Ma lejár a listamegsemmisítés határideje

Az októberi önkormányzati választásra összegyűjtött, de a választási bizottságnak át nem adott ajánlószelvények megsemmisítéséről szóló jegyzőkönyveket ma 16 óráig kell eljuttatni az illetékes választási bizottságokhoz.

Az önkormányzati választásra a polgármester- és a képviselőjelölteket, valamint a megyei listákat péntekig, szeptember 3-áig lehetett bejelenteni az illetékes választási bizottságnál. Így a polgármester- és képviselőjelölteket a helyi testületnél, a megyei listát a területi grémiumná.

 Azokat az ajánlásokat is meg kell semmisíteni, amelyeket nem használtak fel a jelölt nyilvántartásba vételéhez
ajánlószelvény

A bejelentés feltétele volt, hogy a jelöltek, jelölőszervezetek meghatározott számú ajánlószelvényt gyűjtsenek össze a választóktól.

A törvény szerint az összegyűjtött, de le nem adott ajánlásokat hétfő 16 óráig meg kellett semmisíteni, és az erről készített jegyzőkönyvet csütörtökön 16 óráig be kell nyújtani az illetékes testületnek: polgármester- és képviselőjelölt esetében a helyi, megyei lista esetében a területi választási bizottságnak.

A jegyzőkönyveknek tartalmazniuk kell, hány darabot semmisítettek meg. A megsemmisítés módjára a törvény nem utal, a szelvényeket általában bezúzzák, majd elégetik. A megsemmisítés célja, hogy az ajánlók személyes adatai és - különösen érzékeny adatnak tekinthető - politikai véleményük ne kerülhessen illetéktelenek kezébe.

Mivel az önkormányzati választáson nemcsak jelölőszervezetek jelöltjei, hanem függetlenek is indulhatnak, a le nem adott ajánlások megsemmisítésére vonatkozó előírás a jelöltségre függetlenként aspirálók által gyűjtött ajánlásokra is vonatkozik. Azokat az ajánlásokat is meg kell semmisíteni, amelyeket nem használtak fel a jelölt nyilvántartásba vételéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.