ellátása az ő feladatuk.

Balogh Mónikát néhány napos antibiotikum-kúra után megoperálták, a Népszabadság érdeklődése nyomán pedig a műtét után néhány nappal Mátét is átvitték hozzá a Szent János kórházból. Így lábadozásának utolsó idejét már kisfiával tölthette.

– A betegek számára az egészségügyi törvény garantálja a kapcsolattartás jogát, amelynek speciális rendelkezése, hogy a szülő a kórházban éjszaka is a beteg gyerekével maradhat

– mondta lapunk kérdésre Bence Rita, a Társaság a Szabadságjogkért (TASZ) betegjogi programvezetője. Hozzátette: a gyereknek joga van a nap 24 órájában az anyja mellett lenni, és ez különösen fontos akkor, ha alig néhány napja született csecsemőről van szó.

Hozzátette: a Szent Imre kórház több ponton is jogsértő módon járt el az ügyben, nekik a babával együtt kellett volna fogadniuk az anyát. Ha az asszony állapota miatt nem is volt képes ellátni babáját, akkor is a közelében kellett volna elhelyezni a gyereket, hogy amint jobban van, szoptathassa. Mindig az az elsődleges és legfontosabb, hogy az anya a gyerekével maradhasson.

A mentőszolgálat hallgat

Az Országos Mentőszolgálatnál érdeklődtünk, hogy mi a protokoll, ha a kisgyermekét egyedül nevelő asszonyt kell kórházba szállítaniuk, illetve jelen esetben mi indokolhatta, hogy a gyereket nem helyezték biztonságba. Kérdéseinkre az elmúlt tíz napban nem érkezett válasz. Informálisan több mentőorvos és sürgősségi ellátó is úgy nyilatkozott,

nem értik, mi történhetett a konkrét esetben, mert csecsemőt, kisgyereket vagy önmagáról gondoskodni nem tudó embert magára nem szoktak otthagyni egyetlen helyszínen sem.

S ha kötelező protokoll nincs is, de mindig megoldják a gyakorlatban, hogy a segítségre szorulót fogadó kórház átvegye a csecsemőt is. Ha az anya nem tudja ellátni, akkor néhány napig biztosan elhelyezhető minden intézményben úgy egy baba, hogy megkapja a megfelelő gondoskodást.

Lapunk megkereste az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot is, a hivataltól azt tudakoltuk, megfelelőnek tartják-e az anyával és a csecsemővel történteket. Kezdeményeztek-e az ügy kapcsán jogszabályváltozást? Tesz-e a hivatal ajánlást a kórházaknak a jó gyakorlatra? Ők a Népszabadság türelmét kérték a jövő hétig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.