Ma van Európa napja

Ma kontinensszerte, így Magyarországon is Európa-napot tartanak, Budapesten fesztivált és futóversenyt rendeznek a magyar EU-tagság 11 évének megünneplésére.

Május 9-e, az Európa-nap az európai béke és egység ünnepe, az Európai Unió 28 tagállamában az EU létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását. Európa napja - az európai himnusszal, zászlóval és a közös valutával együtt - az integráció legfontosabb jelképei közé tartozik, megtartásáról 1985-ben döntöttek az akkor még Európai Közösségeknek nevezett szervezet állam- és kormányfői.

Magyarország kilenc országgal együtt 2004. május 1-jén lett tagja az uniónak, amely mára 28 tagúra bővült. A magyar Országgyűlés 2005-ben fogadta el azt a törvényt, amely május 9-ét Európa napjává nyilvánította.     Az ünnep alkalmából május 1. és 11. között Magyarországon 18 helyszínen szerveznek rendezvényeket, ingyenes gyermek- és családi programokat, koncerteket és színházi előadásokat.

Az idei Európa-nap alkalmából Budapesten fesztivált és futóversenyt rendeznek ma a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Az ingyenes fesztiválon a családokat közös meseírás, zöld játszóház, ugrálóvár és koncertek várják. Az információs sátrakban az érdeklődők találkozhatnak európai parlamenti képviselővel, tájékozódhatnak az Európai Unió nyújtotta lehetőségekről, jogokról például a külföldi munkavállalással és tanulással kapcsolatban, a fejlesztés európai éve alkalmából pedig civil szervezetek mutatják be, mit tesz Európa a fejlődő országokért. Az uniós csatlakozás 11. évfordulója alkalmából 11 kilométeres futóversenyt szerveznek, a résztvevők a főváros emblematikus uniós fejlesztései, többi között a Várkert Bazár, a Rudas Fürdő és az Olimpiai Park mellett haladnak el.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája szervezi, együttműködésben a Miniszterelnökséggel, a Fővárosi Önkormányzattal, az európai kulturális intézményeket tömörítő EUNIC hálózattal, valamint az európai ifjúsági hetet szervező Erasmus+ Ifjúsági Programirodával.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.